Радна снага иде на Запад, смеће иде на Балкан

Док богате земље проповиједају заштиту животне средине и критикују оне који нису довољно напредни, истовремено извозе смеће у Бугарску и Румунију преко мафијашких шема, оцијенио је бугарски антрополог Ивајло Дичев.

Регион 23.02.2020 | 20:39
Радна снага иде на Запад, смеће иде на Балкан

Он је у ауторском тексту за Дојче веле подсјетио да је у јануару Европска комисија Букурешту запријетила казненим поступком због кршења приступног уговора јер од 2014. није постигнут никакав напредак у збрињавању комуналног отпада, а да је у Бугарској откриће планина смећа изазвало политички потрес који је довео до хапшења министра за животну средину и велике полицијске истраге у низу градова.

У обје земље је истрагу изазвала италијанска полиција која је открила трагове илегалног извоза смећа у организацији фирми блиских мафији и о томе извијестила европске партнере, пише Дичев и додаје да су и грађани тих држава постали свјесни размјера проблема који им иначе није потпуно непознат.

Како наводи, мање од 10 одсто отпада се рециклира и већина се спаљује без икаквих система филтара, што ствара озбиљну пријетњу здрављу становништва - годишње се у Румунији пали око 100.000 тона пластичног отпада.

Нови бугарски министар животне средине, који је већ стекао надимак Инспектор, сада свакодневно открива гомиле и гомиле смећа које је увезено из иностранства и које никад није прерађено јер су фирме које су примиле новац за то у међувремену једноставно нестале.

Има много кракова овог скандала - у Италији је овај тип послова постао монопол сумњивих компанија, а зарада је велика, поготово ако вам се плати да рециклирате отпад, а заправо га спалите или једноставно негдје оставите.

Загађење није проблем само земаља истока Европе међу којима се неке сматрају најзагађенијима на континенту - ЕУ је такође забринута и због одлуке Кине од прије двије године да ће престати да увози отпад из читавог свијета.

Према његовим ријечима, ова криза има и симболичну димензију, јер грађани земаља истока Европе су посебно осјетљиви кад имају утисак да их сматрају грађанима друге класе.

"Смеће би могло да буде још тежи ударац саморазумијевању на истоку. Државе које се сматрају лошим ђацима Европе кажу да су се претвориле у сметљиште не само Европе, него свих развијених земаља. Биједа, смеће, очај", пише Дичев.

Крајем деведесетих је избила слична геополитичка побуна кад се почело размишљати о могућности покретања уносног посла са старачким домовима у Бугарској и Румунији у којима би ветерани са добрим пензијама плаћали да живе у сунчаним предјелима са добром његом, а истовремено се одвијао масовни егзодус младих Румуна и Бугара.

"Источноевропски его повриједила је могућност да постану старачки дом Европе. Ипак, никада није дошло до масовног отварања старачких домова за богатије пензионере са запада Европе. Умјесто тога, његоватељи са истока одлазе на запад", пише Дичев.

Он каже да се пооштравање еколошких норми на сјеверозападу Европе само повећава осјећај неправде - док се проповиједа морал и док нас критикују јер се гушимо у смећу, богате земље настављају да овамо шаљу још и своје ђубре.

Критичари тврде да би заустављање промета отпада било кршење прописа ЕУ, наводи Дичев и додаје да је правилно збрињавање отпада уносан посао и заправо има значајну улогу у очувању околине.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маде ин Цанада

23.02.2020 20:59

Смеће смећуууу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.02.2020 21:10

Па то је бизнис и то добро плацен.Сад це ови наси да их предухитре и смесе сврате уБиХ???

Name

Ре:

23.02.2020 22:16

Као што си и ти у Канади.

Name

Марко

24.02.2020 03:29

А ти овде РС као и цијела БИХ и није низаста друго него да буде депонија смеца дрзава у којима влада ред.

Name

Политицка Рециклаза!

24.02.2020 07:00

Цијела БиХ се заснива на рециклази политицких кадрова.. Сировине има: смеца и папака на претек!