Парламент БиХ разматра извјештаје старе неколико година

Посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ од друге половине децембра прошле године до данас одржали су четири сједнице, а ни на једној од њих нису разматрали ниједан битнији законски акт.

Босна и Херцеговина 24.02.2020 | 07:09
Парламент БиХ разматра извјештаје старе неколико година

Наиме, након што су 13 мјесеци "одмарали" (нису одржали ниједну сједницу) и уредно примали плате, протекла два мјесеца само су разматрали извјештаје о раду институција БиХ, и то углавном старе по двије-три године.

У ова два мјесеца било је неких посланичких иницијатива, и то углавном посланика који долазе из опозиције, али су све те иницијативе и приједлози за измјене и допуне неких закона глатко одбијане и у већини случајева су слане Колегију да се усагласи, што у пракси значи да ти приједлози након што их Колегиј одбије излазе из процедуре.

Посланици истичу да је Вијеће министара то које предлаже законске акте, те да вјерују како ће у наредном периоду пред парламентарцима бити више законских приједлога.

Сњежана Бурсаћ Новаковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, каже за "Независне" да нема неких посебних реперкусија због тога што парламент није радио и што се сад разматрају извјештаји који су у заостатку.

"Ми морамо завршити парламентарну процедуру и сваки акт који је ушао у парламент мора да добије свој епилог, тако да се у принципу ништа неће десити. Скренућу вам пажњу на једну занимљиву чињеницу... Парламент није функционисао у пленуму, али, нажалост, извјештај о раду Савјета министара за 2018. усвојен је на сједници Савјета министара тек у децембру 2019. године. Ми морамо убрзати све процедуре. Поставља се питање, чак и да смо радили, ви добијате извјештаје да анализирате са шест до 12 мјесеци временског истека након завршетка те календарске године", каже Бурсаћ Новаковићева. Додаје да ће СНСД сугерисати предсједавајућем да убрза те процедуре јер, како је истакла, с правом се поставља питање сврхе расправе.

Адил Османовић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ, казао је за "Независне" да је разлог блокада рада Парламентарне скупштине БиХ која је била присутна 13 мјесеци.

"Цијелу 2019. годину је била присутна блокада, а знате и која је политичка странка блокирала рад. То је СНСД, са својим коалиционим партнерима. Ми смо у обавези да усвојимо или примимо к знању све извјештаје. То је оно што је требало да радимо 2019. године. Парламент није радио и сад морамо то на неки начин усвојити или примити к знању. Имаћемо наредну сједницу кад буде извјештај о раду Тужилаштва па ћемо спојити 2017. и 2018. годину", каже Османовић. Истиче да Парламентарна скупштина БиХ, када су у питању закони, ради оно што јој достави Вијеће министара.

"Ми очекујемо од новог сазива Вијећа министара да изађе са великим бројем измјена и допуна закона. Јесте да је то још рано, тек је мјесец и по дана, али цијеним да ће у будућности бити више приједлога закона на засједању парламента", рекао је Османовић.

Драган Мектић, посланик СДС-а, генерално је критиковао дневни ред посљедње сједнице која је одржана 4. фебруара, уз тврдњу да се на њему није налазила ниједна озбиљна тачка.

Позвао је колеге да престану с "млаћењем празне сламе" и пусте усвајање и примање к знању извјештаја о раду институција који су стари двије-три године.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Браво!

24.02.2020 06:55

БејХа се празни рапидном брзином - усвојите закон о запосљавању миграната!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.02.2020 08:28

Ово је тешка лакрдија и спрдачина.

ОДГОВОРИТЕ