Шта се дешава у кабинету Бориса Џонсона?

Британски министар финансија Саџид Џавит поднео је оставку, у неочекиваном потезу на дан када премијер Борис Џонсон реконструише своју конзервативну владу.

Свијет 13.02.2020 | 16:09
Шта се дешава у кабинету Бориса Џонсона?

Увелико се очекивало да ће Џавид задржати своје место у реконструисаном кабинету, али један портпарол је потврдио да је поднео оставку.

Џонсон је именовао Џавида, претходно министра унутрашњих послова, на место министра финансија у јулу када је постао премијер. Џавидова оставка долази у незгодно време пошто је за четири недеље предвиђено да се представи годишњи буџет, што ће сада чекати новог министра.

Убрзо после објаве о Џавидовој оставци за новог министра финансија је именован Риши Сунак. Он је био главни секретар у министарству финансија од када је Борис Џонсон ступио на дужност у јулу 2019. године.

Џавидова оставка је уследила после извештаја да се сукобио са моћним Џонсоновим саветником Домиником Камингсом.

Политичка уредница Би-Би-Сија (ББЦ) наводи да је Џавиду понуђено да остане министар финансија под условом да отпусти све своје саветнике, што је он одбио и отишао је са тог места.

Џонсон је данас направио измене у својој влади, отпуштајући и именујући министре на кључним местима. Циљ му је да учврсти своју контролу над владом после освајања велике парламентарне већине на децембарским изборима. Та победа му је дозволила да спроведе излазак Британије из ЕУ 31. јануара, и тиме испуни кључно изборно обећање.

Џонсонова конзервативна влада сада је суочена са још већим изазовом да испреговара нове односе са европском двадесетседморицом до краја године. Две стране настоје да постигну договор који обухвата трговину, безбедност и друге области до краја прелазног периода после Брегзита 31. децембра.

Неколико истакнутих жена у Џонсоновој влади, укључујући министарку за пословање Андреу Лидсам, за животну средину Терезу Виљерс и стамбена питања Естер Маквеј, рекле су да су јутрос смењене.

Џонсон је отпустио и министра за Северну Ирску Џулијана Смита што је био неочекиван потез. Смит је хваљен због тога што је помогао да се изађе из политичке блокаде због које је Северна Ирска била без владе и скупштине три године.

Министар правде Џефри Кокс такође је отишао рекавши да је Џонсон од њега тражио да поднесе оставку.

Поред реконструкције владе, Џонсон треба да именује и новог вођу за конференцију УН о климатским променама чији је Британија домаћин касније ове године. Климатски самит треба да се одржи у Глазгову у новембру. Планирање конференције почело је бурно када је Џонсон прошле недеље оптустио Клер О'Нил, бившу министарку у влади именовану прошле године да води тај догађај.

(Агенције) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Овако

13.02.2020 16:12

Индијци ће вас потопити! И треба! Сваком злу дође крај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

статионс Новак

13.02.2020 16:39

Ста су ти енглези радили И јос увијек раде по свијету могу ли се надати икаквом добру? Никад - нигдје и никак ва добра нису уцинили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.02.2020 16:44

Па да ето ви Срби сте најбољи нико неваља...