Скупштина о граници између Србије, Црне Горе и БиХ

Скупштина Србије почела је ванредну сједницу на чијем је дневном реду и Приједлог закона о потврђивању Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Србије, Црне Горе и БиХ.

Србија 24.02.2020 | 12:55
Скупштина о граници између Србије, Црне Горе и БиХ

У овом законском приједлогу наведено је да је тромеђа заједничка тачка граница катастарских општина Сочице (Србија), Поблаће (Црна Гора) и Ђаковићи/Заборак (БиХ) која се налази у мјесту званом Зелена Глава.

Три највећа града у близини тромеђе су Чајниче, Прибој и Пљевља.

Тромеђа ће бити обиљежена на терену постављањем одговарајуће тромеђне граничне ознаке у склопу обиљежавања граница између Србије, Црне Горе и БиХ.

Облик и димензије тромеђне граничне ознаке усагласили су стручњаци све три потписнице протокола.

Протокол о одређивању тромеђне граничне тачке потписан је 15. маја прошле године у Сарајеву.

Протокол су потписали министар цивилних послова у Савјету министара Адил Османовић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Црне Горе Драган Пејановић и генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић.

На дневном реду данашње сједнице је и Приједлог закона о потврђивању Споразума између Савјета министара и влада осталих страна Иницијативе за превенцију и спремност у случају катастрофа за Југоисточну Европу о договорима са земљом домаћином о Секретаријату те иницијативе.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о потврђивању Споразума о безбједносној сарадњи између влада Србије и Турске, као и Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Румуније о сарадњи у области одрживог управљања прекограничним водама.

На дневном реду је Приједлог закона о потврђивању Оквирног војног споразума између влада Србије и Турске.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Мађарске о сарадњи у области заштите животне средине, као и Приједлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи у области одбране између влада Србије и Индије.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене дјеце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар