Древни афрички народ се укрштао са непознатом врстом људи?!

У геному становника западне Африке пронађен је ДНК који не припада познатим врстама људи. Модерна теорија каже да су пре 60 хиљада година преци модерног човека – кромањонци дошли из Африке. Затим су почели да се шире по континентима.

Занимљивости 26.02.2020 | 21:18
Древни афрички народ се укрштао са непознатом врстом људи?!

Током ширења, укрштали су се са другим врстама људи. У то време постојале су још две врсте: неандерталци и денисовци. Кромањонци су се укрштали са њима.

Неки гени неандерталаца налазе се међу становницима Европе и Азије. Код Азијата, 2,5% генома потиче од неандерталаца, док код Европљана – око 2%. А гени денисоваца пронађени су код становника Аустралије и Океаније.


Према тој теорији, испоставило се да су модерни Африканци генетски најчистији (наравно, не говоримо о нацистичким теоријама о чистоц́и раса и о супериорном положају неких раса у односу над друге).

Односно, Африканци су по геному најближи првим прецима савременог човека. Разлог је што нису имали нечистоц́е у геному, као што се то догодило с Европљанима, Азијатима и Океанијанцима.

Али, нова истраживања изазивају сумњу када је у питању чистоц́а афричког генома.

Генетичари са Калифорнијског универзитета проучавали су 405 генома у западној Африци. Проверили су подударања са генима кромањонаца, денисоваца и неандерталаца и веома су се изненадили након што су схватили да никаквих подударања нема!

За сада научници немају јасно објашњење са киме су се Африканци укрштали. Највероватније говоримо о другој врсти људи, науци још увек непознатој.

Могуц́е је, а то је само претпоставка, да би то могао да буде усправан човек (Хомо ерецтус) – ова врста древних људи је позната науци. Ти људи су били нижег раста (до један и по метар високи).

Према савременим подацима, последњи представници Хомо еректуса изумрли су пре 74 хиљаде година, услед ерупције моц́ног вулкана Тоба у Индонезији.

Извор: Wебтрибуне.рс

Коментари / 0

Оставите коментар