Још увијек нема купца за "Шећерану" из Бијељине

 - Друга овогодишња продаја имовине бијељинске "Шећеране" по цијени од 8,5 милиона КМ прошла је јуче без иједне понуде, потврдили су за "Независне" Војислав Николић, предсједник Одбора повјерилаца "Шећеране", и Небојша Матић, стечајни управник "Шећеране".

Република Српска 18.02.2020 | 08:32
Још увијек нема купца за "Шећерану" из Бијељине

Према њиховим ријечима, нико није извршио уплату депозита, нити је ико поднио писмену понуду за куповину имовине стечајног дужника.

Николић је истакао да је Одбор повјерилаца дао одобрење стечајном управнику да настави с продајом.

"Стечајни управник ће објавити нови оглас са почетном цијеном умањеном за 500.000 КМ", рекао је Николић.

Додао је да ће стечајни управник већ данас дати оглас о продаји "Шећеране" у јавна гласила у РС и ФБиХ.

"Можемо рачунати да ће у сриједу или четвртак оглас бити објављен, а рок за предају понуда је 15 дана", казао је Николић.

Према томе, нова јавна продаја овог бијељинског предузећа, које је од 2015. године у стечају, може се очекивати већ почетком марта по цијени од осам милиона КМ.

Николић је навео да је једна од тачки дневног реда била и о 26 станова на Црногорском приморју који су били у власништву бијељинске фабрике шећера.

"Ми смо тражили од стечајног управника да реализује наредбу Скупштине повјерилаца те да пошаље допис Влади РС са захтјевом да се преиспита одлука којом Влада преузима станове који су власништво 'Шећеране'", рекао је Николић, те додао да је стечајни управник преузео ту обавезу, коју је требало да изврши још у новембру прошле године.

Матић, који је враћен на позицију стечајног управника "Шећеране" након што је крајем новембра 2019. године Виши привредни суд у Бањалуци усвојио његову жалбу на рјешење стечајног суда који га је смијенио прошле године на иницијативу групе повјерилаца, казао је да је за март заказана сљедећа лицитација ове фабрике шећера.

Додао је да је тренутна одлука да се "Шећерана" путем јавних лицитација продаје до седам милиона КМ.

"Уколико нико не буде дао понуду за осам милиона КМ, цијену ћемо спустити на 7,5 милиона КМ и тако до седам милиона. Ако се нико не јави ни на седам милиона КМ, онда ће Скупштина повјерилаца поново да засједа и донијеће нову одлуку шта даље да се уради", објаснио је Матић.

Додао је да је током двије године колико он води стечајни поступак било неколико заинтересованих купаца, али да је једино фирма "Павгорд" понудила пет милиона КМ и уплатили су депозит од 100.000 КМ.

"Скупштина повјерилаца одбила је њихову понуду, јер су сматрали да имовина стечајног дужника вриједи више", рекао је Матић.

Додао је да су осим ове фирме озбиљне понуде за куповину бијељинске фабрике шећера послале и "Солтис" и "Саријел" из Турске, затим Горан Бајкић из Бањалуке, инвеститор Драган Гуру Ђурагин из Хонг Конга, али да нико од њих није уплатио депозит, нити на било који други начин дао гаранцију за понуду.

Додао је да ће већ данас бити достављен допис Влади РС да преиспита своју одлуку у вези са 26 станова у насељу Плава шкољка у Бијелој, површине 1.300 метара квадратних, на локацији 100 метара од мора, чија би тржишна вриједност могла достићи два милиона евра.

Бијељинска "Шећерана" је безуспјешно лицитирана по 14. пут, а празна стоји већ 12 година.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Шећер

18.02.2020 08:06

Срушит и завршит једном за увијек ту “причу”. И онако нема људи да саде шећерну репу . Земља је неорана, необрадјена ..:пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДАЦИ

18.02.2020 08:26

Зашто је Србин из Хонг Конга отјеран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лудаци

18.02.2020 11:18

Вероватно због вируса.

Name

Неско Самохрани

18.02.2020 08:27

Ста це нам сецер када имамо со! Али ни со не требамо јер нема снијега на путевима, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудо над чудима

18.02.2020 10:08

Један такав производни капацитет да не ради, да не производи..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

18.02.2020 10:44

нормално да нема купца нит ће бити.. поента је да се све затвори да мађари имају монопол на производњу глукозе и шећера.. и да се радници раселе из Бих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

19.02.2020 13:33

Нека је купе наси Јаки екомисти, знају само критиковат владу а незнају покренит прозводњу.