Криза у БиХ ће трајати све док се људи не побуне

Политички аналитичар из Београда Душан Јањић сматра да је БиХ "замрзнута" у конфликту и да ће политичка криза у овој земљи трајати све док се грађани не побуне.

Босна и Херцеговина 20.02.2020 | 14:59
Криза у БиХ ће трајати све док се људи не побуне

- У БиХ баш ништа не ваља. То је једно замрзнуто друштво у коме су људи већ осуђени и навикли да живе у кризама и гдје не постоји сагласност ни по једном од кључних питања. На власти су они који живе добро од тих криза и који их одржавају. Прича да је Дејтонски споразум једном заувијек ријешио кључна питања постала је потпуно бесмислена. Дејтон је зауставио рат, поставио принципе уређивања односа, а онда је требало да грађани и политичари у БиХ уређују те односе у складу са савременим свијетом и 21. вијеком. Умјесто тога, БиХ се закопала у етничке ровове, влада етнонационализам и сваки политичар игра на ту карту - каже Јањић за Инсајдер. 

Он, између осталог, тврди да најновија криза, настала због одлука Уставног суда БиХ, савршено одговора лидерима владајућих странака.

- Ако говоримо о овој најновијој кризи, она савршено одговара прије свега Бакиру Изетбеговићу и Драгану Човићу. Они су и те како допринијели томе да се Додик "истрчи". Сам Изетбеговић је мирно  констатовао да је у реду што се сад улази у нову кризу. Кад се наводно формирала власт на нивоу БиХ, она се није формирала у смислу да рјешава проблеме, већ због тога што ХДЗ, СДА и СНСД нису хтјели поновољене изборе. Исфингирали су формирање заједничких органа и сад их привремено стављају на лед. Они ће ту игру играти све док могу и све док СДА нема алтернативе међу Бошњацима, нити Додик међу Србима - каже Јањић.

Он сматра да је тренутно "најрањивији" партнер у трочланој коалицији ХДЗ, јер, како истиче, власти у Хрватској немају интерес да наставе да подржавају политику Драгана Човића.

- Мислим да ће се у ХДЗ-у промијенити ситуација и да ће тај партнер отпасти, јер сигурно је да Зоран Милановић и Влада Андреја Пленковића више неће играти на истрошени ХДЗ БиХ. То ће се промијенити. Они, једноставно, неће више подржавати Човића само зато што је Хрват и што је из ХДЗ-а. Сигурно је да ће они сада правити компромис, ако треба и са Комшићем, под притиском ЕУ и НАТО. Уосталом, Хрватска је сада предсједавајућа ЕУ. Њима не одговара оно што је Човић у најави ове кризе поновио, а то је да БиХ треба неки нови ентитет - истиче Јањић.

Он сматра да је илузорно очекивати интервенцију међународне заједнице у рјешавању тешке политичке кризе у БиХ.

- Видимо једну потпуну незаинтересованост и парализу међународне заједнице кад је у питању стање у БиХ. Они немају чак ни интерес да ту нешто промијене. Они немају интерес да тај, како га зову, механизам имплементације мира, осавремене и ојачају. Европска унија за сада се још није ни опредијелила ко је њен изасланик за Западни Балкан, који би се можда могао бавити БиХ.

Тај потпуни колапс међународне заједнице, кад је у питању БиХ, користе домаћи политички играчи, а најновија криза је у суштини напад на међународно присуство у БиХ. Иде се преко Уставног суда, па кад се избаце међународне судије онда ће доћи на ред ОХР и други. А шта је ту порука? Дајте нам да сами управљамо БиХ, али су политичке вође показале да то не желе.

Судећи по Додику, Република Српска жели да изађе напоље, а нема гдје да изађе. С друге стране, Федерација БиХ никако не пристаје на промјену свог унутрашњег уређења које је апсурдно, које је скупо и које запошљава хиљаде министара, замјеника, чиновника - каже Јањић. 

На питање до када ће криза трајати, он одговара да би могла да траје "јако дуго".

- Може да траје док се три четвртине грађана БиХ не иселе или док се људи не побуне. Будите сигурни да нико споља неће доћи то да рјешава. Да би се грађани побунили, а да то не буде побуна Срба против Бошњака, Бошњака против Хрвата или обрнуто, у БиХ мора да настане оно што зовемо савременим политичким животом - каже Јањић у разговори за Инсајдер.

(БН)  

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Yес

20.02.2020 14:06

100% тацно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

~~~

20.02.2020 17:01

На које градјане мислис неце ваљда се ујединити сви народи

Name

Ма Јок

20.02.2020 14:08

Какви градјани, људи су давно дигли руке од свега. Ко мозе тај одлази или је отисао, онда повлаци остатак фамилије. Ово сто остане ради у дрзавним слузбама. Ево америцки Апацхе у Сарајву, онда це Руси послати своје и ето ста је дала политика Милорада Додика и истинске стоке од народа какви смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.02.2020 15:48

Само да небуде рата и да се мирно подјели БИХ

Name

Драско

20.02.2020 14:17

Прије це се људи иселити него побунити. Вријеме побуна је заврсено, досло је вријеме незаинтересованости за све у БиХ осим за одлазак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

20.02.2020 14:23

Босњаци су се побунили у Федерацији али су Додик и Лукац изјавили да неце дозволити да се протести пренесу на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МупетСхоу

20.02.2020 15:19

Ауу, бице изгледа фрке у крузном току!

Name

да

20.02.2020 14:26

док блесави народ не схвати, да нам свима само румунски сценарио помазе...додо украо близу 8 милијарди КМ...за бакета и цовкета не знам...али нису далеко...е моје овце националистицке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

20.02.2020 14:29

Наравно да це криза трајати све док народи у БиХ не узму ствар у своје руке и ову криминалну политицку багру и мафијасе не отјерају на сметљисте историје.Унистили су народ у БиХ,вратили нас у средњи вијек а они се максимално накрали и обогатили,зиве као цареви и само њима ово стање одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

20.02.2020 14:37

Проблем у БиХ је србовање са сваке тачке гледишта, затим Драган Човић гласноговорник СНСД-а и обрнуто, па опет Бакир који чува "бабине" ријечи да ћемо јести златним кашикама, све сами шовинисти и националисти, благо нама са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панда

20.02.2020 21:31

Браво за коментар,народе мотке у руке и сви на улицу

Name

Дон Згубидан

20.02.2020 14:45

Друзе ето ви се буните па вам опет фараон дебелих усана ведри и облаци. замрзнути сте ви јос двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.02.2020 16:02

пријатељу, несто си усамљен овдје са својим мисљењем. Цовјек није ниста лосе рекао, али некоме не одговара ни неутрално мисљење.

Name

Бара

20.02.2020 14:46

Добра Јањицева анализа.Ова наса барустина ,теско да је коме интересантна.Али не постоји нигдје станисте да у њему није некоме добро.Тако су и ови наси моцници пронаслу свој ланац исхране изједајуци свој плијен до самоунистења.Блато је то у које ,из дана у дан тонемо све дубље.И тацно је да би се несто промијенило мора да се догоди народ.Колико је то теско и да ли је у опсте могуце показаце вријеме.Али та немоц и апатија народа политицарима и даје снагу да раде то сто раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса јеремиц

20.02.2020 15:14

браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.02.2020 15:46

Када једном народ казе,није ми сведно ста се ово десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

20.02.2020 20:50

вјештачка држава је криза

Name

Каменко

20.02.2020 18:35

Није се лако Хрватима одреци Цовица.Кога це онда форсирати?Цовиц спроводи граданску опцију БиХ Хрвата,све остале странке нагињу клерикалној линији код Хрвата,а то је унитарна БиХ.Овим граданским Хрватима је јасно да они немају ниста од унитарне БиХ.Ваљала би им колико им сада ваља Ф БиХ.За Тудмана сам сигуран да не би попустио њиховим клерикалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

20.02.2020 18:44

Овај престао да напада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

20.02.2020 19:02

Обицан народ не види бољитак, политицари нису никакав фабрика они су као слепо цријево. Мозес сњим а и без њега. Видите да нико не спомиње економију. Замарају се питањима од ког народ не зиви.

Name

Бј

20.02.2020 20:17

Криза це трајати док странци не отворе и прекроје Дејтонски споразум. На залост и разоцарање мнигих то неце бити мјењање закона и законцица по нецијој вољи, него мјењање устроја комплетне државе. Тада це бити касно за исправљање грешака а занима ме ко це онда биту узрок или крив,,,, ето, зиви били па видјели,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.02.2020 07:53

ТАЦНО АЛИ МИ НИЈЕ ЈАСАН ОВАЈ НАС НАРОД ПОГНУО ГЛАВУ А ОНИ ГАЗЕЛ ГАЗЕ ТУКУ ОТИМАЈУ НАМЕЦУ НАМЕТЕ НЕЗНАМ ЗАСТО НЕКАЗУ ДОСТА ОВЕ ТИРАНИЈЕ ВАЉДА МИСЛЕ ПАР ЉУДИ ЦЕ ИМ РЈЕСИТИ ЊИХОВУ ЗИВОТНУ ДРАМУ МЛАДИ ПДП СЕ БОРЕ АЛ НАРОД ИХ МОРА ПОДРЗАТИ ЈЕР СВИ ИСТО ЗНАЈУ ВИДЕ МИСЛЕ ТРАЗЕ БОЉИ ЗИВОТКАО ЈЕЦА ДРАСКО ВУКАН СТАНИЦ

ОДГОВОРИТЕ