Инспектор обловину скретао у своју пилану, а положај користи и за друге бизнисе

Пилана, бензинска пумпа, књиговодствени биро и текстилни погон у власништву су породице републичког инспектора Милана Миловца. Трговина утицајем, сукоб интереса, пријаве за мито и корупцију, намјештање послова својим фирмама, само су дио незаконитости које му стављају на терет.

Република Српска 28.02.2020 | 10:17
Инспектор обловину скретао у своју пилану, а положај користи и за друге бизнисе

Због сумњи да је овај републички шумарски инспектор у шумским газдинствима, које је контролисао, уговарао испоруку дрвета за сопствену пилану, а приватнике код којих је био у контроли приморавао да пословне књиге воде код његове супруге, под истрагом је Унутрашње контроле Инспектората Републике Српске, открива портал ЦАПИТАЛ.

Миловац је дугогодишњи шумарски инспектор у Републичкој управи за инспекцијске послове – Инспекторату Републике Српске, а посљедњих неколико година је у сукобу интереса јер има више фирми у породичном власништву.

Фирме су, према сазнањима ЦАПИТАЛ-а, у власништву његове супруге Маре Миловац, чиме је инспектор, по Закону о државним службеницима, у сукобу интереса.

Пилана са цјепачем, бензинска пумпа, књиговодствени биро те текстилни погон бизниси су којима се бави породица Миловац, а према ријечима извора ЦАПИТАЛ-а из Инспектората и јавног предузећа „Шуме Републике Српске“, Миловац злоупотребљава положај и тргује утицајем на начин да оне које контролише приморава да послују с фирмама које су регистроване на његовој супрузи.

Упркос томе, а и кривичној истрази коју су против њега водили МУП и специјални тужиоци, Миловац и даље несметано обавља послове републичког инспектора.

И сам Миловац признаје да су поменуте фирме у власништву његове породице, правдајући се да пилана не ради, те да тиме и није у сукобу интереса. Међутим, подаци показују супротно, пилана је са шумским газдинством уговорила испоруку обловине за ову годину, а и сви банковни рачуни су јој активни.

Инспектор Миловац фирме регистровао на жену

ЦАПИТАЛ је истраживањем дошао до података да је фирма „ВИТОWООД“ регистрована у Шипову за производњу трговину и услуге, а као оснивачи се воде Милан Маријанац и Мара Миловац, која је супруга инспектора Миловца. Она је истовремено и директор поменуте фирме.

 

„ВИТОWООД“ је фирма са сједиштем у мјесту Стројице, регистрована за дјелатности пиљење и блањање дрва, односно производњу резане грађе, те импрегнацију дрвета.

Фирма је почела са радом 2016. године, а већ 2017. је са свега девет званично запослених радника имала приход од скоро пола милиона марака.

Иако им је приход премашио 460.000 КМ, добит коју су приказали била је свега око осам хиљада марака.

Годину касније, 2018. године, иако су број радника повећали за свега два запослена, приходи „ВИТОWООД“ фирме су скочили на више од 640.000 КМ. Добит није расла у том обиму, већ за свега седам хиљада марака.

Обловина у „ВИТОWООД“ је стизала управо из шумских газдинстава за чију је контролу надлежан инспектор Миловац.

У „Шумама Републике Српске“ рекли су за ЦАПИТАЛ да је том предузећу до сада испоручено око 2.676 кубика обловине.

Највеће количине дрвета Миловац је добио из ШГ „Горица“ Шипово.

У „Шумама“ су навели да су у наведене количине укључене све врсте шумских дрвних сортимената.

 

Инспекторат РС: Шумарски инспектор Милан Миловац је под истрагом

Миловац је, како сазнајемо, још давно био под лупом Унутрашње контроле у Републичкој управи за инспекцијске послове – Инспекторату РС, али епилога није било.

У тој институцији сада се поново баве Миловцем те кажу да су недавно, а након што смо их упитали о Миловцу, добили пријаву против њега.

„Инспекторат Републике Српске запримио је прије пар дана жалбу на рад републичког шумарског инспектора Милана Миловца, гдје се износе тврдње о његовом непрофесионалном раду и сумње о сукобу интереса. Поступајући по наведеној жалби Одјељење за унутрашњу контролу Инспектората већ је покренуло поступак утврђивања чињеница и основаности навода из жалбе.

Након окончања овог поступка, моћи ћемо дати коначну оцјену да ли је почињена повреда службене дужности и да ли је наведени инспектор у сукобу интереса“, навела је у одговору ЦАПИТАЛ-у начелник Одјељења за односе с јавношћу у Инспекторату РС Душанка Макивић.

У Инспекторату РС потврђују да су били у контроли предузећа „ВИТОWООД“ током прошле године, и то три пута. Кажу да су накнадно утврдили да је директор тог предузећа инспекторова жена, те да друге неправилности у пословању нису нађене.

 

„Предузеће „ВИТОWООД“ је у 2019. години било предмет контроле републичке шумарске инспекције у три наврата, у фебруару, јуну и октобру. Инспекцијске контроле није вршио инспектор Милан Миловац. Предочено је рјешење о регистрацији, издато од Окружног привредног суда у Бањој Луци, од 26.09.2018. године, којим се у судски регистар уписује промјена чланова, пренос удјела, допуна дјелатности и промјена лица овлашћеног за заступање, гдје се као директор и лице овлаштено за заступање наводи лице за које је накнадно утврђено да је ријеч о супрузи наведеног инспектора“, истакли су у Инспекторату РС.

У контролама његове фирме које су извршиле његове радне колеге, кажу у Инспекторату, предочена им је књига евиденције ускладиштених дрвних сортимената (пријема обловине) овјерена од стране Пореске управе, Подручна јединица Шипово, у којем су били уредно евидентирани отпремни искази за обло техничко дрво.

„Извршен је увид у евидентираност појединих отпремних исказа у књигу пријема обловине, гдје је утврђено да су уредно евидентирани. Сви затечени сортименти имали су доказе о поријеклу и били су жигосани и обројчени“, уредно су навеле колеге инспектора Миловца.

Књиговодство, текстилни погон и пумпа у магли

Осим пилане, у оквиру које Миловац има цјепач дрва, његова супруга Мара Миловац као самостални предузетник има регистрован и књиговодствени биро у Шипову.

Извор ЦАПИТАЛ-а упућен у истрагу каже да се сумња да Миловац приликом контрола приватних фирми тргује утицајем и уцјењује их на начин да им „прогледа кроз прсте“ ако пристану да им књиге води његова жена, односно да пређу у књиговодствени биро у њеном власништву.

С обзиром на то да је ријеч о послу регистрованом као „самостални предузетник“, није могуће провјерити билансе и пословање поменутог књиговодственог бироа.

У Стројицама, гдје је сједиште пилане, породица Миловац има у пумпу „ВИТО ПЕТРОЛ“, али исту није могуће пронаћи у Регистру пословних субјеката Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС. Пумпа тренутно не ради, увјерили смо се на терену.

Према подацима из пријаве, Миловац субјекте контроле приморава и да купују заштитна одијела произведена у његовом текстилном погону, али ни тај бизнис у вези породице Миловац не постоји у Регистру пословних субјеката.

Закон јасан – Миловац не може бити инспектор

Закон о државним службеницима Републике Српске дефинише да „сукоб интереса постоји у ситуацијама у којима државни службеник има приватни интерес који може утицати на непристрасно и објективно вршење његове дужности”.

„Под приватним интересом државног службеника подразумијева се корист или привилегија коју он или члан његове уже породице могу остварити с обзиром на послове које он обавља“, прописано је Законом.

Специјални тужиоци Миловца истраживали за злоупотребу службеног положаја, корупцију и крађу

Миловцем се бавило и Министарство унутрашњих послова РС, Окружно јавно тужилаштво и на крају Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва, односно некадашње Специјално тужилаштво РС.

У МУП-у су ЦАПИТАЛ-у потврдили да против Миловца и још неколико лица постоји истрага због сумње у злоупотребу службеног положаја или овлашћења, примање мита и крађе.

Исто су потврдили и у Окружном јавном тужилаштву Бањалука гдје су истакли да је кривични предмет против Миловца завршио код специјалних тужилаца.

„Кривични предмет против Милана Миловца, шумарског инспектора у Инспекторату РС прослијеђен је на надлежно поступање Републичком јавном тужилаштву Републике Српске – Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала“, истакла је руководилац односа са јавношћу Окружног јавног тужилаштва Бањалука Маја Ђаковић Видовић.

Међутим, у Републичком јавном тужилаштву су одлучили да на тај предмет за сада ставе тачку.

“У вези са предметом којег је против Милана Миловца, шумарског инспектора у Инспекторату Републике Српске водило ово тужилаштво, обавјештавамо Вас да је 15. јануара 2019. године републички јавни тужилац донио наредбу о неспровођењу истраге јер не постоје основи сумње да су пријављена лица учинила кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења, примање мита и крађе“, истакла је секретар тужилаштва Драгица Тојагић.

Додала је да у односу на пријављеног Миловац Милана, из поднесене пријаве и прибављених доказа није видљиво постојање потребних елемената који би указивали да је овај пријављени учинио кривична дјела наведена у пријави, нити неко друго кривично дјело.

„Околности  наведене у пријави које би се односиле на наводне злоупотребе службеног положаја као и на примање мита од стране пријављеног Миловац Милана нису аргументоване и не постоји нити један доказ који би указивао на постојање основа сумње да је пријављени извршио предметна кривична дјела“, навела је Тојагићева.

На шта се конкретно односила истрага против Миловца у МУП-у и тужилаштвима нису открили, али је извјесно да није због истог питања због којег га истражује и Унутрашња контрола Инспектората.

У Инспекторату су нам рекли да им се до сада нису обраћали припадници МУП-а, а у вези са радом Миловца, а исто је и са „Шумама  РС“ гдје су истакли да никакав захтјев о достави документације, провјерама и слично у вези са Миловцем или предузећем „ВИТОWООД“ нису запримили од МУП-а.

Миловац: Пилана не ради, нисам у сукобу интереса

Миловац у изјави за ЦАПИТАЛ признаје да има наведене послове у породичном власништву, али сматра да то није никакав сукоб интереса, те одбацује наводе о његовом непрофесионалном раду.

„Сматрам да нисам у сукобу интереса, јер ја уопште пилане немам, а ово остало не знам што би било сукоб интереса“, рекао је Миловац.

На нашу констатацију да је пилана „ВИТОWООД“ регистрована на његову супругу Мару Миловац, он је рекао да је то тачно, али да пилана не ради.

На питање од када не ради, рекао је да не зна.

„Јесте радила нешто у 2019. години, али право да ти кажем ја не знам тачан датум. Сада не ради сигурно, не ради ни пумпа“, рекао је Миловац.

На питање да ли ради текстилни погон и књиговодствени биро, Миловац је одговорио да раде и да то не може бити сукоб интереса јер не спада у његову област контрола.

„И прије се ја нисам бавио тим пословима, госпођа шта је радила, то је њена ствар. Ми фактички јесмо у браку, али имају неке прече ствари, ту су и дјеца и све, да се не исповиједам. А не знам што се тога тиче, какав је то сукоб интереса, затечен сам“, рекао је Миловац.

На питање да ли је приликом контрола приморавао субјекте контроле, шумска газдинства и приватне фирме, да испоручују дрво у његову пилану, да воде књиге код његове жене, да купују одијела од његове текстилне фирме, Миловац је питао ко га је пријавио истичући да ће највјероватније тужбу поднијети.

„Кога сам приморавао, немам појма, нисам никога ни позвао телефоном да да, а камоли шта друго. Ја вам кажем да пумпа, ни пилана, не раде“, поновио је Миловац.

Злоупотреба положаја и корупција без епилога

Да се борба против корупције у БиХ у највећем броју случајева своди на процесуирање нижерангираних службеника, док су виши функционери готово недодирљиви, потврдило је и истраживање портала ЦАПИТАЛ објављено у тексту „Криминал бијелог оковратника гуши БиХ“.

Уколико вишерангирани функционери и буду осуђени, казне које добију су и више него симболичне, а функције им углавном остају загарантоване.

Потврђено је то и у многобројним случајевима гдје су истраживани државни службеници или радници јавних предузећа, а један од примјера је и истрага о крађи шума о којој смо писали у тексту „Шумокрадице под заштитом државе!“.

Два случаја шумских крађа која су процесуирана пред домаћим институцијама, а о којима је портал ЦАПИТАЛ објавио дио документације, показала су да лопови остају некажњени, а Република Српска и њени грађани, оштећени за милионске износе.

Упркос стотинама доказа, изјавама многобројних свједока, фотодокументацији, прислушкиваним телефонским разговорима, фалсификованим отпремницама и шумским жиговима, починиоци шумских крађа не завршавају иза решетака јер су неке, или све, институције заказале у истрази.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Зуна

28.02.2020 09:29

Многе републицке инспекторе би требало ставити под истрагу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

28.02.2020 09:33

Добро, и колико је оваквих слуцајева у овој земљи (не дрзави јер дрзава је уредјено цивилизовано друство)? Риба смрди од троглаве главе. Све и једна особа зна ста је цинити, али мало њих то казе а јос мање то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

28.02.2020 09:53

Непостених је пуно висе....треба писати о постеним радницима (судијама,љекарима,инспекторима,професорима,новинарима,.....)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоца

28.02.2020 09:57

То је Додикова скола оње их Све добро обуцијо,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

28.02.2020 09:58

немамо ми дрзаве, ово није дрзава, погинули борци да устану из гроба плакали ли би од муке за ста се ЗИВОТ дао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко јел ја?

28.02.2020 09:58

Ма све по закону....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.02.2020 10:58

Неби био на Том полозају да није лопов нема мјеста за постене људе ово је хорор друство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

28.02.2020 10:59

Ала су се обрусили на цовјека,а он ни крив ни дузан,једва крај с крајем саставља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.02.2020 11:00

Инспектори и цариници су највеци непријатељи дрзаве. Незна се ко је богатији од њих, треба им само аута погледати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

28.02.2020 16:10

И директори шумарија са својим лугарима!

Name

Вјецити опозиционар

28.02.2020 11:19

Тако ради већина шумара, а за инспекторе није ни чудо. Већина шумара има викендице на шумским просторима, штицари од око 40 м кубних возе послије радног времена, нормално без папира. Градјани који имају опрему за сјечу шуме са шумаром ( лугаром) договоре и сијеку шуму пола - пола и тКо сваки лугар који се тиме бави има и по десет коопераната, гдје је ту крај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево оплаках...

28.02.2020 12:10

хахахах, инспектор је толико запослен, да не зна ста му ради зена и зенина пилана.... не сјеца се! То неки инспектор кратког памцења (ко и сви остали)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛиповацаСело

28.02.2020 16:48

Добар је он цојек само дуго студиро сумарство несто око 15 година слабо памти сто јес јес... Поздрав за Стројице и Сипово

Name

Миладин

28.02.2020 12:30

Обзиром да живим у партократској земљи узимам извјештај са резервом: 1. Ако инспектор Миловац није припадник Квоачеве (начелник) партије онда ми је и извјештај сумњив- ћесто се и поштеном раднику подмеће да би се устоличио партиски кадар који ће радити све ствари које претходнику подмећу. 2. Све инспекторе поставља власт и партија и наређују им да им обезбиједи толико и толико пара- нарочито ова гдје је то лако. 3. Ако је члан владајуће партије логично је да након оволике способности постане Министар у влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омер

28.02.2020 15:03

Срећа па ми у Добоју немамо тај проблем.Начелник Инспекција има само један кафић у ценру града и само пар посливних простора које у недостатку заинтересованих мора дати у закуп ГРАДСКОЈ УПРАВИ.Међутим ту нема сукоба интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмила Митрић

01.03.2020 12:13

Срам и стид вас било! Стидите се сваке своје ријечи, сви који сте коментарисали, а поготово ви из Шипова. Сви знамо колико су њих двоје добрих дјела учинили, колико су сеоске дјеце извели на прави пут. То су људске величине без мјере. Изгледа да у овом свијету пролази само пакост и завист. Знајте да овим само можете њима бити вјетар у леђа да буду још бољи људи(иако је тешко да могу бити бољи), да не буду као ви кукавице и лажљивци који се крију иза лажних имена и пишу свакакве увреде и измишљотине. Државо, Шипово, стидите се!

ОДГОВОРИТЕ