Правосудно урушавање буџета Српске

 Прије неколико година писао сам о једној патологији својственој само правосуђу у Републици Српској. Наиме, само у том правосуђу (од његовог дна па до врха оличеног у Врховном суду Републике Српске) обавезивана је Република Српска да својим војно способним држављанима који имају војну обавезу надокнађује штету (материјалну и нематеријалну) зато што их је ранио метак или зрно противничке стране у протеклом грађанском рату.

Република Српска 26.02.2020 | 15:09
Правосудно урушавање буџета Српске

Пише Милан Благојевић

Таква судска пракса, какве с правом нема у Федерацији БиХ нити у земљама из нашег окружења, супротна је Уставу Републике Српске који (у члану 17) прописује обавезу Српске да надокнади другоме само ону штету коју незаконитим радом причини њен орган или службено лице.

Међутим, када Српска свог војно способног држављанина мобилише ради одбране, у томе нема ничег незаконитог.

Нажалост, Устав је ишао друмом, а овдашња судска пракса шумом, што је резулитрало бројним пресудама са стотинама милиона КМ којима је данас оптерећен, тачније речено урушен буџет Републике Српске, а све због наведене неуставне судске праксе.

Казах све ово с разлогом, с обзиром на чињеницу да је ових дана Влада Републике Српске у Народну скупштину упутила на разматрање Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року.

Тим законом, како најављују из Владе, грађанима би било дато право да туже Републику Српску и траже новчану накнаду штете због изостанка суђења у разумном року, што ће временом довести до огромних милионских износа које ће Српска из свог буџета морати плаћати грађанима, јер ће они у постојећем стању ствари (са недовољним бројем судија) сигурно успијевати са таквим тужбеним захтјевима.

Осјећам тим поводом своју људску, али и професионалну обавезу, да јавности укратко укажем на погубност такве политике актуелне власти у Републици Српској, која ће, попут случаја с почетка овог текста, за посљедицу имати само даљу ерозију буџета Републике Српске, а тиме и ерозију саме Српске. Зашто ово кажем?

Да би се разумјели моји разлози, подсјетићу на чињеницу да правосуђе у Српској још од 2003. године, и тада извршене (квази)реформе правосуђа, хронично пати од недовољног броја судијских извршилаца. На примјеру Окружног суда у Бањалуци у којем ја радим, то значи да нам у овом тренутку недостаје најмање десет судија да бисмо били колико толико ажурни, што значи да најмање исти тај број судија недостаје и Основном суду у Бањалуци.

Суштински посматрано, ствари стоје на такав начин и у другим судовима (попут судова у Бијељини и Добоју). Све то значи да наши судови не могу судити у разумном року не зато што судије неће да раде свој посао, већ зато што огроман број предмета не може да заврши постојећи број судија.

Све ово зна актуелна власт у Републици Српској, али упркос томе она крајње ирационално инсистира на доношењу наведеног закона, понашајући се попут особа за које се каже како желе бити већи католици од папе (што је немогуће).

Наравно, нико нормалан не треба имати ништа против таквог закона, али прије његовог доношења власт мора порадити на следећем. Наиме, неопходно је да Влада Републике Српске изврши структурну анализу потреба судова у Републици Српској и да на основу тога објективним мјерилима утврди стваран већи број судија, потребан у судовима у Републици Српској, како би једино тиме биле створене претпоставке за ажурност судова и суђење у разумном року.

Тек након те анализе и именовања судија који сада недостају нашем правосуђу, може се ићи у доношење закона о заштити права на суђење у разумном року. Прије тога такав закон не треба доносити, јер ће правосуђе без потребних судија и даље остати неефикасно, а обавезе буџета Републике Српске само ће се додатно увећати новим стотинама милиона КМ.

За такве износе у буџету нема новца, па ће власт опет посезати за економски нерационалним кредитима, краткорочним позајмицама, издавањем хартија од вриједности и ко зна за чим још, чиме ће Српска бити доведена у стање дужничког ропства и банкрот. Не могу да искључим могућност да неко то Српској и жели да се догоди, али свако ко се одговорно односи не само према Српској него и према грађанима то не би требао да чини, па ни законом о заштити права на суђење у разумном року на којем се у садашњој ситуацији ирационално инсистира. 

Аутор: судија Окружног суда у Бањалуци

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

имењак

26.02.2020 15:43

пусти ти ту причу друже судија, ја како индивидуа имам право да тражим заштиту својих права, а ти друже судија се понашај и пресуђуј по закону, када су момци мобилисани у рат РС је био виртуални териториј, без јасне границе, нико није будала, колико је момака остало инвалидима само у Сарајеву које је данас у федерацији, колико је момака погинуло за Брчко које је данас дистрикт, пусти ти ту причу судија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

26.02.2020 17:33

Ти си очигледно промашио тему...Човјек с правом указује на недостатак потребног броја судија да би се могло обезбиједити право на суђење у разумном року...а такође и сам признаје да сваки грађанин треба да ужива то право.. прочитај поново, па коментариши..

Name

Дејан

26.02.2020 18:27

Господин судија ако би се дрзао права, могао би сваста по овој матрици да ископа, али ако гледамо право у контексту социјале, па право у контексту економије...итд... видјеце и сам судија, ако вец није, да право не мозе бити толико круто, јер ниста није идеално, ниста није константно, тако и то....судија нема интереса, није мобилизован, па тако и примјер надје тамо гдје њега зуља...

Name

гаги

26.02.2020 16:49

Значи по овој теорији овог судије грађани су криви што држава неће да прими довољан број судија да би у разумном року добили пресуду и онда судији жао те исте државе којом владајући управљају на неодговарајући начин па ће ти исти владајући у име те државе плаћати грађанима новац што дуго чекају пресуду или не покрену суђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

26.02.2020 17:57

Овај судија залутаоооо дебелоооо!!!

Name

ПРЊАВОР

26.02.2020 18:41

Како да судите у разумном року када имате корумпиране судије као нпр Брелак Михајло судија Окрузног Суда у Блуци који лоце пиво и враца предмете по пет пута судница му слузи за махмурлук да разбије ццццц и то судијаа плата 5ооо км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

26.02.2020 18:47

Судија је у праву потпуно! Правна теорија је управо таква. Дрзава нам даје дрзављанство, инвалиднину. Она јесте мала али нема одстете!

ОДГОВОРИТЕ