Руски блогер завршио у притвору због шале са коронавирусом!

Руске власти су притвориле видео блогера због неумесне шале коју је извео у московском метроу плашећи сапутнике коронавирусом.

Занимљивости 11.02.2020 | 20:45
Руски блогер завршио у притвору због шале са коронавирусом!

Блогер је на друштвеним мрежама објавио видео у коме момак одевен у црну тренерку, са маском на лицу, возећи се метроом на једној од прометнијих московских линија, изненада пада на под и почиње да дрхти.

Неки од путника брзо су дошли до младића и покушали да му пруже помоћ. Изненада се чују повици „Коронавирус, коронавирус!“ и у вагону подземне железнице настаје метеж. Људи се панично гурају док се блогер и даље копрца на поду. Када се воз зауставио на станици, сви путници су нагрнули на врата, готово да је постојала опасност од стампеда.

Снимак инсценираног догађаја показао је да иза ове неумесне шале стоји Каромат Џаборов и његови пријатељи, а убрзо га је видела и полиција која је оптужила виновнике да су намерно изазвали панику у подземној железници што се карактерише као хулиганство. Реч је о тешком кривичном делу које се у Русији кажњава високом новчаном казном или затвором до пет година.

Џаборов се одмах предао полицији када је сазнао да је осумњичен. Његов адвокат тврди да блогер није очекивао овакве реакције путника, нити последице. Тврди да није имао злу намеру када је одлучио да се нашали са суграђанима.

„Желели смо да укажемо на недостатак заштитних маски, да сузбијемо страх од коронавируса и подигнемо свест о заштити здравља грађана“, преноси адвокат изјаве оптужених.

Џаборову је одређен једномесечни притвор, а истражни органи ће детаљно испитати његове мотиве. Двојицу пријатеља, саучесника, полиција је накнадно привела и прописала им забрану напуштања земље. Чак су им одузети и компјутери и мобилни телефони, преноси РТ.

У Русији су забележена два случаја оболелих од коронавируса и у оба случаја су у питању кинески држављани који су недавно допутовали. Били су у карантину, а њихово здравствено стање се побољшало и ускоро би требало да напусте болницу.

Иначе, Русија улаже огромне напоре да спречи ширење епидемије. Постављени су посебни објекти за смештај особа које имају симптоме сличне онима код заражених коронавирусом. Тренутно је више од 20.000 људи под сталним медицинским надзором, јер се сумња да су имали контакте са зараженим особама.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар