Вучић: Очекују се нова повлачења признања Косова

Председник Србије Александар Вучић најавио је да се у наредних неколико дана очекују нова повлачења признања Косова.

Србија 02.03.2020 | 19:42
Вучић: Очекују се нова повлачења признања Косова

Вучић је новинарима рекао да ће Србија обуставити дипломатску акцију рада на повлачењу признања независности Косова, ако и када Албанци престану да траже да Србија призна Косово.

"Немојте да тражите признање, ми нећемо да спроводимо отпризнавање. Али они то никада нису хтели да прихвате", истакао је Вучић и додао да Приштина сматра да дипломатска акција Србије на убеђивању земаља које су признале Косово да признање повуку "вређа њихову позицију независне земље".

"Ако то вређа њихову позицију, како онда траже да ми прекинемо оно што они раде сваки дан?", запитао је Вучић и додао да ћемо и даље имати још таквих мањих или већих успешних дипломатских активности.

Поновио је да је Србија спремна за разговоре, ако Приштина укине таксе.

"Када повуку таксе Албанци, спремни смо да говоримо о суштинским стварима", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Истакао је да је важно да види у ком правцу о томе размишљају и Ричард Гренел и Роберт ОБрајан.

Вучић ке рекао и да Сједњене Државе нису тражиле никакав уступак од Србије у замену за укидање такси Приштине.

Председник није искључио могућност да ће се током боравка у Вашингтону састати са председиком привремених приштинских институција, Хашимом Тачијем, али тај састанак још није договорен.

Кад је реч о евентуалним уступцима Србије у замену за укидање такси, таквих захтева, истакао је, у Вашингтону није било.

Америка је, каже, недвосмислено и јасно рекла да је прва и једина ствар коју Албанци морају да ураде у овом тренутку - да укину таксе.

Ако укину таксе, онда можемо да разговарамо о даљем дијалогу, односно у ком формату ће дијалог бити настављен и о којим темама, истиче и додаје да у овом тренутку разговори Београда и Приштине могу да се воде само о питањима која нису суштинска, односно нису статусна питања.

"О нечему што су суштинска питања можемо да разговарамо само када таксе буду укинуте", нагласио је Вучић.

Вучић није искључио могућност да се састане са Тачијем, али је рекао да нема посебну тему о којој би могао са њим да разговара.

Чека, казао је, да види шта ће прво рећи домаћини тог сусрета.

Као проблем, навео је, види то што не може у овом тренутку да сагледа какво је то компромисно решење које може да буде понуђено, а да, како је казао, обе стране буду пођеднако незадовољне.

За који дан ће о томе разговарати и са немачком канцеларком Меркел.

"Дакле, оно што је важно је да се дијалог настави да бисмо пробали да спуштамо тензије, да једни друге не потцењујемо, јер ту нема победника, ми морамо да живимо једни поред других у наредних сто година", рекао је председник.

А на питање да ли мисли да ће бити неких конкретних ствари током сусрета са Тачијем, Вучић је одговорио:

"Не мислим".

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар