Грчка затворила границу с Турском због миграната

- Грчка је данас затворила прелаз Кастањес на граници са Турском, након што је велики број миграната покушао да уђе у ту земљу, јавља агенција АНА.

Свијет 28.02.2020 | 14:34
Грчка затворила границу с Турском због миграната

Грчка полиција распоредила је раније данас појачања на граничним прелазима са Турском како би спријечила мигранте да уђу у Грчку.

Неколико десетина људи окупило се на копненој граници двије земље, прелазу Кастањес, на сјевероистоку Грчке, а полицја им је спрјечавала приступ.

"Они неће ући у земљу. Они су илегални мигранти, нећемо им дозволити да удју", казао је владин званичник за Ројтерс. Групе миграната у Турској упутиле су се данас ка границама с Грчком и Бугарском након што је високи турски званичник рекао да Анкара више неће поштовати споразум о ЕУ из 2016. и заустављати избјеглице на путу за Европу.

Он је ово изјавио након синоћњег убиства 33 турска војника у ваздушном удару сиријскх владиних снага у Идлибу, јавља Ројтерс.

Извори из грчке владе саопштили су да је та земља пооштрила контролу морских и копнених граница са Турском након синоћњег развоја догадјаја у региону Идлиб, што је грчки премијер Кириакос Мицотакис јуче најавио.

Мицотакис је рекао да је то мјера потребна да би спријечили да коронавирус стигне до острва у Егеју, гдје хиљаде миграната живи у јако лошим условима док чекају да се процесуирају њихови захтјеви за азил. Турска, у којој се већ налази око 3,7 милиона сиријских избјеглица, поновила је да не може прихватити више људи.

Према споразуму из 2016. године, Европска унија је обезбиједила милијарде евра помоћи у замјену за пристанак Анкаре да заустави прилив миграната у Европу.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар