САД оптужују Русију за дезинформисање о вирусу корона

Кампања дезинформација и ширења теорија завере је почела прије мјесец дана, кажу званичници.

Свијет 22.02.2020 | 19:18
САД оптужују Русију за дезинформисање о вирусу корона

Руска кампања подсјећа на покушаје КГБ-а да се током Хладног рата прикаже да је ХИВ изум америчких научника.

"Циљ Русије је да посију неслогу и ослабе институције Сједињених Држава и њихових савезника изнутра, укључујуц́и путем подземних и штетних кампања", рекао је Филип Рикер, државни подсекретар одговоран за Европу и Евроазију.

"Ширењем дезинформација о коронавирусу, злонамерни руски актери поново угрожавају јавну безбједност на штету заједничког одговора" на епидемију, додао је он.

Америчке дипломате одговорне за борбу против руских дезинформација кажу да налози на друштвеним мрежама с именима измишљених људи репродукују "руске линије напада" на енглеском, француском, шпанском, италијанском и њемачком.

Теорије укључују идеју да су вирус створиле Сједињене Државе да би "водиле економски рат против Кине", да је то биолошко оружје које је измислила ЦИА, или да је то западна "анти-кинеска" стратегија.

У извјештају припремљеном за Глобални центар Стејт департмента за ангажовање, задужен за борбу против страних дезинформационих кампања, констатује се да у овој кампањиу, за разлику од других када активност обично траје три дана, налози су активни мјесец дана што се сматра знаком важности коју томе придају Руси.

"То је типично за руску доктрину о конфронтацији информација", рекао је један званичник.

Стејт департмент је уочио да се почетак те кампање поклапа с почетком интернет кампање 20. јануара, када су руски медији под контролом државе почели да емитују антизападне чланке и интервјуе о поријеклу епидемије, посебно РТ и Спутњик. Наредног дана су се масовно појавили налози наводних грађана.

"То вјероватно нец́е бити случајност", рекао је званичник.

"Када су руски медији почели да објављују те теорије, руски налози су их заиста расијали широм свијета", додао је он. "Те хиљаде налога свакодневно раде заједно, с идентичним фразама, тоном и ритмом. Сви их можемо врло лако повезати са РТ, Спутником и другим медијима повезаним са Русијом", рекао је тај званичник.

"То нису роботи, него прави људи који сједе за тастатуром", додао је званичник.

"На тај начин у потпуности можемо видјети њихов екосистем дезинформација, укључујуц́и државне телевизије, веб-сајтове који су јој блиски и хиљаде лажних идентитета на Интернету који сви гурају исте теме", прокоментарисала је Лиа Габриел која води Глобални центар Стејт департмента.

Вашингтон сматра да руске дезинформације коче реакцију здравства на вирус, посебно у Африци и Азији.

"Чини се да ти оператери имају слободне руке да посију неслогу", рекао је један званичник Стејт департмента, и да су руски "тролови" аутономни и не морају нужно да раде по изричитим наредбама.

"Није потребно да се о некој теми одлучује на највишем нивоу. Они имају овлашћење да независно дјелују да би нанијели штету која се жели, са потенцијално катастрофалним посљедицама", указао је он.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

22.02.2020 22:06

Рекосе амери!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па то обицни људи констатују

23.02.2020 08:31

Сасвим је јасно да и иза тога стоје они којима је Кина конкуренција, економски и на сваки други нацин опасна. Софистицорани рат у најмногољуднијој и јакој земљи..... Руси говоре истину сто цитав свијет зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

23.02.2020 08:33

Немогу санкције, мозе корона вирус.

ОДГОВОРИТЕ