Главни актери у игри Уставног суда су СНСД и СДА

- Кризе у Босни и Херцеговини се пројектују намјерно, да би неке политичке партије имале користи, рекао је бивши предсједник СДС-а Младен Босић, гостујући у емисији "Пулс" БН телевизије.

Република Српска 13.02.2020 | 21:17
Главни актери у игри Уставног суда су СНСД и СДА

Он је нагласио да су главни актери у игри око Уставног суда и пољопривредног земљишта Републике Српске СНСД и СДА, а да је инструмент управо Уставни суд.

Ситуација око одлуке Уставног суда БиХ о укидању власништва над јавним, пољопривредним земљиштем Републици Српској, како наводи, пресликана је ситуација која је настала 2016. године, када је Уставни суд БиХ прогласио неуставним Дан Републике Српске.

"Од тога је корист тада једини имао СНСД, који је убједљиво побиједио на локалним изборима 2016. године. Та одлука је донесена на основу апелације коју је поднијела СДА, која је такође добро прошла на тим изборима. У овом случају СДА и СНСД, а средство за то је Уставни суд", рекао је Босић у емисији "Пулс" БН ТВ.

"Окидач ове кризе је одлука Уставног суда. Додик ту кризу може само да искористи ради својих личних и полиитчких потреба", истакао је Босић, додајући да је неизвјесно у ком правцу ће све ово отићи.

Босић наводи да је ова криза ипак за нијансу другачија јер су страсти са обје стране јаче него 2016. године.

Према његовим ријечима, бошњачка страна је еуфорично дочекала одузимања земљишта, док је предсједник највеће партије у Српској Милорад Додик рекао да је Српска кренула путем излаза из Босне и Херцеговине.

„Овдје је у питању и кредибилитет политика, као и политичара који дају велике изјаве. Чини ми се да се сматра да ће и ова бура бити бура у чаши воде, те да послије тога ништа неће бити, чак то тврде поједини бошњачки представници. Додик уколико не испуни оно што обећава ће додатно да изгуби кредибилитет као неко ко само пријети, као лав без зуба - неко ко нема снагу да испуни оно што говори.“

Истовремено, у Републици Српској политичка сцена је сведена на ниво пијаце, тврди бивши предсједник СДС-а.

„Цијена тих људи који су на тржишту је веома нисака јер је понуда велика. Због општег пада морала и усвајања неморалних норми та цијена је веома мала и сада имате играче који се отворено нуде да би се убацили у ту игру. Мислим да Додик уништава све странке, уништава политички живот у Републици Српској. Његов циљ је да уништи политичку конкуренцију да би он остао као једини стуб око кога се све врти.“

На удару је и СДС, тврди Босић и објашњава да се нестабилност у СДС уноси преко појединаца или група нелојалних странци.

„Као што је била Обренова група, а сада ће да буде да не кажем Мићина група или нечија друга група са којима ће он директно причати и на тај начин директно дестабилисати странку и из ње извлачити ткиво, а убацивати свађу у саму странку да се она бави сама собом. Практично су направили ситуацију да и ПДП, и СДС који су носиоци власти у Бијељини пошаљу сигнал ка Додику да су спремни на неку коалицију и то је изазвало трку ко ће прије и ко ће се боље понудити“, објашњава он.

Босић је нагласио да СДС мора јасно да се опредијели да ли нуди алтернативу Додиковој политици или жели да буде једна од странака које се врте око Додикове осовине.

 

БН ТВ 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Конто

13.02.2020 21:03

Њихов једини интерес је да спријече измјене изборног закона, јер би се тиме раскринкале све досадашње изборне преваре. Они нису воља већине грађана и то им је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здрав разум

13.02.2020 21:39

Управо тако! Бас кад се захуктала прица око реформе изборног процеса, уводјења реда, електронског гласања, електронских евиденција бираца када бисмо буквално имали до поноци прелиминарне резултате и јасан показатељ на сваком нивоу сто се тице гласова, долази као наруцена ова одлука Уставног суда БиХ, гдје онда Додик добија напрасно разлог да блокира све процесе али заправо онај најбитнији који це бити блокиран је промјена нацина гласања и њена конацна модернизација гдје бисмо заиста добили праве а не намјестене резултате избора. Дакле, одговор народа и градјана у овој дрзави и ентитетима је јасан и гласан тотални бојкот избора и да се јавно људи покрену и показу заиста да це стати иза тог бојкота све док се ово горе не промијени и модернизује изборни процес! Људи размисљајте својом главом. Нипосто им не треба изаци на изборе по овим истим постојецим правилима!!! Оно сто це услиједити ако гтадјани заиста показу да це бојкотовати изборе је притисак странаца да се на изборе изадје јер то тренутно мјесецима раде у Србији, само обратите пазњу колики је притисак на људе у Србији да се одустане од бојкота јер медјун.заједница стити ове насе инсталиране криминалце. Стога, ако сад не позовемо на бојкот избора, нецемо висе имати сансу иста промијенити!

Name

Ре

13.02.2020 22:15

100% је инсцениран овај сличај по договору Додика и Бакира да се не би ништа мјењало у изборном процесу да могу поново покрасти изборе

Name

Момо

14.02.2020 05:50

Ово предизборно регрутирање бираца који воле саторе и јагњице

Name

Због свега

14.02.2020 06:35

Због свих досадасњих подвала Додика,а и ове најновије, опозиција НЕ ТРЕБА ДА УЧЕСТВУЈЕ у тзв. спасавању РС. Ово је још једно скретање са важних тема у РС.

Name

За "Због Свега"

14.02.2020 06:48

Које важније теме???????? Па зар постоји важнија тема од земљишта???? Сутра ће да узму и шуме и све ће то дати Арапима на кориштење. Па јесте ли ви нормални са таквим коментарима??

Name

Семберко

13.02.2020 21:33

Једини прави и поштени политичар у Српској. Али наивни народ га није разумио. Хоће лопове на власти а неће поштеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

13.02.2020 21:33

Е мој народе гласајте за Додига,Човића и Изетбеговица.Унистисе и земљу и људе.Пред сваке изборе измисле кризу кан један народ се бори против другог,а народ се слаже исто као и они иза затворених врата.Пробудите се Срби,Муслимани и Хрвати.Ако троглава аздаја побиједи одосе сви без повратка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.02.2020 21:42

Свака ријеч је на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конацно!

13.02.2020 22:46

Да неко из врха СДС казе или повуви црту или сви на пијацу! Свака цаст Гдине Босицу, били сте и остали господин у политици и задрзали сте тај ниво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.02.2020 04:55

Звецкај Миле,звевкај ал у први вод Проинтер,Прва цета Влада,Први батаљон СНСД ,пјесадија Цавиц,Стевандиц,Стеванцевиц идр.,санитет Дусанка Мајкиц и попуни све формације ал овог пута без мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

14.02.2020 08:06

Све је тацно сто је рекао Босиц. Ово су игре без граница. Нас народ је политицки неписмен и пали се на сваку Милину тензију. Нека он води своју дјецу у рат и прекрајање граница. Људи су дали зивоте за РС у којој њихова дјеца немају никаква права. Само подобни и послусни имају послове, а остале прогањају.

ОДГОВОРИТЕ