"Додик никада није дошао ни близу референдума"

"За сада, упркос томе што пријети и пријети и пријети, он (Додик) никада није дошао ни близу референдума који спомиње ријеч отцјепљење или независност. Ви можете имати референдум о Уставном суду и положају страних судија и Република Српска може да да глас против страних судија. Па шта?!

Босна и Херцеговина 20.02.2020 | 09:39
"Додик никада није дошао ни близу референдума"

"Босна је као хрчак на точку, који стално трчи у круг, а ове кризе увијек дођу на исто", коментарише за Радио Слободна Европа (РСЕ) Давид Канин, професор на међународним студијама Универзитета Јохнс Хопкинс у Сједињеним Државама, посљедња дешавања на босанскохерцеговачком политичком пољу и најаву о обустави рада представника Републике Српске у органима Босне и Херцеговине све док стране судије Уставног суда не окончају своје дјеловање.

"Додик (Милорад, члан Предсједништва БиХ и предсједник Савеза независних социјалдемократа, СНСД, прим. аут.) не може само да избаци међународне судије. Он може да виче, вришти, да тврди да неће сарађивати са њима али је међународна заједница та која судије држи тамо", каже Канин уз појашњење да он лично сматра да постоји одређен смисао као и исправност Додиковог става. "Док год међународне судије доносе одлуке, то је разлог зашто БиХ не функционише".

Ипак, овај бивши виши аналитичар у америчкој Централној обавјештајној агенцији (ЦИА) у интервјуу за Радио Слободна Европа наводи да је прави проблем у томе гдје ова криза води Босну и Херцеговину.

"Овог пута је питање да ли ће Додикове пријетње довести до референдума о независности и конкретног потеза разбијања државе или је ово само још један механизам да он учврсти своју позицију и популарност у ентитету", каже Канин који је током своје тридесетогодишње каријере професор Канин служио је као политички аналитичар међуагенцијске радне групе за Балкан током ратова 90-их година.​

Но без обзира, он сматра да се у свим овим питањима Уставног суда, судија али и референдума ради о политици.

"Ништа што се догађа није изван тог обрасца, не ради се о новом рату. Ако је независност у питању, опет кажем, шта је сљедећи потез, гдје то тачно води?"

Што се тиче референдума, Канин каже да је за њега главно питање када Додик почне да прича о отцјепљењу или о референдуму, шта је оно што слиједи.

"За сада, упркос томе што пријети и пријети и пријети, он никада није дошао ни близу референдума који спомиње ријеч отцјепљење или независност. Ви можете имати референдум о Уставном суду и положају страних судија и Република Српска може да да глас против страних судија. Па шта?!

То су ствари које је радио и прије. Ако остане у том обрасцу, онда проблем у БиХ остаје хроничан, нерјешив, али није тренутно опасан. Са друге стране, ако он овог пута оде корак даље, и крене са припремом референдума уз временски рок за могуће отцјепљење, онда то може бити јако опасно", наводи Канин и додаје:

"Он сада користи Бреxит, користећи израз РС-еxит. Он користи ту врсту реторике, али и даље није потпуно јасно да ли је спреман да оде корак даље и узрокује кризу. Још увијек за то нема доказа. То не значи да он то неће урадити, али још увијек смо у оквирима понашања које смо и раније виђали".

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

БЛ

20.02.2020 09:06

КО ДОДИКА ВИСЕ УЗИМА ЗА ОЗБИЉНО СВЕ СТО РАДИ НИЈЕ У ИНТЕТЕСУ НАС НАРОДА ДОСТА ИСТЕКАО РОК ТРАЈАЊА МЛАДИ ЛАВОВИ ПДП И РАДОВИЦ ВУКАН СЕЛАК МЕКТИЦ ДО ПОБЈЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

20.02.2020 09:23

Народу је досадило његово вршљање, досадио је и богу и народу. Примитивизам, нимало мудрости, искрености, објективности, са народом се понаша као са стоком. Па домаћини су уљуднији према стоци него што је он и његова секта према овом народу.

Name

Идол

20.02.2020 10:46

Вецина Срба га воли И узима за озбиљно ,а сада сто теби то неодговара твоја ствар

Name

Ре

20.02.2020 11:39

Идол, ако га ти волис ја га не волим. Не мруим га, али никад не дајем глас кабадахијама и лоповима. Цовјек треба имати своје достојанство.

Name

Ре Идол

20.02.2020 13:45

Браво друг, ти си барем насао смисао свог зивота. И Додику и теби добро. Њему лова, теби љубав.

Name

То и јесте проблем

20.02.2020 09:24

Сто ми никада незнамо ста це ко процијенити да треба урадити,а опет све зависи од тога колико це се умрезена мафија у БиХ осјецати сигурно.. .Градјани су таоци,али када постану они?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш лова

20.02.2020 09:24

Он ово све протура националистима и својим криминалцима, небили добио још један мандат што није довршио опљачкати у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Додик

20.02.2020 09:27

Једини кривац за стање у БиХ, криви су сви, Додик је крив за стање у којем се налази РС, а потпомогнут је и из Федерације и медјунар. фактора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

20.02.2020 09:43

Има наде за све нас! Земљаци из Републике Српске, будите паметни. Није Додик вас спас, напротив, он је деструкција свих нас. Нико не дира вас ентитет, не будите блентави и не насједајте на подвалте. Зивимо заједно у миру, рахатлуку, јер МОЗЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

20.02.2020 10:16

Пола народа те разумије а друга половина је глува и слијепа. На насу залост ова друга половина излази на изборе

Name

Ђорђе

20.02.2020 10:23

Некада је Додик, сјетите се шта је рекао Лајчаку. Ја могу напустити политичку улогу и отићи у Лакташе, па ћете доћи до мене. Тада је био нада и тада сам и ја гласао за њега. Тада му се аплаудирало ради подршке народа, а сада му аплаудирају из страха, то је његов проблем. Зато синоћ оном Американцу рече отприлике: Можете ме ухапсити, па то је и у праву, тако ће и бити Додиче, ти који си ухапсио народ. Народ сада има само твој правац лажи и преваре или правац Њемачака. нажалост....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.02.2020 11:11

Браво

Name

Аполо 11

20.02.2020 10:33

Чиме да купи народ.? Кад је продао Телеком било је само заграби колико треба . Сад само дјели цуцле лаге а народ остарио па непали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

20.02.2020 10:47

Погледајмо са стране ову ситуацији . Референдум.Оцјепљење. Припајање Србији (сама и неовисна не би опстала ни мјесец дана) . Шта би у РС била у Србији ? Била би као Војводина. Војводина нема свој парламент. Нема своје министре . Гдје би ови ткз политицари били ? И како би Србији “добро дошло “ овакава разваљена и економски уништена РС? Србија има огромних проблема са својом биједом и да им се још једна натовари ? Да ли би Србија пристала на то? Вјеровали или не ви би увијек били и Србији градјани другог реда ..Па изволите ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман заман

20.02.2020 17:54

И што је најгоре, доктори би се морали вратити у клинике, ординације, амбуланте. У политици за све њих не би било мјеста као што је у РС.а. Плакали би они за ентитетом РС-а.

Name

Боки

20.02.2020 10:53

Тај лопов, лажов и кукавица нема храбрости за референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки, боки

20.02.2020 17:09

А шта би ти од референдума?

Name

Градзанин

20.02.2020 11:34

Ја стварно незнам у цему је проблем. Неки дан путујем и по РС и по Федерацији па гледам све је празно, нигдје народа. Забили смо се на пар торова као стока и резимо једни на друге . Па људи моји зар смо толико заостали , зар смо толико глупи да не видимо да нас пар политицара прави будалама. Јел ради њиховог новца да зивимо у мрзњи. Ако смо некад пуцали једнои на друге, као бога вас молим немојте да пуцају и наса дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустријанац

20.02.2020 11:41

Ратовао сам 4 године у ВРС. Схватио на вријеме ста це се десавати у БиХ и побјегао. Узео Аустријско дрзављанство, имам супер посао, дипломирани економиста. А ви србујте и зивите од позајмица, кредита, гледајте да ли мозете потрисити 13 или 10 марака да би устедјели 3 марке. Тузно, залосно. Глухонијемом сапутати и слијепом показивати, узалуд је. Поздрав од плате 2800 еура нето мјесецно и по 3000 еура за Бозиц и годисњи одмор. Забрањено пусење " збогом зохари" ???‍♂️?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

20.02.2020 13:50

Плус један из Америке. Раyовао двије године, видио да требам провести зивот слузеци сеоској варалици и отисао. Срецан, задовољан. Никога ми тамо није зао осим дјеце. Дјеца не могу одлуцивати и само трпе глупост својих родитеља.

Name

Ре реално

20.02.2020 12:00

Овај је изгледа неки јако битан, ахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јес

20.02.2020 12:31

Озивице сваког леша само ако је против Додика.

Name

Јоца

20.02.2020 18:37

Додик се боји финансијских санкција Запада као змије.Науцио је да неке западњаке фата фрас када спомене ријец референдум,па зато он то.Али и они су се полако навикли.

ОДГОВОРИТЕ