Џаферовић поручио Додику: Комшић није никога обмануо

Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, рекао је да Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, није никога обмануо када је у питању именовање страног судије у Уставном суду БиХ.

Босна и Херцеговина 19.02.2020 | 15:16
Џаферовић поручио Додику: Комшић није никога обмануо

Он је рекао да није разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком на тему коресподенције о судији којег је именовао предсједник Европског суда.

"Нити сам са Додиком разговарао, нити му било шта казао, нити је неко из његовог кабинета разговарао на ту тему. Сва три члана Предсједништва су од предсједника Уставног суда обавјештена још у октобру о покретању процедуре за именовање једног судије, јер у априлу ове године једном члану истиче мандат.

Сва три члана Предсједништва могла су да дјелују, према томе Комшић никога није обмануо. Предсједништво ту учествује на нивоу консултација, од нас се не тражи сагласност", рекао је Џаферовић.

Нагласио је да нема потребе да га Комшић обавијести о писму предсједника Европског суда, јер је он члан Предсједништва БиХ и добио је то писмо.

"О томе се одавно не изјашњавамо јер наша мишљења су позната", поручио је Џаферовић.

Он мисли да уопште није могуће доносити закон о Уставном суду БиХ.

"Постоје разни режими по питању Уставних судова, и то је такође срачунато урађено у Дејтону, имајући у виду сложеност БиХ и потребе заштите уставног поретка БиХ, Уставни суд је постављен тако да своје утемељење има искључиво у Уставу БиХ", изјавио је Џаферовић.

Каже да приједлог измјена овог закона још није видио, али ако је на трагу ранијих приједлога, то је, како каже, апсолутно неприхватљиво.

Џаферовић је рекао да на данашњој сједници није било значајног рада, јер су усвојили само једну одлуку.

"Нажалост, Предсједништво данас није имало учинковит рад, јер од свих тачака који су били на сједници, Предсједништво је једногласно усвојило само једну одлуку, а то је одлука да се одбије молба за помиловање два лица.

Што се тиче осталих тачка дневног реда, многе од њих иду у други круг, то су одлуке о вањској политици, одлука о именовању конзула, агремани за амбасадоре, споразума неколико", рекао је Џаферовић новинарима након сједнице Предсједништва БиХ.

Када је у питању посјета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ, Џаферовић каже да је Додик гласао против и најавио покретање виталног националног инереса. Каже да нису донијете ни одлуке које се тичу одбране и Оружаних снага.

"Можемо видјети на дјелу једну опструкцију, јер како другачије него опструкцијом назвати одбијање усвајања одлуке о ратификацији важних споразума који су прошли све процедуре", рекао је Џаферовић.

Додао је да је то озбиљна повреда Дејтонског споразума и опструисање власти.

"Позивам још једном да то не раде јер то ће бити на штету ентитета. БиХ је постојала и прије Дејтона, па ће и послије Дејтона, може нестати само оно што је настало у Дејтону", рекао је Џаферовић.

Што се тиче одлуке Народне скупштине РС да представници Срба у заједничким институцијама не учествују у одлучивању, Џеферовић је рекао да је то удар на уставни поредак БиХ.

"Могу још једанпут да позовем српске представнике из РС да добро пазе шта раде, да добро чувају Дејтонски споразум и све тачке од прве до посљедње, јер Дејтон није јеловник, он се мора примјењивати у цјелости или никако. Ако дође до никако, онда штету сигурно неће трпјети држава БиХ", рекао Џаферовић.

На упит о Анексу 2 и означавању ентитетских линија, Џаферовић каже да не зна шта је спорно на међуентитетским линија у омјеру један на према 50.000.

"Она је дио мировног споразума и позната је. Не знам зашто се инсистира та линија, може да постоји само на картама, то је диркетна одредба мировног споразума, та линија не смије да постој и на терену. Знате ли да је потписник Република БиХ, а држава БиХ насљедник па онда и два енттиета, тако пише у Анексу 2.

Нема никаквих  физичких ознака на терену, оне су забрањене. Нама не требају никакве линије унутар ентитета, зна се гдје су ентитети, гдје кантони, гдје Дистрикт", јасан је Џаферовић

(Независне)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

дрина

19.02.2020 14:27

кабинет не организован.. мијесају се у послове за које нису надлезни.. изгуби се кореспонденција понекад..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2020 15:55

Миле не чита писма

Name

19.02.2020 14:31

Миле покри се по глави и спавај,паметни си кад неказес ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теоцак

19.02.2020 14:32

Ја сам босњак и заиста за ово сто додик ради и изјављује и провоцира,казем да додје до нереда први би био јос са стотинама патриота у одбрани интегритета и суверенитета БиХ,цуј то он се насо да Босну цијепа,па ако мислис да це то лако бити зајебо си се 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоза

19.02.2020 15:15

Исто тако би и ми за РС. Јадни ви са са својом кризом идентитета.

Name

ре тоза

19.02.2020 15:24

Само не рацунајте да це вас овај пут Америка спасити...

Name

Ре Тоза

19.02.2020 15:39

Немамо ми кризу идентитета већ ви, небески народ! Прочитај нешто више од читанке за други разред и нешто што није САНУ издала!

Name

Бужим@Теочак

19.02.2020 16:00

Само их посматрамо...

Name

Ре Теоцак

19.02.2020 17:25

Једина вам је нада да опет запомазете Америци да нас бомбардује са сигурне удаљености, а тај смо сценарио вец презивјели и јос смо ту као сто видис, а да ви то сами заврсите нема ни говора, будимо реални...

Name

Дзоо

19.02.2020 14:46

Овај нас Додо није цитав њега хитно треба ставити у затворену просторију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бее

19.02.2020 14:53

А Дзаферовиц и Бакир те не провоцирају? Није Босна никад била само твоја и таквих, нити це бити. Само доказујете да с таквим нема нормалног сазивота. И Додик и ти и Бакир и Комсиц...

Name

@Бее

19.02.2020 15:32

Шта је човјек рекао а да није подкрепио са чињеницама и и законски ? То сто те је МД научио да ваљаш глупост без покрица то је твоје . Црно на бијело па расправљај,,

Name

Рр

19.02.2020 14:47

Умјерено и правно а не као кахбадије које пријете , блокирају ... Једину цијену блокада плаћа обичан градјанин ..Њима се хебе за градјане . Вазно је властиту фрустрацију и его одржат на нивоу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.02.2020 15:29

Ви, Додик и Комшић нисте никакви озбиљни политичари кад се ваш став за сваку ствар у напред знаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

цекај

19.02.2020 15:35

Кад би он то све знао ??Било би другације наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

19.02.2020 15:39

Миле изгледа слабо отвара писма па му крив овај ублехас Комсиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД.19.2.2020

19.02.2020 16:39

Џаферови,Комшић и Бакир,тосу највеће лопине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ

19.02.2020 17:09

Него СВИ око њих...зато они и сметају, сто неце да нас раскуце, да будемо подстанари у сопственој куци и да плацамо кирије странцима......

Name

Реално

19.02.2020 17:56

Обмануо је хрватски народ у херцеговини. Смијели отици медју њих '?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деwац

19.02.2020 20:36

Глупи народе гледајте од цега Зивите. Пропадате у великом стилу Губитника сви редом.

ОДГОВОРИТЕ