Мири из Бијељине потребно 12 хиљада КМ за операцију

Шездесетједногодишња Мира Анђић из Бијељине је жена која је, сложни су сви, читав живот помагала другима, а сада је њој потребна помоћ. За операцију кољена у Београду, којом би трогодишња агонија и свакодневни болови које трпи били прекинути, потребно је 12 хиљада марака, које Мира нема.

Република Српска 24.02.2020 | 16:33
Мири из Бијељине потребно 12 хиљада КМ за операцију

Фонд здравственог осигурања Српске је захтјев за покривање трошкова одбио и породица сама мора да обезбиједи средства.

Након пет операција кољена, које су изведене у бијељинској болници, и бројних терапија, проблем Мире Анђић није ријешен, а бол коју свакодневно трпи постала је несношљива. Рјешење се сада види у интервенцији на приватној клиници у Београду, гдје су једино и прихватили да је оперишу. Захтјев према Фонду здравственог осигурања за покривање трошкова лијечења је одбијен, а први од два захвата колико је чека, кошта 6.210 евра. Тај новац Мира нема.

“Не кривим никога, само да се ово ријеши. Треба имплантант нови, само молим добре људе да ми помогну, јер ја више могућности немам. Само да ме не боли па нека ходам и на штакама. Муж је дао крв 74 пута, ја 87 пута. Нема коме нисам помогла”, поручује Мира Анђић.

У бијељинској Служби за трансфузијску медицину, гдје је од 1992. године добровољни давалац крви, за ову жену имају само ријечи хвале.

“Она је хероина, жена огромног срца и симбол хуманости. У Трансфизији Бијељина имали смо задовољство да је упознамо 1992. године, када је дошла из Тузле, гдје је живјела и наставила да даје крв у нашој служби. Та њена душа и велико срце су учинили да је цијели свој живот посветила помагању другима, што кроз даривање крви, што кроз сваки други облик. Она је жена која је била ту за свакога коме је требала помоћ, жена којој је сада потребна помоћ свих нас”, каже Снежана Гегић, начелница Службе за трансфузијску медицину у  Бијељини.

Тражећи спас од болова, већ је, каже, потрошила и више новца него што је имала, и сада зависи од других. Одбијенице за операције добила је из Новог Сада и из Бањалуке. Нису спремни да се ухвате у коштац са компликованом операцијом која је Мири неопходна. Захтјев који је упућен Фонду здравственог осигурања да покрије трошкове операције на клиници у Новом Београду, гдје су једино и прихватили њен случај, одбијен је. У објашњењу се каже да немају потписан уговор са овом здравственом установом.

Начелница бијељинске Службе за трансфузијску медицину, која Миру добро познаје, јер је дугогодишњи давалац крви, мишљења је да суштина медицине нису папиролошке формалности него помоћ болесним људима.

“Формално, Фонд јесте у праву, ако се држи формално-правних ствари, а то је да та установа није на списку установа које имају потписан уговор са Фондом Републике Српске. Међутим, водећи се начином на који ја размишљам, никако не могу да повјерујем да нема простора да људскост побиједи и да не можемо само формално ићи кроз овај посао. Јер ми сви, у здравственом систему се заклињемо да ћемо поштовати права пацијената и добровољних давалаца крви. Да ли је ово добра порука?“, пита се докторка Гегић.

“Докторка Гегић је слала допис у Министарство здравља након тога, никаквог одговора нема. Помогла сам сваком, па ваљда ће и мени неко помоћи”, са сузама у очима прича ова хумана жена.

Мира каже да су болови које сада има ненормални и да је операција хитна.

“Да ли вјерујете да ја користим 45 таблета дневно? Онда можете да замислите шта је то! Све теже и теже ходам, боли ме сада и ова нога...Ја кажем да ми је одсијеку, али неће, кажу то је посљедња варијанта”, очајна је Мира Анђић.

Докторка Гегић поручује да је ово прилика да себи докажемо да смо људи какви треба да будемо, и дјеци и младима дамо модел понашања за живот у овако тешким временима, а Мира, и људи слични њој, већ су нам показали, својим примјером, какав човјек треба бити.

Контакт: +387 66/219-484, Мира Анђић
Број жиро-рачуна за помоћ: 552-04718610825-37, Аддико банк.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

24.02.2020 15:57

А ДОКТОР КОД КОГА ТРЕБА ДА ИДЕ У БГД ЈЕ СЛАВКО МАНОЈЛОВИЋ, САВЈЕТНИК У МИНИСТАРСТВУ ЗДРАВЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

24.02.2020 16:43

Она је права хероина ал за њу немају пара већ се сналази како знаш. Е земљо наша, туго наша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2020 17:03

Ма вазно је да има за лобирање и представништва по свијету ..За обичног градјана је проблем ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

24.02.2020 17:56

Каква брука,срамота и грехота,зена која је толико пута била даваоц крви и помогла другима да сада немозе отици на операцију.А и цијене болницких услуга су позамасне,као да уградјују све од злата и дијаманата.

Name

комсија

24.02.2020 18:04

То су моје комсије...предобри људи...зена говори истину...зато дајте људи да се удрузимо и помогнемо Мири..

ОДГОВОРИТЕ
Name

спасоје кркиц

24.02.2020 18:14

За мерцедаса Мице Мицица опстина има 100 000 км...и за остале зајебанције...плакате..предизборне крканлуке итд...а за Миру немате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖМ

25.02.2020 08:57

Хајде, милионери! Домрака хумани људи могу спасити живот било коме. Нема гаранције ни за кога да не може бити у томе. Богати задужбинари су градили школе, болнице, установе културе. Да се памти кроз вијекове! Гдје сте ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизнисмен

25.02.2020 09:00

Колеге бизнисмени много смо грешни, ево прилике да оперемо савјест и помогнемо сиротињу. Због наше дјеце!!!

ОДГОВОРИТЕ