Од сада лакше до посла у Њемачкој

Од 1. марта у Њемачкој ступа на снагу нови Закон о усељавању стручњака. Односи се на квалификоване раднике из земаља ван ЕУ, дакле и из Србије. Шта се регулише овим законом и шта се с њим мијења?

Вијести 01.03.2020 | 11:41
Од сада лакше до посла у Њемачкој

Живјети и радити као странац у Њемачкој? То није тако лако. Савезна Република Њемачка никада себе није видјела као усељеничку земљу. Али у међувремену овој земљи недостаје више од милион стручњака.

Љекари, медицинско особље, инжењери и информатичари су и раније олакшано или преко такозване плаве карте могли да долазе на рад у Њемачку али је услов за то била доста висока плата. Њемачка Влада је морала да дјелује и усвојила је закон који ц́е олакшати имиграцију из такозваних трец́их земаља односно земаља ван ЕУ.

Закон ступа на снагу 1. марта 2020. године. Ево шта је најважније:

Шта се у закону подразумијева под - стручњак?

Као стручњаци се више не рачунају само људи са високом стручном спремом, вец́ и квалификоване особе чије је стручно образовање трајало најмање двије године и еквивалентно је њемачком образовању. Дипломе морају бити признате у Њемачкој.

Убрзано признавање диплома

За признавање диплома је одговорна Централна међународна служба за запошљавање (ЗАВ) са сједиштем у Бону, која припада Савезној агенцији за запошљавање. Како то функционише објашњено је на Интернет порталу „Маке ит ин Германy", где се такође могу нац́и одговарајуц́и линкови. На том сајту можете наћи информације и на српском језику.

Нема више бескрајног чекања

Циљ је да се признање дипломе заврши у року од три месеца након предаје свих потребних докумената. Процес издавања визе за стручњаке требало би убудуц́е да траје највише 4 до 6 седмица.

Када се за Вас ангажује послодавац

Закон који на снагу ступа 1. марта подразумијева и убрзану процедуру по којој будући њемачки послодавац, уз пуномоћ радника, може заступати његове интересе и преговарати са надлежном Канцеларијом за странце. Када се прикупе све потребне дозволе, Канцеларија за странце мора информисати Њемачку амбасаду која онда у року од три дана мора издати визу.

У којим професијама могу да радим?

У принципу, важиће сљедец́е:  Било који стручњак из земље ван ЕУ који може да докаже да има уговор о раду у Њемачкој и одговарајуц́е стручне квалификације може доц́и у Њемачку.

Новим законом нису обухвац́ени помоц́ни послови за које није потребна стручна квалификација. Међутим, ако имате основну професионалну квалификацију и можете доказати уговор о раду или понуду за посао у Њемачкој, можете се доквалификовати. Међутим, будуц́и послодавац мора се обавезати на доквалификацију и она мора да доведе до признате квалификације у року од двије године.

Дозвола боравка

Свако ко има уговор о раду или конкретну понуду за посао добиц́е дозволу боравка на четири године или онолико колико траје уговор о раду. Послије четворогодишњег боравка, стручњаци се могу трајно населити у Њемачкој, односно стичу право на неограчени боравак.

Свако ко жели да тражи посао у Немачкој добиће визу на шест месеци. Предуслов: Морате имати новац да покријете трошкове живота током тог периода и бити у стању да довољно говорите њемачки (ниво Б2).

Студирање и стручна обука

Нови закон се односи и на странце који желе да студирају или да се стручно обучавају у Њемачкој. Поред горе наведених захтјева, морате имати сведочанство неке њемачке школе у иностранству или завршену школу која вам даје право да студирате на универзитету - и не смијете имати више од 25 година. Ако сте двије године након дипломирања радили у Њемачкој, имате право на стални боравак.

Старији од 45 година

Посебан пропис се односи на стручњаке старије од 45 година. Ако желите да дођете у Њемачку морате да имате плату од најмање 3685 евра бруто или доказ да сте уплаћивали за адекватну пензију.

Посебна регулатива за тражена занимања

На пример, ако сте љекар, информатичар или геријатријска медицинска сестра и имате најмање пет година радног искуства, не треба вам формално признавање ваших квалификација. Међутим, ваш послодавац се мора обавезати да ц́е покрити трошкове живота и депортације током једне године - када се радни однос заврши, уколико запослени не буде хтио добровољно да напусти Њемачку.

Долазите са породицом?

Ако у Њемачку долазите са породицом морате да приложите доказ о томе да можете да је издржавате као и да имате довољно велики стан: То значи око 950 евра по особи и 10-12 квадратних метара простора, такође по особи. Дјеца до двије године се ту не рачунају. Такође, ваша супруга или супруг и дјеца старија од 16 година, морају да посједују основно знање њемачког језика - ниво А1. Као придошлица немате право на социјалну помоћ. 

Још увек важе посебни прописи за Западни Балкан

И поред тога што нови закон ступа на снагу 1. марта, стари закон за земље Западног Балкана важи до краја године. По том закону за долазак у Њемачку није била потребна диплома, нити положен испит о знању језика а могли су долазити и неквалификовани радници. Препорука правника је да старе захтјеве не треба повлачити, мада њихова обрада може трајати и дуже од истека важења старог закона 31. децембра 2020. године.

Да ли се закон односи и на избјеглице и потражиоце азила?

У основи да, али само за мали број људи са такозваним дулдунгом. Особа о којој је ријеч мора да докаже да ради најмање годину и по дана више од 35 сати недјељно и да на тај начин зарађује довољно за живот. Поред тога, мора да говори њемачки на нивоу Б2 и не смије бити кажњаван.

(ДW)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Рим

01.03.2020 11:21

У проклетој БиХ и РС се остати само којоти да завијају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.03.2020 12:26

С тим да се и они селе. Пропаст не бира.

Name

Ре

01.03.2020 14:46

Бих и треба да пропадне. Ово је одувијек била проклета земља.

Name

Ухх

01.03.2020 11:54

Остаце и папци са својим породицама да преписују на себе дрзавну имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.03.2020 13:41

Ево једно разумно контра питање, шта би , рецимо, Сташа Кошарац уопште могао радити у Њемачкој?

Name

За Скептик

01.03.2020 14:21

Рекла Меркел примају све осим политицара Могу сви без струцног знања осим Политицара.Замисли Бају да у Буденстагу поцене Србоват, Комсиц засуце царапе до кољена или Дзаферовиц кравата на ледзима!!!!!Политцари нису потребни. Позз.

Name

ре Скептик

01.03.2020 14:52

Красти цигле

Name

Од сада је теже

01.03.2020 12:25

До сада није била битна диплома а од сада ће бити, не може без признате школе у Њемачкој, али џаба то људима причати кад Њемачка широм отвара врата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјецање на Павала

01.03.2020 12:27

Хоцемо 100.000 гласова за ДНС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

01.03.2020 12:38

Довидјења и цувајте ми Републику српску. хахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш лова

01.03.2020 13:13

Код Њемаца је БиХ радник поштован са скромном платом за све трошкове и да се уштеди, а овдје у РС немаш од плате довољно да ти покрије само храну читав мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

01.03.2020 13:35

Али има један велики проблем, бити стручњак и имату оригиналну диплому, фусери и фалсификатори Немцима нетребају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навика

01.03.2020 14:50

Сав радни вјек провео сам у Сиеменс у Мüнцхену, Ми са Балкана немамо никакве радне навике нити смо имали од кога науцити нити је нам требало.Свкоме би савјетао да их добро посматрате како они раде и понасају се па тако онда и ти,Заборавите топли оброк и превоз јер то је вас проблем, Немојте да вас неко опомиње за поцетак или паузе. Не мојте се љутити ако вас исправљају или ако грјесите у језику нај боле би било радити једини странац у групи, Правду овдје имита а тразити мозете на Балкану, Зелим вам угодан Рад,

Name

родољуб

01.03.2020 14:26

У ЊЕМАЦКУ , КОЈА НАС ЈЕ БОМБАРДОВЛА МНОГО ПУТА , ЊЕМАЦКУ КОЈА ЈЕ ЦЛАНИЦА НАТО-а ...људи у памет ...ОСТАНИМО ОВДЈЕ , НИКАДА БОЉЕ НИЈЕ БИЛО , МИ СМО СВОЈИ НА СВОМЕ И ЗАТО СМО СЕ БОРИЛИ ...ГДЈЕ ЦЕТЕ САДА КАДА СМО НА ПРАГУ ДЕФИНИТИВНЕ ПОБЈЕДЕ ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

01.03.2020 14:38

Ово се односи само на СТРУЦЊАКЕ а не на баустелце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

01.03.2020 21:31

Ух одосе на стуцњаци,Проблем је сто немамо стрцњака.

Name

ТЕШКО НАМА

02.03.2020 05:31

Стручњаци су нам до јаја. Гдје су се доказали као стручњаци. Ако има купљену диплому то није доказ да нешто и зна.