Дигитална читаоница за Србе из региона и дијаспоре

Удружење грађана Епомена је уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону реализовало пројекте “Дигитална медијска читаоница за Србе из региона” и “Онлајн читаоница дијаспоре”, чији је циљ био јачање библиотечких капацитета припадника српске заједнице у региону и дијаспори и очување српског језика.

Србија 29.02.2020 | 16:41
Дигитална читаоница за Србе из региона и дијаспоре

Идеја оба пројекта била је да библиотеке, културни центри или удружења у којима се окупљају припадници српског народа у региону и дијаспори својим корисницима, током шест месеци трајања пројекта, омогуће приступ архивама штампаних и електронских медија, односно неограничено претраживање, читање, преузимање и гледање богатог материјала на српском језику. Тако су корисници били у прилици да унапреде своје знање уз активну употребу, учење и чување српског језика, као и чување и неговање српског језичког идентитета.

Једноставно претражив архив штампаних медија садржи преко 3,1 милион текстова прикупљених од 2003. године.

Овако конципиран новински архив са својом грађом од преко 3 милиона текстова представља највећи дигитални корпус модерног српског језика и драгоцен је за употребу и учење, као и чување и неговање српског језичког идентитета.

(Овај пројекат суфинансиран је из буџета Републије Србије – Министарства спољних послова. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства).

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар