ШГ “Сјемећ” нема законито изабраног директора 6 година

Шест дугих година ШГ “Сјемећ” Рогатица нема законито именованог директора предузећа. За то вријеме са милионске добити предузеће је, према тврдњама инсајдера, спало на то да плате радницима исплаћује подизањем кредита.

Република Српска 27.02.2020 | 14:13
ШГ “Сјемећ” нема законито изабраног директора 6 година

Ових дана у току су политичке “игранке” да ШГ рогатичком ОО СНСД и кандидату за начелника исфинансира још ове изборе, а послије тога… шта буде са предузећем – биће.

Још од 2014. године, када је тадашњи директор ШГ “Сјемећ” Рогатица Милорад Јагодић напунио више од законских 40 година радног стажа и по сили закона морао отићи у пензију, овим газдинством ЈП “Шума Српске” руководе незаконито именовани менаџери и в.д. директори. Те године Јагодић је изабран и за посланика СНСД-а у НСРС, а политичку функцију је искористио да уцијени власти да га истовремено задрже и на функцији директора “Сјемећа”. Према свједоцима из НСРС пријетио је чак и вађењем картице за гласање уколико га помјере са директорске функције.

Републички Инспектор рада је 05. маја 2015. године издао рјешење којим је наложио ЈП „Шуме РС“ да у року од 15 дана закључе престанак радног односа са Јагодићем. Ни то није помогло јер надлежни нису извршили налог инспекције рада, а тадашњи генерални директор „Шума Републике Српске” Ристо Марић закључио је менаџерски уговор са народним послаником Милорадом Јагодићем о обављају функције директора ШГ „Сјемећ“ Рогатица. Све ово учињено је упркос чињеници да је и Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске изричито забранило да се тако уради, јер је Јагодић имао пуне 43 године пензијског стажа.

Сво то вријеме “Сјемећ” је кориштен као “касица прасица” рогатичког СНСД-а из кога је, на све могуће начине, извлачен новац за финансирање странке и предизборних кампања, јер је Јагодић истовремено био и посланик и директор-менаџер и предсједник ОО СНСД Рогатица. Након што је исфинансирао и предизборну кампању за начелника општине Рогатица Милорад Јагодић је, коначно, предао функцију директора “Сјемећа”.

Иако на расписаном конкурсу пролази релативно млади и код радника веома уважени инжињер шумарства Небојша Шубара, он није руководилац који прихвата да буде пуки извршилац Јагодићевих наређења, па му не помаже ни чланска карта СНСД; Јагодић именује пензионера Марка Томовића за “веде” директора. Томовић је, такође, испуњавао све услове за пензију, па је и њему, по узору на Јагодићев, дат незаконити уговор “директор-менаџер”, а он је заузврат слијепо слушао све Јагодићеве директиве. Јагодић-пензионер, рођен 1951. године за свог насљедника именовао је Томовића-пензионера рођеног 1952. године. Као Пантелија у култним “Маратонцима” “Све што имам остављам самоме себи!”

 

Тек након завршене кампање за изборе 2018. године в.д. Томовић је “Сјемећ” предао у руке сљедећем в.д. Младену Лакићу-Лакију, потпредсједнику рогатичког СНСД и предсједнику Клуба одборника СНСД у СО Рогатица. Већ двије године Лакић је “ведиран” тако да се навршава шест година како ово шумско газдинство нема по закону именованог, правог директора.

ОД МИЛИОНСКЕ ДОБИТИ ДО ПЛАТА НА КРЕДИТ И МИЛИОНСКОГ ГУБИТКА

Шумско газдинство “Сјемећ” из Рогатице остварило је добит у 2009. години од 1,77 милиона КМ, а у наредној 2010. добит од 1,05 милиона КМ. А онда пада у раље политике, односно постаје “касица прасица” за финансирање СНСД-а. Са милионске добити спада на стотине, па на десетине и мање хиљада марака, а од инсајдера из ШГ сазнајемо да се тренутна финансијска дубиоза цијени на 1,7 милона губитка. Наравно, финансијске књиге и завршни рачуни то не приказују.

Како сазнајемо од инсајдера из ШГ “Сјемећ” Рогатица тренутна финансијска ситуација у предузећу је – катастрофална. “Имамо кредите у неколико банака, а новац од кредита углавном је усмјерен на плате радника. Каснимо са уплатом рата, тако да нас већ стижу и затезне камате. За задња три мјесеца нису уплаћени радницима доприноси на плате” тврди наш извор из овог шумског газдинства. Према његовим ријечима тек прије неколико дана исплаћена су дуговања извођачима радова за мјесец октобар прошле године. Добављачима се дугују велики износи, а само радњи која сервисира моторне пиле дугује се око 20.000 КМ. Због тога је обустављена испорука резервних дијелова и нових резних ланаца, па радници шуму обарају са са полуисправним пилама и старим ланцима које ни добар домаћин више не би користио код куће за резање дрва.

Прошле године капитална улагања предузећа била су, тврди наш извор, 220.000 КМ. Од тога купљен је комби у вриједности од 200.000 КМ, који користи искључиво начелник општине Милорад Јагодић да њиме, о трошку “Сјемећа”, превози рогатичке спортисте на утакмице. И СНСД контрамитингаше на политичка окупљања.

Истовремено у непосредну производњу “капитална инвестиција” биле су три нове моторке.

КАДРОВАЊЕ КАО У “БЕЛУ ЛАЂУ”

Стварни и стални број радника овог ШГ нико не зна, али сви знају да производња почива на леђима тридесетак радника, док су осталих 150-170 махом страначки ухљеби. Потпредсједник СО Рогатица Нинослав Прелић (СНСД) скоро свакодневно шаље нове раднике које нико не смије да пита ни зашто су дошли ни на којим радним мјестима ће радити. Иако на рогатичком Бироу за незапослене има неколико шумарских инжињера који посао чекају годинама у “Сјемећу” је управник Радне јединице Рогатица свекар замјенице начелника општине Рогатица Јелене Караџић, који има завршену средњу школу.

Пријатељу кћерке начелника општине Милорада Јагодића, Марку Марковићу, “Сјемећ” је финансирао ванредно школовање за шумарског техничара у Фочи, а радно мјесто шумарског инжињера чека га док ванредно заврши шумарски факултет у Власеници. На истој високошколској установи ванредно се још увијек школује и управник РЈ Деветак Стефан Лазић, иако на радном мјесту са високом стручном спремом ради већ три године… и тако даље, и томе слично.

“Најцјењенији” радници су они са сликовитим надимцима “Трансмисија” и “Кардан” који сваку изговорену ријеч против начелника Јагодића брзином свјетлости пренесу у његове уши.

ПРОРАДИЛА РОГАТИЧКА ПРЕДИЗБОРНА ПИЈАЦА

Из извора блиских Кабинету начелника општине Рогатица сазнајемо да се, ових дана, између Милорада Јагодића и Младена Лакића воде жучни разговори око његовог коначног именовања за директора ШГ “Сјемећ”. Јагодић као услове за именовање Лакићу поставља сљедеће: два службена аутомобила “Сјемећа”, “ауди” и “дачија” и даље му свакодневно морају бити на располагању; грађевинска оператива ШГ мора наставити градити путеве до бирача који обећају глас за СНСД-ову листу и кандидата за начелника; просторије и финансије газдинства и даље морају бити на располагању ОО СНСД Рогатица; “извршна комада” у раду предузећа мора и даље остати у рукама Јагодића; Лакић му не смије бити противкандидат на унутарстраначким изборима за кандидата за начелника општине.

 

 

Сасвим је могуће да је Лакић пристао на све ове услове, јер је коначно добио Јагодићеву подршку да се појави у медијима. Наиме, СРНА је ових дана објавила, а званична страница општине Рогатица пренијела, вијест у којој Лакић говори о милионима КМ-ова, десетинама хиљада кубних метара обловине, километрима насутих и асфалтираних путева…

Понукани објављеном информацијом замолили смо једног врсног књиговођу да нам да стручно мишљење о овим бројчаним подацима изнесеним у вијести. Одговорио нам је са двије кратке, упитне реченице:

“А гдје је овдје исказана расходовна страна? Зашто се то крије од јавности?”

(ИСТОК)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Робин

27.02.2020 13:51

Јагодић је бог. Рогачани видите шта се дешава у другим шумским газдинствимаоко око вас па ће те видети да вам је срећа што имате Јагодић. У памет се рогачани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ ВРС ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ

27.02.2020 14:17

Бог чега? Пљачке, кориштења ресурса грађана за потребе СНСД? Непотизма и запошљавања своје родбине? Дискриминације и прогона политичких неистомишљеника? Краљ папака који је био у СКЈ, Реформистима, СДС-у па у СНСД? Бог пензионера јер има 70 година? Није он краљ, он је КРАЈ за Рогатицу! Оде нам сва омладина , он ће бити "бог" који ће угасити свијетло у овом граду коме је убио сваку наду у будућност.

Name

Борике

27.02.2020 14:23

Није ни цудо мој робине сто је на власти кад за њега гласају тако писмени и сколовани људи као ти...јеси ли ти робин худ или си робин луд...само питам

Name

Рогатичаин

27.02.2020 15:00

Најглупље ми је кад ви који сте побјегли одавде од Јагодића и СНСД, нама који живимо у Рогатици, тек усвојеном екавицом објашњавате да овде добро живимо :(

Name

Борике

27.02.2020 15:02

Док је Јагодића биће и лоповлука.

Name

Рогатичанка

27.02.2020 15:03

Млађо В. реци својој другарици за коју лову ово пишеш из Бееееегиииша?

Name

Два

27.02.2020 16:35

Два брата један директор ШГ Сјемећ Рогатица а други био директор ХЕ на Дрини Висеград,убила их похлепа за власцу и новцем.Једног гули и гура да потписује све сто нико не би зив Јагодиц а другог Кустурица.Први јос мисли да лети,а други орао пао,орао пао.

Name

ре два

27.02.2020 21:33

За једног новог цлана партије, питају другари сефа? Имали некакав посао за њега?Сеф пита,ста зна радити?Ниста.Ста има од сколе?Ниста.Дали хоце птписивати? То хоце,тај нам треба одмах.

Name

Сањо

27.02.2020 14:23

Јагодиц је стари преварант

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борике

27.02.2020 14:27

Није цудо сто је толико на власти када за њега гласају овако писмени и сколовани људи као овај робин...јеси ли ти Робин Худ или Робин Луд...само питам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.02.2020 14:32

Незнам сто вам смета најуредјеније ШГ у цијелим сумама РС јел вам одговарају крадје и лоповлуци као у другим газдинствима? Не разумијем људе ста лупају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реално

27.02.2020 16:47

Ако је тако, засто је у губицима?

Name

Пинокио

27.02.2020 14:53

Ко год не гласа за Јагодића остаће без сјекире и моторке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инфо

27.02.2020 14:54

Ај што нема директора већ плате у ШГ Сјемећ касне већ мјесец дана. Не исплаћују нам ни за кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош Новаковић Поп

27.02.2020 14:56

Можете ви да причате шта год хоћете. Јагодић је број један у Рогатици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

27.02.2020 17:12

А народ је онда нула који гласа за њега.Је ли Милосе?

Name

Жута

27.02.2020 14:57

Мука вама сто се у Рогатици коначно нешто почело дешавати послије оволико година мрака,па ПЉУЈЕТЕ по људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМ

27.02.2020 20:52

Је ли Милосе Новаковицу, правнице, јеси ли и ове године благајник за куповину гласаца? Једи ли поднио извјестај колико си купио и колико си у свом дзепу оставио. Све народ зна. Брукас дједа, цасног свестеника. Само тако настави, млад си, има времена за кајање.

Name

Данко

27.02.2020 14:58

Сви ви који мислите да вам је добро гласајте за ову црвену секту и за Јагодића. Цијели град је покрао па сад краде и још би један мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко Караџа

27.02.2020 14:58

Јагодић ће опет побједити сумало пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

27.02.2020 17:44

Сумало.. Теско нама

Name

Жути

27.02.2020 14:59

Ај да га видим ко још смије од Јагодића ишта у рогатици урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Иконић

27.02.2020 15:00

Подршка за највећег лопова и лажова у цијелој држави. Ви сте били мали мишеви кад је Јагодић харао Агрокомбинатом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сила небеска

27.02.2020 15:09

Доста је више богова у Рогатици. Исто су тако за вријеме одржавања литије за подршку црногорском народу, у црквеној порти окачили заставу са ликом Милорада Додика о билборд са Иконома, и говорили "ово је наш Бог!! То зна цијела Рогатица. Нека их драги Бог уразуми, и изведе на прави пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.02.2020 15:34

Има добар рецепт. Поставио је за управније глупане који бароду глуме постење а ови вамо несметано раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

27.02.2020 16:09

ШГ Пале нема више редовне сјече. Покрадено све. Сјеку се само случајни ужитци. ВИ рогачани захваљујући ратној и послератној управи ШГ данас имате редовну сјечу. Колико знам то је дјелом захваљујући и г. Јагодићу. Поштујте га док га имате. Оставите ситносопственичке интересе пострани и видеће те да Је ШГ Сјемећ најуспјешније у Шумама РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обесправљени

27.02.2020 16:22

Како им се понаша врх странке, тако се понашају и на локалу. Лоповлук, безобразлук, бахатост безосјећајност су њихове особине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.02.2020 16:28

Највише су криви демобилисани борци и ратни војни инвалиди. Дозволили су да им десертер све покраде и да влада Рогатицом. Има ли вас игдје. Само улица ово може ријешити

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЦА

27.02.2020 21:23

Младене, поред прихода постоје и расходи. Пита те књиговодја сто њих не коментариса, плате, доприносе итд. Биједнице, цасније би ти било ици на Сјемец и кромпир сијати, него свако јутро ици,мрзитељу свакога ко не носи црвену књизицу јагодицу, по домаци задатак. Јеси ли зато заврсио факултет и спрцо толике године. Боље је убиј се ако немас другог излаза.

ОДГОВОРИТЕ