И данас литија у Подгорици, траже повлачење закона

И они који нису на литијама су наша браћа", казао је свештеник Предраг Шћепановић

Регион 29.02.2020 | 16:05
И данас литија у Подгорици, траже повлачење закона

Више десетина хиљада људи се окупило на литији у Подгорици са које је поновљен захтјев да се повуче Закон о слободи вјероисповјести. 

Литију је предводио митрополит из Кијева Онуфрије, а након литургије у Храму Христовог васкрсења, окупљени су се упутили у шетњу, а потом раздвојили у двије колоне. 

Мања колона предвођена свештенством, међу којима је био митрополит црногорско-приморски Амфилохије је пошла ка, како су рекли, Немањиној обали, а остатак колоне је прошао кроз центар града и вратио се испред Храма.

Свештеник Предраг Шћепановић рекао је испред Храма Христовог Васкрсења након завршетка литије да је на литији учествовало минимум 100.000 људи. Медији блиски црногорским властима су објавили да је било мање од 30 хиљада, позивајући се на незваничне изворе из полиције, а напоменули су и да је више хиљада дошло из других градова Црне Горе. 

Шћепановић се захвалио полицији што им је омогућила да литија прође без проблема.

"Ми волимо своју земљу, православље и не дамо светиње. И они који нису на литијама су наша браћа", казао је Шћепановић.

Он је казао да сјутра у Подгорици неће бити литије против усвојеног Закона о слободи вјероисповијести.

"Не ратује Свети Сава данас ни са ким. Народи и државе, закони и устави ратују. Историја је показала да чак и привремена ратовања против светосавског, ниједна држава није издржала", рекао је свештеник Дарко Ђого испред Храма Христовог Васкрсења након завршетка литије.

"Тужна и несрећна браћа наша никако да појме да се светиње не посједују, већ Бог посједује све људе", додао је Ђого.

Прије почетка литије, Амфилохије је рекао да захтијевају од премијера и предсједника Црне Горе да повуку "безбожни, антицрногорски, антиевропски, антисрпски и антивасељенски закон (Закон о слободи вјероисповијести), ради њиховх образа".

"И да побиједи братска љубав. Надамо се да ће повући закон, ако желе да сачувају образ. Ако хоће да изгубе образ и душу и буду најсрамнија група која је владала Црном Гором, онда могу и тако", поручио је Амфилохије.

Онуфрије је честитао "значајан јубилеј, 800 година од рукоположења Светог Саве за епископа српског". 

"Црна Гора је веома интересантна, позната по живописној природи, архитектури из различитих периода и лијепим, храбрим и добрим људима. О љепотама Црне Горе писали су многи писци и пјесници, као и о њеном силном народу који је одувијек чувао православну вјеру. У Црној Гори је много светиња и древних храмова", истакао је Онуфрије.

Он је додао да у Црној Гори много стољећа духовну и спаситељску мисију носи Митрополија црногорско приморска (МЦП).

"Која је показала свијету велике светитеље - Светог Василија, Светог Петар и друге. Посебно мјесто међу њима заузима Свети Симеон Мироточиви. Народ Црне Горе је од Светог Симеона наслиједио  оданост православној вјери", поручио је Онуфрије.

Литија је у једном тренутку застала на мосту Блажа Јовановића и аплаузом поздравила групу која је на Висећем мосту раширила црногорску и руску тробојку и транспарент на ком на руском језику пише "С нама је Бог".

На зградама на булевару истакнуто је неколико државних застава, грађани су аплаудирали.

Светковина је почела архијерејском литургијом у саборном Храму Васкрсења Христовог, коју је служио Онуфрије.

Како је саопштено, саслужувовали су му 15 архијереја Српске и Украјинске православне цркве.

Окупљени су махали црквеним заставама (заставе СПЦ, Лаварум, заставе православних светаца), тробојкама са црногорским грбом, крсташ барјацима, а развијене су и застава Византије, црвена застава Црне Горе са бијелим двоглавим орлом, застава са ликом Јанка Вукотића, Петра ИИ Петровића Његоша...

(Вијести.ме)

 

 

 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

НАТО НАРКО ПУПИЛ

29.02.2020 15:34

Е сад це НАТО нарко пупил утврдити да су ови против Васингтона. Какве се НАТО слуге и будале пуне кокаина вуку по овом усраном Балкану добрп је да смо уопсте зиви. Ту је и њихов Клептократ. Нас Мицко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивљење и поштовање

29.02.2020 17:44

Оваква посвећеност вјери и својим прецима је истовремено величанствена и дирљива. Искрено поштовање за одлучне протесте против једноумља, тираније, аутократске власти. Све је тако мирно и достојанствено, вриједно најискренијег поштовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

29.02.2020 17:54

Нека вам је Бог на помоци. Корак за кораком, путем Светог Оца Василије Остроскога Цудотворца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

29.02.2020 19:44

Да ли вуциц подрзава ове литије, или он не зна да се ово десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

01.03.2020 05:24

Што ти сад он смета? А да ли ти,подржаваш литије у ЦГ?

Name

Деда

01.03.2020 06:24

Дирљиво али док нато не казе криминалцу да повуце закон литије це трајати годинама

ОДГОВОРИТЕ