У Шапцу пропале иницијативе да Шабан Шаулић добије улицу

Градска комисија за одређивање назива улица и тргова у Шапцу је одбила захтјев Мјесне заједнице Камењак да се простор на углу улица Стојана Чупића и Авде Карабеговића урбанистички преуреди у трг који би понио име Шабана Шаулића. Комисија се огласила ненадлежном за измјену урбанистичког плана, којим сада није предвиђено да се на том мјесту гради трг.

Србија 18.02.2020 | 16:28
У Шапцу пропале иницијативе да Шабан Шаулић добије улицу

"Не може се одредити назив тргу који није предвиђен урбанистичким планом нити изгађен на терену", пише у одговору који је упућен Мјесној заједници и који је потписао предсједник комисије Дејан Живановић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Камењак Јанко Миловановић је на друштвеним мрежама објавио обавјештење које је примио од градске комисије уз коментар "Шта рећи више, све пише".

Он није желио да коментарише одлуку, али је подсјетио да је захтјев градској комисији упућен прошле године након што је пропала иницијатива да се Улица Авде Карабеговића преименује у Улицу Шабана Шаулића.

Подсјетимо, само пар дана након трагичне смрти пјевача у Њемачкој око 1.500 мјештана овог дијела Шапца, међу којима је било и око 300 становника Улице Авде Карабеговића у којој је пјевачева родна кућа, тражили су да се ова улица преименује у Улицу Шабана Шаулића. Потписи и иницијатива нису били званични, а када је непуна три мјесеца касније требало прикупити потписе и доставити градској комисији, од промјене назива улице се одустало.

"Иницијативу да се промени назив улице градској комисији смо званично поднели на основу одлуке Савета месне заједнице. Комисија је, међутим, тражила да се у року од 15 дана прикупе потписи грађана из те улице. Позвали смо људе из те улице који су покренули петицију након смрти Шабана Шаулића и они су рекли да сада не могу да прикупе потписе свих грађана", рекао је у априлу прошле године за Телеграф Јанко Миловановић, предсједник Мјесне заједнице Камењак.

Преименовање улице носи трошкове

У Мјесној заједници су припремили формуларе за изјашњавање грађана, али нису ни покушавали да наново прикупљају потписе. Процењено је да би, у случају да иницијатива буде прихваћена, сви грађани о свом трошку морали да мијењају лична документа.

"То нису мале паре, поједина домаћинства би морала да издвоје и више од десет хиљада динара за нову личну карту и пасош. Сиромашни људи живе у тој улици, немају новца и то би био велики намет за њих. Неко би се бунио и да је већина потписала, а тешко је вјеровати да би сви грађани потписали", додао је Миловановић.

Трг - зелена површина са бистом пјевача

Потом се "родила" идеја да успомену на Шабана Шаулића сачувају тако што би се на углу улица Авде Карабеговића и Стојана Чупића, наспрам чувене "Лилине кафане" уредио трг који би се назвао по настрадалом пјевачу. Иницијатори су замишљали уређену зелену површину са бистом Шабана Шаулића, фонтаном, клупама за сједње...

"Шабана је држава недавно посмртно одликовала и ваљда је заслужио и признање града у којем је рођен, где је растао и који је, поред осталог, препознатљив по његовом гласу и песмама", рекао је један мјештанин из познате "шабачке мале", вјерујући да ће у измијењеном урбанистичком плану овог дијела Шапца бити мјеста за Трг Шабана Шаулића.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар