Шеф Привредне коморе Хрватске са сумњивом дипломом из Бањалуке

У посљедњих 15 година у Хрватској је признато 24 хиљаде 727 иностраних диплома, од чега чак 62 одсто чине дипломе из БиХ. Из Републике Српске признато је 837 диплома, што чини 3,38 одсто од укупног броја, објавила је данас Н1 Телевизија.

Регион 01.03.2020 | 22:31
Шеф Привредне коморе Хрватске са сумњивом дипломом из Бањалуке

Готово пола признатих диплома из РС долази с подручја економије и права. Агенција за науку и високо образовање рекла је за Н1 како су чак 323 дипломе из подручја економских наука те још 81 диплома из подручја права.

Факултети из РС с којих најчешће у Хрватску долазе дипломе су приватни факултети у Бањој Луци: с Универзитета за пословне студије признате су 272 дипломе, а с Панеуропског универзитета Апеирон 141 диплома. Управо дипломе с та два факултета сумњиве су чак и надлежнима у Републици Српској.

Ми имамо овдје неке универзитете, факултете којима су дати цертификати раније, који су филовали лажне дипломе. Примјерице, Универзитет за пословне студије, па и Апеирон? Да, они морају да сносе одговорност и ја сам за то да се они одмах затворе и сви они који су судјеловали у томе да буду подложни кривичном гоњењу", казао је Милорад Додик, члан предсједништва БиХ.

На прозваним факултетима тврде да све раде по прописима

На отварању факултета је био Милорад Додик, факултета за новинарство и комуникологију у оној другој згради. Предсједник Милорад Додик зна о овоме Универзитету сигурно све, зна и о Радовану Клинцову. Он сигурно то зна, па људи моји, није град Бања Лука велеград, Москва, све је то ту, и све је транспарентно", говори Радован Клинцов, ректор и власник УПС-а.

"Господин Клинцов је човјек који је прекршио Закон и зато ће морати одговарати", рекао је Додик.

Јер је управо на овом Универзитету крајем прошле године поништена диплома шефу безбједносно-обавјештајне агенције БиХ. Упркос поништеној дипломи, на функцији је остао.

"Ја се извињавам хрватској држави што су, ето, искориштене могућности неких њихових држављана да на такав начин прибављају дипломе и ми ћемо ући у процес и све ћемо то поништити", поручио је Додик.

Из Бањалуке је и диплома шефа ХПК

Један од високопозиционираних хрватских политичара и једно од водећих имена хрватске привреде, како га титулирају на Н1 Телевизији, своју је диплому стекао управо на Универзитету за пословне студије.

И то за само једну годину.

"Ви морате знати да сам ја све вријеме радио, у међувремену сам био и помоћник министра, радио у великим фирмама и приватно, све сам радио уз рад, али није било могућности уписати трећу годину, наставити студиј, што је било прије тога случај, док се није указала могућност да се негдје у иностранству може уписати разлика. Уписао сам ту годину разлике, завршио све чисто, можете провјерити", говори Буриловић за Н1 чија је новинарка тражила посебну истрагу институција Републике Српске баш за његову диплому.

Просвјетна инспекција Републике Српске је након провјере утврдила да је Буриловић положио укупно 11 испита. Полагати их је могао кад год је хтио. До његовог дипломског рада није се могло доћи.

"Што се тиче дипломских радова, они се чувају одређено вријеме, постоји законска процедура, а након тога се и уништавају", казао им је ректор УПС-а.

Све по прописима, али...

Дакле, Лука Буриловић је био помоћник министра па и предсједник Управе Сладоране, али и члан Надзорног одбора Вупика, па и предсједник Надзорног одбора Велетржнице Опузен, прво са само двије године високе школе, а потом с додатном годином на бањалучком универзитету. Накнадно је уписао и Високу пословну школу Вишњан гдје је стекао звање специјалиста менаџмента у туризму.

На дипломама бањалучког Универзитета и вишњанске школе предсједник ХПК уписао је послиједипломски студиј на Економском факултету у Осијеку па је прошле године тамо постао и доктор наука.

Професор Ведран Ђулабић с Правног факултета у Загребу каже како је пракса попут образовног пута Луке Буриловића - сумњива. Највише зато што дио свеучилишта не дозвољава постдипломски студиј без завршеног свеучилишног студија, док дио - попут осјечког - особама без свеучилишног студија то дозвољава.

Буриловићу је на осјечком Економском факултету то омогућено иако има специјалистички студиј, а не и свеучилишни.

На свом путу до докторске титуле - Буриловић се, закључује Н1, користио пречицама, али је све радио по Закону па нити за РХ нити за РС његов образовни пут није споран. Поставља се, међутим, питање требају ли се олако признавати квалификације с факултета из РС које су под знаком упитника и тамошњих власти?

"Мени је жао да се управо велики број људи шиканира што су своје образовање завршили у неким другим земљама, поготово у БиХ или Србији због, ево, неких изолованих, појединачних случајева који су очито до својих диплома дошли на неки незаконит начин, ја то свакако осуђујем", коментарисао је Буриловић.

(Индеx.хр) 

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

идемо

01.03.2020 22:05

Сви на функцијама сиром старе југославије до диплома досли у Бл.мозете мислити онда ста је код нас? Зато се противе провјери диплома? Какав ниво образивања и интелигенције? Зато нам и јесте крининална влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

УПС

02.03.2020 06:59

Упс, па и овај стручњак за точење горива , овјеру здравствених књижица , младе цурице , дјечију заштиту , струју , економију , пољопривреду , кибернетику, а норочито тендере и Голфове господин Академик има диплому са УПС-а . Зато он све зна , јер ипак је он јаран са факултета од Осмице . Сад ми је јасно !

Name

Ре УПС

02.03.2020 08:46

Ста је све јасно кад видис у тексту да је диплома са УПС-а регуларна, а упис на постдипломске у ХР евентуално споран, али ипак могуц по закону.

Name

пирмо

01.03.2020 22:30

Човјек убо седмицу на Лоту Уложиш миљу маруна за диплому и онда на основу ње узмеш милионе из буђета кроз плату .примања......добро уложена параИ на крају кад те офирају само те склоне на друго мјесто......а лова остаје........Оваквима би у САД.узели све преко ночи да би освано испод Бруклиновог моста у гачама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дака

01.03.2020 22:57

Сви приватни факултети су криминалне индтитуције које служе за куповину дипломе. И оне које се воде као регулрне јер се неко само повремено појављивао на њима и води се кроз протокол су такодје фиктивне, јер довољно је само платити и добијес диплому. Да је држава само забранила запошљавање у државне институције и предузеца са тим фалш дипломама они би се давно само затворили. Морају се напокон запошљават људи са редовним државним факултетима јер то поредити једно са другим је стварно смјешно. Највеци пропалитети иду на којекакве Прометеје, Нубл, Апеироне, Пословне Студије и Менадзменте, људи који нису могли положит нити 2 испита на државним факултетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.03.2020 06:35

Свака цаст! Све је рецено у овом коментару. Ти криминални Прометеји, НУБЛ-ови, УПС-ови (У П. Стринину) и др. су рак рана насег друства и дјелују у сарадњи са актуелном власцу, јер слузе за стампање "папира" странацким ухљебима.

Name

Нада

02.03.2020 07:25

Ал зато они остају да раде у државним фирмама а одлазе из њих са државним факултетима јер то више не могу издржати. БОЖЕ опрости нам.

Name

Корупција утицајем

02.03.2020 08:53

А на дрзавним јавна тајна је продаја испита, повластен полозај при полагању за дјецу професора и одабране, проституција, колико су професора сугар даддy амбициозним студентицама, а цестити студенти (уз изузетке генијалних) или студирају годинама због мобинга и недостатка застите или се преписују на приватне факултете гдје су критеријуми сигурно пуно лакси..

Name

Томо

01.03.2020 23:11

Једини исправан правни механизам је да се све дипломе са приватних факултета ретроактивно пониште или да се не признају као такве у државним институцијама. Све такве запосленике вратит на средњу стручну спрему што реално и јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.03.2020 06:37

А с обзиром да су нелегално досли до запослења, обавезати их да све добијене плате врате у разумном року, па би видио пара за угрозене категорије друства, па и за развој.

Name

??????

02.03.2020 07:47

Ма није тачно да је довољно само уплатити на Априону у Бања Луци уколико не знаш бићеш оборен посебно код ових професора из Београда па и ових наших уколико су испити тежи и уколико редовно студираш. То не значи да нема и сумњивих диплома али зато треба провјерити а не идемо.поништити све приватне дипломе. Ништа није боље ни на држаним пола их има купљене дипломе. А и кад почну да раде исти су што се тиче знања.

Name

реално

02.03.2020 09:04

управо тако, сви знају да је то купљено

Name

За госпђу Наду

02.03.2020 10:59

То није тачно присуствовао сам полагању правосудног испита једна дјевојка са Апериона и њих петоро са државног по знању је испало да су ови са државног купили дипломе према. А имам сличних примјера и на другим мјестима тако да значи ко је вриједан он ће научити био на приватном или државном.

Name

Сале

01.03.2020 23:12

Нисам присталица приватних факултета, напротив... Али, зар на тим истим приватним факултетима не раде професори са државних факултета.? Зар на УПС у није предавао Раицевицев отац, који предаје и на државном факултету??? Овде мени несто смрди

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.03.2020 02:37

Ма није ствар у томе,ово је борба за признавање државних факултета.Јер ови приватни су потисли 9 0маловажавају људе са правим факултетима,поготово оним најчистијим пријератним мастерима и докторатима

Name

Ре смрди

02.03.2020 06:13

Па и Рајчевицу је заврсио ванредно дрзавни правни кад ту није било ванредног студија. Тата сетао индеx. Толико о дрзавним, на залист.

Name

Ноле

02.03.2020 06:21

Тачно али ипак је на државном то теже изводљиво. Чињеница је да су приватне завршавали сви који су платили. Па сви ми имамо сигурно у комшилуку пар дебилка који нису ни средњу завршили а сад академски грађани запослени у државним институцијам а, највише у мупу, општини влади и то се лако може проверити...

Name

впд

02.03.2020 06:38

На Апеирону има професора са медицинског факултета у Бањој Луци, предају професори са ЕТФ у Београду и јос многи други. Сто се тице приватних, Апеирон има стварно добар професорски кадар, за остале не знам.

Name

Нада

02.03.2020 07:33

Ти су професори онда криминалци јер ко дође са тзв. дипломом из те установе не зна ништа. Ако нешто науче механички радити научили су од радника са државним факултетом а који им показују јер једноставно сила бога не моли а и шта да радиш са смрадовима. Нек се фукара наједе иако њима јадним никад доста. Шта ћемо кад је људска врста таква.

Name

Раденко

02.03.2020 08:32

Ако их је држава акредитовала и дозволила, а кроз то потпуно изједначила са државним факултетима, онда нема шта да се прича јесу ли валидне дипломе или нису. Ако је неко ишао и полагао испите, валидно је, акредитација то потврђује. Што се тиче државних, њихов печат ваљаности и експертизе је то што неко тамо обара и кад треба и кад не треба већину студената док неки и тамо протрче лакше него на приватном. Све то "болоње" која је по тежини изједначила државне и приватне по тежини.И на крају, морам да примијетим да се највише буне ови са државних што студирају талашку попут географије и туризма па им ови са приватних конкуренција, а са машинства и електро итд. се не буни нико јер су свјесни свог квалитета. Поздравља вас све дипл. инг. маш. из бивше Југе.

Name

Вуле

02.03.2020 09:01

Најбољи су ови ботови који бране приватне лакрдије од факултета које су и само позавршавали. Знају они врло добро и то боље од свих како су са учењем срипти ид 5 страна и редовном уплатом новца дошли до фалш диплома и желе чист криминал да изједначе са државним факултетом.

Name

Мирко

02.03.2020 10:35

Ја имам само једно питање, зна ли ико ишта да ради када заврши факултет без обзира био државни или приватни? Ако је одговор не каква је онда разлика између њих и чему све то служи?

Name

СУСТИНА

02.03.2020 00:25

у цијелом свијету постоје приватни факултети који су и бољи и скупли него дрзавни . Јел треба неко пустити дјецу да мобингује и лијеци комплексе у јавним факултетима . Овдје несто друго некоме не иде у приког..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

02.03.2020 07:48

На приватном те не смије оборити, инаце он оде а газда изгуби мустерију.

Name

Ново

02.03.2020 10:16

Е мој Раденко да си ти машински инжињер не би тако стао у одбрану приватних факултета. Вјероватно си и ти један од оних који носи диплому приватног факултета. А сто се тиче било ког државног факултета и неког усмјерења на њима, па и ДИФ-а за ове приватне су Харвард. Основна школа је за приватне факултете озбиљна школа.

Name

Раденко

02.03.2020 10:57

Ново, мисли шта хоћеш, то је твоје право, али и други имају право на мишљење. Чим нешто није по вољи , одмах се неко настоји дискредитовати. Да си читао пажљиво видио би да нисам оправдавао никога него сам само констатовао какво је стање и у склопу тога сам на одређен начин препоручио студирање на техничким факултетима и осталим који ће донијети конкретна знања, а којих и нема међу приватним. Судећи по реакцији и ти би могао бити један од озлојеђених географичара. И немој да се спрдамо са тим дифовима итд и да називамо факултетима било шта у Републици Српској осим оних Универзитета у Бањалуци .

Name

Слобо

02.03.2020 17:31

Наравно да има разлика у тежини и измедју државних факултета. Увијек је електро факултет био тежи нпр од филозофије, географије Итд и то није никаква новост. Ал суштина је да на сваком државном факултету постоји критеријим и тежина полагања испита да би сте завршили факултет. Приватне факултети су основани на трговачкој основи, плати и носиш диплому. Тако да не треба бркати бабе и жабе једноставно речено.

Name

министар Рајко

02.03.2020 04:08

А ја сам своју показао јавно у Народној скупстини и то оном Вукановицу.Ја сам заврсио у Сефилду али преко Солуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

02.03.2020 05:13

Сви који су били у стању да заврше факултете завршили су државне и на вријеме како је и нормално. Ово данас је огледало стања о средине у којој живимо. Лик ударао печате у пошти годинама а сад обавља највише функције јес има диплому са тамо неког факултета из околине Н. Сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ РС

02.03.2020 06:50

А шефилдски студент из Грчке? Хоће и њему поништити диплому?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛИТИ

02.03.2020 07:18

ЗНАМО МИ СВИ ДОБРО ДА РИБА СМРДИ ОД ГЛАВЕ А ЗНАМО И ДА СУ НАСИ НАЈПАМЕТНИЈИ И ГЛАВНИ ВИСЕ НА ПИНКУ И ХЕППИ ТВ А МИ ИХ ГЛЕДАМО И ДИВИМО ИМ СЕ. И ДОК МАРИЦ И МИТРОВИЦ ПЕРУ ЊИХОВУ ПРЉАВСТИНУ НАСА ИНТЕЛЕГНЕНЦИЈА СЕ РАЗБЈЕЗАЛА ПО СВЈЕТУ. ЈА ИХ РАЗУМИЈЕМ ЈЕР МЛАДИ СУ ИЛИ БАЛАВЦИ ИЛИ ИХ САМАРАЈУ А АКО СЕ ИКО ИНТЕЛЕГНЕНЦИЈИ ( БАГРИ) СУПРОСТАВИ ВИДЈЕЛИ СМО КАКО И ГДЈЕ ЗАВРСЕ. САМО КАД ВИДИМО ПОНАСАЊЕ И ГОВОРЕ великог водје ЗНАМО КО СМО СТА СМО И ГДЈЕ ЦЕМО ДОГУРАТИ ЈЕР МИ ГА И ОДРЗАВАМО И ПОДРЗАВАМО.

Name

Милос

02.03.2020 07:13

Извињавам се хрватској дрзави ?!?!? Иди у ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

02.03.2020 07:20

мора даје пореклом од бањалуке или је долазијо бањалуцком бискупу у походе и видео јефтину диплому и купијо на снизењу илије исо дедовим стопама и повезосе са дедовим саборцима у сколи у мотикама или руднику сарговац па копиро диплому

ОДГОВОРИТЕ
Name

самy

02.03.2020 07:22

Најпаметнији је шеф привредне коморе Србије,он и нема диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

02.03.2020 07:30

На УПСу, на Туризму, пријатељица ми је положила усмени испит. Каже да је није било тешко. Прво питање је било лако а друго ми је професорица рекла да изаберем питање по жељи (!?).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик 2

02.03.2020 08:56

Ето, све ти вјерујемо..

Name

Робин Хоод

02.03.2020 07:44

Жалим што је намјера постојања приватне Високо образовне установе обезвређена заједно са онима који су у њој искрено и одговорно дали свој допринос....али ако је неко ,а вјерујем да јесте,ту идеју обезвредио ,заслужује санкције! Формирање и оснивање високо школских установа морају бити под контролом оних којима треба у њима школован кадар!.!.! Јер зашто сте онда дозволили да се отварају , сем ако није предметом неких превара ,мушки,лоповлука, некомпетентних професора,ђака без основне школе,жеље за фотељама,секретарица са високом школом,возача који су магистри без основног образовања.....! Није ово проблем само високе школе која се прозива , ово је проблем многих институција,правне државе,поштовања закона,контрола,политичких камелеона ,.....Значи ли ово да с парама може купит све.....Ви,власт ,одговорни сте за ово!!!! Преиспитајмо се сви....понизили смо и себе и част,морал,достојанство!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2020 08:59

Јеси ли сигуран да дрзавни факултети не болују од истих болести? Треба средити све заједно..

Name

Робин Хоод

02.03.2020 09:35

Изгледа да се нисмо разумјели...? Некажем да не постоји "вјероватно" оваквих појава и на државним факултетима, можда још и више....али причамо о систему образовном који мора имати свеопшти друштвени приоритет, од чињенице да образујемо нашу дјецу , до чињенице да то морају радити квалификовани,стручни и морално и људски зрели кадрови које систем цијени поштује,вреднује и усавршава....а ми смо дозволили да "незрео,не изграђен ,полуписмен , појединац узме себи за право да добије новце и отвори школу ...и то школу у које запошљава људе који су на рубу егзистенцвије, не цијењене у друштву и који су пред крај своје каријере голи ко Мишеви принуђени "преживјети" јер и они имају потребе,дјецу,режије и рачуне за плаћање.....а политика или ко већ то прескаче као да су то "црви"...црви који су корисни у биолошком смислу , али "снаћи ће се они" ....о том треба озбиљно друштво да води рачуна, а не на крају кад им " секретарице , возачи и конобари постану магистри"...уз дужно поштовање.....

Name

Народ

02.03.2020 08:28

Такви добију прву позицију у јавним предузецима и јавним установа,прогањају таленте,назалост ције коифицијент Q10 изнад 140

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

02.03.2020 08:53

Поред толико људи са валидним образовањем. Узас!

ОДГОВОРИТЕ