Колико је Партизан изгубио одласком Тошића?

Да одговоримо одмах на ово питање – много.

Фудбал 27.02.2020 | 11:46
Колико је Партизан изгубио одласком Тошића?

Иако ће многи оспорити његов допринос резултатима екипе, чињеница је да је Зоран Тошић (32) био један од најбољих играча Партизана у последње две године.

Вратио се у Партизан у августу 2017. после осмогодишње "печалбе" и потписао трогодишњи уговор.

Тошић се од доласка у Хумску потпуно подредио тиму и резултататима екипе, а ниједном није правио проблем ни када су плате касниле, а то се често дешавало.

"Бамби" је по доласку са Партизаном договорио сарадњу вредну око 550.000 евра по сезони, уз обећање да му клуб неће правити проблем у случају понуде из иностранства.

Партизан је испунио обећање када су ове зиме стигле понуде Тошићу из Казахстана и Кине, а Бамби се одужио клубу тако што му је опростио део новца који му дугује.

Спекулише се да црно-бели дугују Тошићу више од 700.000 евра, али су две стране постигле договор о "репрограму" којим би црно-бели требало да исплате сада већ бившем играчу нешто мању цифру до краја 2021. године.

Због већ уобичајених проблема са повредама је често паузирао, али када би био на терену доносио је често превагу.

Већ у другом наступу на повратку у црно-бели дрес постигао је гол у победи над Радничким из Ниша 3:1. У октобру је реализовао и први пенал у каријери – за 2:0 против Радника.

Девет дана касније промашио је пенал у 88. минуту при 1:1 против Борца, али се искупио већ у надокнади сјајним голом из слободног ударца за победу Партизана.

Потом је био двоструки стрелац у победи над Чукаричким, па је опет тресао мрежу Радничког, да би након једногодишњег поста без гола, условљеног и проблемом са повредом, опет био двоструки стрелац против Чуке, за велики преокрет црно-белих на 3:2 у последњих 15 минута меча у Хумској прошлог априла.

У новембру је из слободног ударца "начео" Скендербег за победу од 2:0 у Лиги Европе, а протеклог лета је донео вођство и против велшког Конахс Кија.

То је био јубиларни 350. гол Партизана у Европи од премијерног меча у Купу Европе 1955. године. Међутим, то није био једини Тошићев допринос добрим резултатима Партизана ове сезоне.

Генерално је био један од најзаслужнијих за пласман у групну фазу Лиге Европе. А посебно се истиче његов гол за победу над Молдеом 2:1 у првом мечу плеј-офа за пласман у ЛЕ.

Осим тога, Тошић је у 92. минуту "оверио" победу Партизана над највећим ривалом Црвеном звездом (2:0) у првом овосезонском сусрету.

Укупно гледано, Тошић је на 80 утакмица у другом мандату у Партизану постигао 26 голова уз 17 асистенција. Освојио је два Купа, а укупно са црно-белима има три купа, те две титуле шампиона Србије.

Партизан је остао без њега неколико дана уочи новог дербија, а с обзиром на све што је Тошић показао у црно-белом дресу у претходне две и по године, тим из Хумске ће бити значајно ослабљен у недељу (18х, ТВ Б92)

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар