Радикали Вјерица Радета и Петар Јојић морају у Хаг

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је одлуку судије да се Вјерици Радети и Петру Јојићу за оптужбе о непоштовању суда суди у Хагу.

Србија 24.02.2020 | 16:54
Радикали Вјерица Радета и Петар Јојић морају у Хаг

Односно, судиће им се у Хагу,а не у Србији, како је раније било одлучено.

Овом одлуком која је данас саопштена из Механизма, одбијена је жалба Србије изјављена прошлог лета на одлуку коју је након поновног одлучивања донео 13. маја нови судија у овом предмету Лиу Даћун који је тада поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

Истом одлуком, која је сада потврђена, наложено је да се Јојић и Радета ухапсе и изруче Хагу.

Жалбено веће у образложењу одлуке констатовало је да судија појединац није починио ниједну грешку у својој одлуци.

Прва одлука из 2018. године, којом је било одлучено да се Јојићу и Радети суди у Србији поништена је по жалби "пријатеља тужилаштва", који је истицао да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица".

Функционери СРС Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља.

Упитању су два сведока под псеудонимима W1 и W2 који су, према тврдњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

Србија је претходно у више наврата изразила спремност за суђење овог предмета, гарантујући фер и правичност поступка и адекватну зашиту сведока.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

Судији Акају Савет Безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру 2018. године је именован судија Ли Дакин.

Тужилаштво у Хагу противило се пребацивању предмета спрском правосуђу, и по његовој жалби је у децембру 2018. године одлучено да се то питање поново размотри.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело - а то је Србија.

Након тога судија појединац је задужен за коордимарање предмета и конкретне одлуке.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

милош

24.02.2020 16:17

Судија Турчин тражи да им се суди у Србији.....на његово мјесто дошао Кинез и промијењена одлука судит че им Хаг???Толико о браству срба и кинеза......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2020 21:06

Е то је правни систем нема ту навијања наси и њиови него крив и није крив

Name

ре милош

26.02.2020 04:11

Откуд си ти закључио да је судија Кинез? По имену Ли Дакин,па то уопште не мора бити кинез.Мислим да чак Кина и не шаље своје судије у Хашки трибунал.

Name

Краљ

24.02.2020 17:04

Турци навијају за нас а Кинези против, какво братство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

24.02.2020 18:19

Јест им Сесељ увалио. Себе извукао а они це одлезати за њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулекс

24.02.2020 20:28

Једва чекам циркус код хапшења и изручења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

24.02.2020 21:08

Преце је да Сесељ стан у њихову одбрану него сто брани оног Јутку педофила из Бруса