Плаћање пенала БиХ коштало преко 7 милиона марака

Власти БиХ неће плаћати пенале Међународном монетарном фонду (ММФ) због неповлачења више од 700 милиона марака одобреног новца из проширеног аранжмана, али такве среће нису били лани код осталих међународних кредитора.

Република Српска 25.02.2020 | 12:14
Плаћање пенала БиХ коштало преко 7 милиона марака

Проширени аранжман са ММФ-ом, вриједан 1,07 милијарди марака, власти БиХ закључиле су у септембру 2016. године. Од тада су исплаћене само двије транше, у износу од 153,78 милиона и 145 милиона марака. Тај аранжман истиче у септембру ове године, а у ММФ-у су навели су да није извјесно да ће нове транше бити дозначене у оквиру тог аранжмана.

- Трошак на неангажовани новац за одобрени проширени аранжман обрачунава се и плаћа једном годишње. Не очекујемо плаћање по основу неангажованог новца из проширеног аранжмана са ММФ-ом - казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија БиХ.

Међутим, власти БиХ лани су морале да издвоје више од 7,27 милиона марака међународним финансијским институцијама, јер нису повукле одобрене кредите.

Тако је лани на рачун Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) искеширано 3,75 милиона марака пореских обвезника због неангажованих кредита, а Њемачкој развојној банци (КфЊ) 1,33 милиона марака.

- Међународном монетарном фонду је због одобрених, а неискоришћених кредита лани плаћено 1,19 милиона марака, а Међународној банци за обнову и развој (ИБРД) 984.699 - навели су у Министарству финансија.

Економисти истичу да власти неповлачењем одобрених кредита и плаћањем милиона марака пореских обвезника потврђују само своју небригу за домаће становништво и побољшање стања у земљи.

- Међународне финансијске институције стоје на располагању земљама, па тако и БиХ, односно ентитетима у варијанти подршке пројектима који су најчешће од капиталног значаја и у вези са дугорочним инфраструктурним пројектима. Одобравање тих пројеката је доста флексибилно, односно не захтијева припрему, која је уобичајена, што се на неки начин осветило БиХ, која је аплицирала за кредите, а претходно није ријешила имовинско-правне односе за поједине пројекте. Често ни сами пројекти нису били припремљени како треба за одобравање кредита - казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да на крају због таквог немара БиХ долази у апсурдну ситуацију да плаћа интеркаларну камату, која представља казну зато што нису повучени одобрени кредити.

- Банке наплаћују ту камату јер су оне већ резервисале новац и очекују одређени приход на та задужења. БиХ је, нажалост, у ситуацији да нико не одговара за тражене кредите за које претходно нису припремљени пројекти - навео је Павловић.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Расо

25.02.2020 17:18

А пенали на извоз јунетине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2020 17:20

Па просле године смо имали струцњака економија залосну сову

ОДГОВОРИТЕ