Преговори пропали између Путина и Ердогана

Русија и Турска нису постигле споразум у вези са Идлибом, а тренутно нема испланираних потеза да се преговори поново оживе.

Свијет 19.02.2020 | 14:33
Преговори пропали између Путина и Ердогана

Након што је објављено да Русија и Турска нису постигле споразум у циљу смањења напетости у вези са сиријским Идлибом, у Москви за сада нема наговештаја о евентуалном састанку Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да, бар за сада, нема ни конкретних планова да се организује телефонски разговор председника Русије и Турске.

Песков, међутим, напомиње да су председници у "блиском контакту" и да, уколико буде било потребно, "телефонски разговор може бити одобрен буквално за неколико сати", преноси Тас.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да је Москва спремна да сарађује са Анкаром у вези са смиривањем тензија у Идлибу на било ком нивоу, али да нема назнака о припремама састанка Путина и Ердогана.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу није искључио могућност да се лидери две земље састану у наредним данима да би разговарали о ситуацији у Идлибу.

Ердоган је претходно рекао да су разговори с Русијом о сиријском Идлибу далеко од испуњавања захтева Турске и упозорио да је војна операција само питање времена.

У обраћању посланицима његове владајуће Партије правде и развоја, Ердоган је истакао да је Турска одлучна да Идлиб, на северозападу Сирије, постане безбедна зона "без обзира на цену" и независно од разговора који се настављају с Русијом, која подржава снаге сиријског председника Башара ел Асада.

Према речима турског лидера, упркос сталним разговорима о Идлибу, Турска и Русија још су далеко од постизања споразума о том питању.

Кремљ је саопштио да би турска војна операција против снага сиријске владе у Идлибу била најгори могући сценарио.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар