Код политичара у БиХ доминира само приватни интерес

“Политичари у БиХ не баве се националним, него приватним интересом и веома је тешко напредовати у таквом амбијенту ако си појединац који није политички оријентисан”, каже Кузмановић.

Босна и Херцеговина 28.02.2020 | 22:18
Код политичара у БиХ доминира само приватни интерес

- У цивилизованим земљама недопустиво је да неко на јавној функцији слаже или обмањује јавност. У БиХ је то скоро па свакодневица. Грађани су безвољни да нешто промијене, а политичари истрајни у својој намјери да остану у фотељама. Проблем је и тај што БиХ нема дефинисане етичке стандарде политичара, речено је у емисији "Изазови" БН ТВ.

Прелазак из једне у другу партију, превара грађана, лични, а не општи интерес, одлазак у пензију уз огромне отпремнине, а затим заснивање радног односа, наплата рада у комисијама, растрошност у дневницама за службена путовања, лимузине, породична и страначка запошљавања... Иду ли ријечи морал, етика и политика заједно у БиХ?

“У овој општој корумпираности система имамо уцрвану ситуацију у структурама власти, у којој онај који је најјачи корумпира систем колико може, остали имају слободу да корумпирају на свом нивоу”, каже Бојан Бајић, предсједник Форума за етику и усклађеност у БиХ.

Да ли је народ постао слијеп за неморал у политици или су, годинама трпећи свакакве притиске зарад коре хљеба, изгубили осјећај за морал и правду за себе и своју дјецу - питање је које се често поставља у овој земљи.

“Економски гледано, лакше је манипулисати и чинити неморалне ствари ако имате материјално сиромашан народ, ако имате плате 400 КМ, и ако већина народа зависи од државе”, каже Адмир Чавалић, економски аналитичар из Тузле.

Не постоји одговорност, нити казна за лоша, а награда за добра дјела.

“Када политичар обећа да ће за четири године направити пут, а то не уради, то није ни на западу кажњиво. Фотошопирани документ за НАТО, ипак, био би аутоматски кажњив”,  каже Бајић.

“Доста тих људи је родбинским везама доспјело да одлучује о судбини људи, то је патолошка нарцисоидност. Бахати су, мислие да све могу ријешити новцем, имају патолошки осјећај свемоћи”, каже педагог-психолог Милан Стојановић.

“Имамо интересантан феномен да људи који су на челним позицијама за своје савјетнике узимају оне који су на нижем степену образовања од њих, а пошто наши политичари махом имају купљене дипломе онда ови не знају пуно”, каже политички аналитичар из Бањалуке Дарко Кузмановић.

Постоји она стара изрека - народ има онакву власт какву заслужује.

“Политичари у БиХ не баве се националним, него приватним интересом и веома је тешко напредовати у таквом амбијенту ако си појединац који није политички оријентисан”, каже Кузмановић.

Чак и када би се у БиХ дошло до законског регулисања моралних одредница у политичком животу, увијек би се нашла нека рупа у закону, истакнуто је у емисији “Изазови” БН телевизије.

 

БН ТВ 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

професор

28.02.2020 21:52

Сасвим је јасно да заједница са таквим атрибутима нема никакве будуцности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диктатор

29.02.2020 02:31

Да, лицни интерес! И увијек це тако бити. Они само гледају себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

29.02.2020 04:08

Свака част на гостима БН ТВ , кад човјек слуша Додика или Бакира који нас воде а сваки град има на десетине оваквих стручних људи јано је да смо заробљени ,и физички и ментално пошто их ми бирамо ,боље речено ко дрогирани народ смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНДУС

29.02.2020 07:16

Апсолутно тачно,сви ови садашњи а И будући политичари су у политици само из личних интереса,главни циљ је што више И брже се обогатити И ухљебити породицу И родбину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

29.02.2020 19:13

И онда се цудимо сто ратујемо сваких 30 година