Александар Вучић и Хашим Тачи састали се у Бијелој кући

Председник Србије Александар Вучић и преседник тзв. Косова Хашим Тачи састали су се у Белој куц́и, сазнаје редакција Гласа Америке на албанском језику.

Србија 02.03.2020 | 21:07
Александар Вучић и Хашим Тачи састали се у Бијелој кући

Још није јасно у ком су се формату састали, али раније је најављено да ц́е председника Србије примити саветник за националну безбедност Роберт О'Брајен.

Двојица председника налазе се у Сједињеним Државама у одвојеним посетама.

Вучић и Тачи су у Вашингтону, у одвојеним приликама, разговарали са високим америчким званичницима, државним секретаром Мајком Помпеом, замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Председници тзв. Косова и Србије главни су преговарачи две стране у дијалогу, који се одвија посредством Европске уније, и замрзнут је од новембра 2018. када су бивше косовске власти прдевођене тадашњим премијером Рамушом Харадинајем увеле царине од сто одсто на увозне производе из Србије и Босне и Херцеговине.

Косовски премијер Аљбин Курти је у петак је објавио предлог о постепеном укидању царина од сто одсто уведених новембра 2018. на производе из Србије и Босне и Херцеговине, као контрамеру на кампању Србије коју води за повлачење признавања независности Косова.

Амерички званичници, међутим, позивају тзв. Косово да безусловно укине царине уведене у новембру 2018. на српску робу, док је Београд позван на окончање кампање за повлачење признања независности Косова.

За мање од месец дана, Сједињене Државе осигурале су два споразума између страна о успостављању авио-компаније, железнице и изградњи ауто-пута између двеју земље.

Састанак је одржан уз учешће америчких званичника Ричарда Гренела и Роберта О"Брајана, сазнаје Тањуг.

Председник Србије, као и Тачи и амерички званичници истакли су неопходност укидања такси и жељу да преговори измеду Београда и Приштине одмах по укидању такси буду настављени. Вучић и Тачи налазе се у Сједињеним Државама у одвојеним посетама.

(Глас Америке/Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар