Корупција "цвјета" у правосуђу и државној управи

Транспаренси Интернешнал у БиХ поступао је у 173 предмета корупције путем Центра за пружање правне помоћи у борби против корупције, а грађани су упутили више од хиљаду позива на бесплатну линију за пријаву корупције.

Република Српска 27.02.2020 | 11:54
Корупција "цвјета" у правосуђу и државној управи

Из ТИ БиХ обавјештавају да се највећи број пријава корупције односио се на два сектора и то државна управа и правосуђе, тачније 55 одсто.

– Пријавиоци су најчешће лица која су у статусу жртве или свједока, преко 80 одсто, а значајно је смањен број пријава које су поднијели тзв. звиждачи. То упућује на то да грађани и даље немају повјерење у постојеће правне механизме заштите лица која пријављују корупцију из свог непосредног радног окружења – наводе у ТИ БиХ.

Наглашавају да посебно забрињава то што се све већи број пријава односи на појаве флагрантних кршења основних људских права и слобода, као што је право на слободу кретања.

Правда за Давида

– Издваја се случај активиста групе “Правда за Давида” гдје се појављују сумње на корупцију у највишим полицијским структурама. ТИ БиХ је помагао активистима ПЗД у састављању захтјева за заштиту Уставом загарантованих права против директора полиције као руководећег лица који је управљао активностима полицијских службеника који су овим лицима бранили кретање око централног храма у Бањалуци – наводе они.

Додају да су грађани у својим пријавама истицали сумње на нетранспарентно трошење новца, неефикасан рад управе, дуготрајне судске поступке, непрофесионално понашање судија и тужилаца, али и на сукоб интереса извршних функционера и изабраних представника.

– ТИ БиХ је у 2019. години добио чак 19 управних спорова у поступцима за остваривање права на приступ информацијама. Најчешћи разлози вођења ових спорова су одбијање институција да уопште примјењују Закон о слободи приступа информацијама, ћутање управе, незаконито позивање на заштиту личних података… Ови спорови су битни јер ТИ БиХ долази до сазнања о корупцији у великом броју предмета на основу информација у посједу јавних органа – додају у ТИ БиХ.

Седам кривичних пријава

ТИ БиХ је у 2019. години поднио чак седам кривичних пријава против службених и одговорних лица због основа сумње да су починили кривична дјела корупције.

Пријаве су се најчешће односиле на злоупотребу положаја или овлашћења, а дио се односио на јавна предузећа која нису спроводила поступке јавних.

– По пријавама ТИ БиХ, поништена су два конкурса у којем су утврђене незаконитости, и откривен је случај лажне дипломе у Пореској управи РС. Општина Калиновик и Оријентални институт морали су поништити јавне конкурсе на којима су уочене нетранспарентне праксе или праксе фаворизовања унапријед одређених кандидата, док ПУ РС предузима мјере са циљем отпуштања раднице, и то тек  по поновном интересовању ТИ БиХ – саопштили су они.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Занзибар

27.02.2020 11:15

Ста казе на ово Тегелтија-Поткивац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДИ РАДИ

27.02.2020 11:33

ПОТКИВА ЗУБЕ,

Name

алиса

27.02.2020 12:13

Све ово је лик и дјело великог баје. Његова хоботница је толико ојацала и стите се медјусобно криминал се јавно десава а кадије као део те исте ни прстом...

Name

Боки

27.02.2020 14:18

Све поткивач до поткивача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуштер

27.02.2020 14:56

Само да поздравим Синишу Гољанина мог директора кпд_а Фоча!Ја под истрагу а ти да правиш ракију!Тако се чувају радници,браво Синиша,ти оста управник а ја у затвор!Полако Гољанине долазиш и ти на бубањ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Густер

27.02.2020 15:46

Па птице на грани знају да Синиса стоји иза свег криминала у кпд_у.Ти цес свакако у пензију за 6 мјесеци,прије тога це те осудити на годину дана.Таман це те осудити када одес у пензију.Иду избори и Синиса це за тобом убрзо.Дјајиц се напио и куне се да це га повалити ако га осуде!!