Пред посланицима Парламента БиХ више законских приједлога

Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) данас би на сједници требало да разматра захтјев посланика Драгана Мектића да се Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ, у садашњем саставу, разматра по хитном поступку.

Босна и Херцеговина 26.02.2020 | 07:40
Пред посланицима Парламента БиХ више законских приједлога

Предлагач је у образложењу, између осталог, навео да је један од разлога за предлагање тог закона “враћање повјерења јавности у погледу рада носилаца правосудних фупкција”.

Пред посланицима би се требао наћи и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Савјет министара БиХ раније је утврдио приједлог тог закона у циљу јачања улоге ове институције у промоцији људских права, стварања услова за успостављање квалитетног дијалога с невладиним сектором, академском и међународном заједницом и унапређења финансијске независности.

Требао би бити разматран и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, који је такође предложио Савјет министара БиХ, а којим се предвиђа успостављање буџетског инспектората у оквиру Министарства финансија и трезора.

На дневном реду би требало да се нађу и приједлози измјена и допуна Закона о патенту, Закона о Судској полицији БиХ те Закона о систему државне помоћи у БиХ, које је предложио Савјет министара БиХ.

Посланици би у првом читању требали разматрати Приједлог закона о измјенама и допунама Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, који је предложио Савјет министара БиХ, као и Приједлог закона о допуни Закона о лијековима и медицинским средствима, чији су предлагачи посланици Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић.

Пред посланицима би се требао наћи и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, предлагача Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић, с мишљењем Комисије за финансије и буџет, као и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ, предлагача посланика Дамир Арнаут, с мишљењем Уставноправне комисије.

Предвиђено је и разматрање више извјештаја, информација, одлука, посланичких иницијатива као и давање сагласности за ратификацију неколико споразума и уговора.

На крају сједнице пред посланицима би се требали наћи материјали с ознаком „повјерљиво“.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар