Са дневног реда НСРС скинут Закон о узбуњивачима

На деветој редовној сједници Парламента Српске, требало се расправљати и о Нацрту закона о заштити узбуњивача, међутим одлуком Законодавног одбора ова тачка скинута је са дневног реда што је изазвало негодовање у редовима опозиције. 

Република Српска 18.02.2020 | 19:39
Са дневног реда НСРС скинут Закон о узбуњивачима

Нацрт закона о заштити узбуњивача којег је по други пут предложио посланик ПДП-а Драшко Стаивуковић скинут је са дневног реда девете редовне сједнице Парламента Српске.

Овај Нацрт закона који предвиђа потпуну заштиту особе која пријављује сумњу на корупцију одбијен је од стране Законодавног одбора, па самим тим, посланици нису добили прилику да о њему расправљају. 

„Они настављају са својом праксом. Три закона су предложена. Један од стране мене, други су од стране владајућих и сва три су добила одређене сугестије Владе за неким измјенама само је мој одбачен, а ови су пуштени у процедуру.  

Дакле, Законодавни одбор није законодавни и не ради по слову закона, него је политички одбор и ја предлажем промјену назива да се то зове политички одбор с озбиром да се тамо доносе политичке одлуке и да је важно, не шта се предлаже, него ко предлаже“-појашњава посланик ПДП-а Драшко Станивуковић. 

Предложени нацрт закона није у складу са правним системом РС и зато није прихваћен - одговор је предсједника Законодавног одбора Душице Шолаје.

Међутим, прича о нацрту закона отишла је у другом смијеру будући да су пажњу одвокле размирице на релацији Шолаја -  Станивуковић. Шолаја истиче да се због јучерашње сједнице не осјећа безбједно,  због чега ће се обратити надлежним органима Српске. 

„На самој сједници одбора која је одржана јуче у просторијама Народне скупштине и ја сам му скренула пажњу у том правцу, а прије мене и представница Министарства правде. Господин Станивуковић се мени обратио ријечима:

“Ако ми не усвојите закон, видјећеш како ћес се провести“. Ја сам јуче  након завршетка сједнице Законодавног одбора обавијестила предсједника Народне скупштине РС да ми је као предсједнику Законодавног одбора пријећено током трајања сједнице Законодавног одбора“- наводи предсједник Законодавног одбора у НС РС Душица Шолаја. 

Станивуковић каже да су његове ријечи прије свега имале метафоричко значење. 

Дакле, ја сам рекао: “Немојте да усвојите тај закон, па ћете се провеселити“. То је значи метафора. Доле кад дођете добићете вашу порцију, а то значи да ћете добити дискусију. Добићете позивање на морал, на одговорност јер радите неодговорно, неморално и мимо закона и зато ћете се провеселити. То значи да грађани треба да виде како прођу сви они који не раде у складу са законом и моралом“-истиче Станивуковић. 

За Станивуковића апсурдно је и то што ће се поменуте ријечи највјероватније наћи у записнику, док са друге стране у извјештају са претходне сједнице није било инцидента који се десио на скупштинском засједању 23.децембра 2019.године са министром унутрашњих послова РС, на чијој смјени и даље инсистира. 

„Ми ћемо да прогањамо моралном одговорношћу, нашим говорима да господин Лукач има да сања ријечи смјена и оставка. Неки људи за оно што раде немају моралну одговорност, ни било какву другу и зато ћемо ми у Скупштини морати да их научимо и поучимо тој одговорности. За сваку дискусију, тачку ово ће стајати испред свих посланика као опомена и напомена да зна шта је урадио“ – наводи посланик Драшко Станивуковић.   

Од смјене министра Лукача не треба одустати и због нерасвјетљених убистава која су се десила у посљедње вријеме, а не треба заборавити ни протјеривања грађана са Трга Крајине - закључује посланик ПДП-а Драшко Стаивуковић. 

 

БН ТВ 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Рв

18.02.2020 19:22

Хахаха, данас се значи млађани Драшко обрушио на нежнији пол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

18.02.2020 19:24

Ста им се правдас, они су у страху од свог водје, и од њега их треба стити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

18.02.2020 19:38

само треба знати цега се бојис то и мрзис ,све се мозе ????

Name

биљне ваши

18.02.2020 19:40

Свака теби част Станивуковићу, они би твој смисао за хумор да преточе у твоје пријетње њима. Срамота оне Душице Шолаја од чега би она да наприви пријетњу упућену њој. Биједно. Зна ли она уопште колико људи цијени Драшкову борбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

19.02.2020 08:11

Шта ће јадна, треба се доказати, а иста прво не умије причати, јер је мало паметне , а друго толико се печи кад прича да и оно што каже нема смисла. За њу је госпођа професорица Јелена Тривић пливадон. Послије Јелене од Душице остане барица , она је ниво оног сељака из Дервенте , са карираним капутићем којег нескида. Помислио би човјек да је рођен са тим капутићем.

Name

С.Л.

18.02.2020 20:15

Станивуковићу требао си предложити господји Душици да оде код фризера и да се не плаши твојих ријечи јер ти ниси насилник то је општепознато. Њима је друже насиље у глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шоу

18.02.2020 20:27

Цицко је дао изјаву да никад није убадо с ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бич божји

18.02.2020 21:28

Наравно да нису прихватили приједлог овог закона јер знају да се на њих односи и да би им могао направити велике проблеме.Али полако доћи ће вријеме кад ће многи од њих одговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркела

18.02.2020 23:20

Незнам ста се цека због оваквих под хитно основати јединицу по узору у србији накотило се гамади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

19.02.2020 00:40

Слицни закони постоје у окрузење и у свим цивилизованим земљама.А то сто овај резим неце да га усвоји довољно говори о њима јер знају да це бити на удару,због криминала који су направили.Могу јос мало али неце докле хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.02.2020 07:50

ОНИ СЕ БОЈЕ ЗАКОНА АЛ СХИЦЕ ИХ ПРАВДА БОЗЈА УСКОРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

19.02.2020 08:19

Ништа ново од Драшка.Стално ЈА па ЈА,као папагај,а ништа конктретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

19.02.2020 09:05

Не могу вјеровати да се ова Савићка нешто пита , зворничка памет, зато нам и јесте овако. Она и Коле, ни бог нам не мозе помоћи.

ОДГОВОРИТЕ