НАСА: Отопила се петина леда на Антарктику

Сјеверни врх Антарктика почетком фебруара је захватио топлотни вал који је трајао девет дана. Најновије НАСА-ине фотографије откривају да се за то вријеме на отоку Игл, дијелу Антарктичког полуотока, отопила петина снијега, што је све чешћа посљедица климатских промјена.

Свијет 02.03.2020 | 18:40
НАСА: Отопила се петина леда на Антарктику

Како пише ЦНН, НАСА-ине фотографије приказују овај оток на почетку и на крају топлотног вала који је забиљежен у овом мјесецу. На фотографијама снимљеним "послије", видљиве су велике површине земље, а због отапања леда настала су и водена језера.

Почетком мјесеца на Антарктику је забиљежена рекордно висока температура од 18,2 степена. Како би се могло боље разумјети о каквој је температури ријеч, НАСА је обавијестила да је иста температура на тај дан измјерена и у Лос Анђелесу.

У нешто више од седам дана отопило се чак десет центиметара снијега на Иглу, што је око 20 посто укупне сезонске акумулације снијега.

- Никад раније нисам примијетио да на Антарктику тако брзо настају мала језера од отопљеног леда. Слична појава евидентирана је на Аљасци и Гренланду, али на Антарктку то није уобичајена ситуација - рекао је Маури Пелто, геолог с "Ницхолс Цоллегеа" у Масачусецу.

Климатолози сматрају да је овај топлотни вал посљедица дуготрајних високих температура које до 21. вијека нису забиљежене на овом континенту. Настале су као посљедица глобалног раста температура.

Ледени слојеви на Антарктику и прије су се врло брзо отапали због топлоте заробљене у атмосфери усљед загађења штетним плиновима.

Опасност за становништво у приобаљу

Стручњаци упозоравају да би пораст нивоа мора могао бити погубан за становништво које живи на приобалним подручјима.

Раније почетком мјесеца, огроман ледени бријег (око 116 квадратних метара) дужином западне ивице Антарктика, одвојио се од глечера Пине Исланд.

Европска свемирска агенција појаснила је да се претпоставља да се одломио због температуре мора која је виша него што је уобичајено, а то је истовремено доказ да глечери врло брзо реагирају на климатске промјене.

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар