На помолу још једна рецесија?

- Економија Италије потонула је за 0,3 одсто у последњем кварталу 2019. године, што је највећи пад забележен у последњих шест година.

Свијет 26.02.2020 | 20:28
На помолу још једна рецесија?

Велики број економиста верује да је земља била на ивици рецесије и пре избијања коронавируса, који ју је додатно ослабио.

Услед светске финансијске кризе 2008. године, БДП Италије се смањио за девет одсто и од тада има потешкоће на економском пољу.

Лоренцо Кодоњо, бивши главни економиста италијанског трезора, предвиђа пад БДП-а између 0,5 и једног процената у првом тромесечју, чиме би Италија могла да уђе у четврту рецесију од 2008. године.

"Први утицај одразиће се на туризам и малопродају јер ће људи остајати код куће и отказивати хотелске резервације", каже и додаје да ће каснији утицај још снажније погодити компаније кроз поремећаје у ланцима снабдевања.

Лаура Кастели, заменица министра финансија, рекла је да би ЕУ требало да буде спремна да понуди финансијску помоћ Италији уколико она буде знатно ослабљена. коронавирусом.

Школе, универзитети, спортски догађаји, као и последњи дани карневала у Венецији су отказани, а великом броју радника је наложено да остану код куће како би помогли у заустављању ширења вируса.

"Постоје средства која би Европска унија могла да нам пружи, а која су повезана са догађајима који би могли знатно да утичу на БДП земље", рекла је Лаура Кастели.

"Надамо се да нам неће бити потребна помоћ, али ово је ситуација у којој ЕУ мора да делује уколико буде неопходно", закључила је.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мудро

26.02.2020 21:55

Мудро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

27.02.2020 04:46

Хоће хоће дјеловат ће ЕУ тако па ће и Италија у Брегзит.

ОДГОВОРИТЕ