Палмер и Гренел снажно за укидање такси

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Метју Палмер и Ричард Гренел сматрају да је важно да се потпуно укину таксе Приштине, како би могло да се разговара о важним суштинским питањима.

Србија 01.03.2020 | 20:49
Палмер и Гренел снажно за укидање такси

Александар Вучић је новинарима у Вашингтону рекао да је захвалан и Гренелу и Палмеру на искрености и на томе што на снажан начин инсистирају на томе да се таксе укину, као и што не подржавају намеру Аљбина Куртија да делимично укине таксе.

"Они сматрају да је важно да се укину таксе да бисмо могли да разговарамо о важним, суштинским питањима. Мени није није проблем да се састанем са Тачијем и Куртијем на панелима, али разговора о суштинским и статусним питањима неће бити док се не укину таксе. То сам рекао и Палмеру", истакао је Вучић и додао да се у противном може разговарати само о техничким притањима.

Каже да је то рекао и Палмеру, а да то зна и Гренел и додаје да је и правично да таксе буду укинуте.

Упитан да ли ће доћи до сусрета са Хашимом Тачијем, који је такође у САД, Вучић је казао да то још не зна.

"Немам ништа против сусрета, али чекам резултате о таксама. Да ли ћемо да се сретнемо негде нисам имао проблем, али стварних преговора о било којем статусном питању неће бити", истакао је Вучић и подсетио да се са Тачијем и Куртијем срео и у Минхену.

"Али они неће бити на АИПАЦ-у и то је велика Шанса за Србију", рекао је Вучић.

Пренео је и да се у САД суочавамо са кампањом коју су Албанци повели преко филма Хрвата Јакова Седлара, који покушава да Србе током Другог светског рата прикаже у негативном светлу.

"Да је тобоже Недићева влада прогонила Јевреје, без историјских чињеница и стварних података, а како су их Албанци и муслимани спасавали од Срба", рекао је Вучић.

Додао је да су притом помешали и годину када је Ајнштајн дошао у Америку, да у филму има и других грешака, али да ће га сутра пустити у Њујорку и Вашингтону.

"Покушавају на све начине да спрече да се глас Србије чује на АИПАЦ-у, али ја ћу покушати да одговорим на најбоље могуће начине", навео је Вучић и поменуо колико је само новца дато да се не би поменуо Јасеновац на разним манифестацијама.

САД показују већу заинтересованост за ЈИЕ

Председник наводи да Америка показује све већу заинтересованост за југоисточну Европу, што је, сматра, и шанса за Србију.

Вучић је подсетио да је Палмер изасланик не само за Западни Балкан, већ и југоисточну Европу, те да се бави и проблемима Турске и Грчке, не само нашим питањима.

"Разговарали смо о свим важним питањима региона, разменили мишљење и ставове. Америка показује све већу заинтересованост за проблеме који постоје у читавој ЈИЕ. Мислим да ће се то кроз различите видове показати", подвукао је председник.

Вучић је разговарао и да Адамом Боехлером, којег је недавно председник САД Доналд Трамп поставио као лидера развојне финансијске корпорације, која је први пут ставила Западни Балкан као интересантно место за инвестиције.

"Ако смем да кажем уз много не лаких ствари са којима ћемо се суочавати, то је велика прилика за Србију. Посебно у шта желе да инвестирају је приватни сектор, и то је велика ствар која може драстично да допринесе нашем даљем развоју", рекао је председник.

Вучић: АИПАЦ – људи који сублимирају сву моћ света

Председник наводи да ће на конференцији АИПАЦ-а, покушати да на најбољи начин представи односе Србије и Израела, али и Србије и САД.

Вучић је истакао да на том скупу никада није било ни српског председника, нити премијера.

"То је најмоћнија и најзначајнија, не само лобистичка, али и лобистичка организација на свету. То су људи који сублимирају сву политичку и економску моћ савременог света, посебно западног. Ту нама није било места, а није ни сада било лако да добијемо место", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Председник је поручио да ће покушати да на најбољи начин представи односе Србије и Израела, Срба и Јевреја, као и односе Србије и САД.

"Сви су научили да кажу лепе речи, али није то питање. Хоћемо да покажемо шта смо урадили, а постоје ствари које смо само ми у Европи урадили. Знамо са чиме долазимо, а да ли ћу то успети да изнесем на најбољи начин за земљу... Даћу све од себе", истакао је Вучић.

Он је констатовао да јавност у Србији не разуме колико је важна конференција на којој ће говорити, која је, истиче, вероватно појединачно посматрано, најважнији догађај на којем је био и на којем ће бити.

Вучић је истакао "да ће остати записано у историји да смо имали прилику и изразио наду да ћемо је добро искористити".

Упитан да ли ово види као политички изазов и преокрет, Вучић је рекао да не верује у преокрете, али да верује да је ова посета веома важна.

Додао је да је бесмислено мислити да ће САД променити мишљење по питању КиМ.

"Али ми можемо да покушамо да се боримо за своје интересе, да Србија буде представљена на другачији начин, да људи овде који су Срби буду поносни на то што долазе из Србије, да будемо поносни на односе са САД. То је наш посао и то ћемо покушати да урадимо", поручио је Вучић.

Председник Србије је додао да има "велику трему и огроман страх" пред обраћање на конференцији АИПАЦ.

Рекао је и да ће ово бити прилика да говори о стварним односима између Срба и Јевреја и колико су нам судбине биле једнаке у прошлости, мада се, како је додао, Холокауст не може поредити ни са чим.

"Заједнички су нам били логори, а и Јасеновац је наша заједничка судбина", закључио је Вучић.

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зеко

01.03.2020 20:10

За оцекивати је да то наплате са каматама, видјецемо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зеко

01.03.2020 22:08

зна се камата то је признање Косова само овај то умотава у целофан.Није му први пут.Признај то и пусти да људи слободно иду тамо-вамо исјаши више са јадног народа.

Name

Момо

01.03.2020 21:49

Ста казу за Бају јеси ли им говорио да га скину са црне листе

ОДГОВОРИТЕ
Name

траде

02.03.2020 07:31

какве везе имају таксе,када неце куповати српске производе ,немојте скретати са вазних питања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

02.03.2020 07:51

Не зато што подржавају Србију већ у интерес Косова, биће ускоро уствари већ су снажно да Србиа призна Косово, укидање таксе им је један аргуменат већ, то је њихов циљ Вучићу, знаш ти то добро

ОДГОВОРИТЕ