Грађани ће тражити одговорност полицајаца у БЛ

Суд ослобађа грађане Бањалуке одговорности које им се стављају на терет у прекршајним пријавама, а за кршење јавног реда и мира. грађани који су добијали прекршајне пријаве најављују да ће тражити одговорност полицајаца.

Република Српска 29.02.2020 | 18:28
Грађани ће тражити одговорност полицајаца у БЛ

- Тражићемо одговорност полицајаца који су против грађана Бањалуке подносили прекршајне пријаве, иако за то није постојао ни један разлог, што је у девет ослобађајућих пресуда потврдио бањалучки Основни суд, кажу у неформалној групи „Правда за Давида“.

Суд је донио девет ослобађајућих пресуда по прекршајним пријавама бањалучке полиције из маја прошле године, којим су грађани окривљени да су реметили јавни ред и мир узвикујући „Правда“ и „Правда за Давида“.

- Будући да је, очито, ријеч о јасној дискриминацији и притисцима, тражићемо одговорност појединаца, кажу у „Правди за Давида“. Подсјећају и да ће све трошкове беспотребних стотињак суђења платити грађани Републике Српске.

Дејан Лолић је добио прекршајну пријаву у мају прошле године због узвика „Правда.“ Каже да је одлука Суда једина логична.

Суд је у образложењу свих пресуда навео да није постојало кршење јавног реда и мира, јер грађани исказују незадовољство радом институција, на шта имају право.

Оно што је занимљиво са суђења, јесте и то да су поједини полицајци који су свједочили тврдили да не знају зашто се грађани окупљају, а да је суд у образложењу јасно навео да је то општепозната чињеница.

Суђења по истом основу настављају се и у марту.