Док се рођаци Есме Реџепове отимају око њеног наследства, свих 47 деце ћути!

Пре око десет година певачица Есма Реџепова радовала се што ће једног дана отворити Дом хуманости - како је требало да се зове музеј у њеној породичној кући у скопском насељу Шутка.

Забава 11.02.2020 | 18:45
Док се рођаци Есме Реџепове отимају око њеног наследства, свих 47 деце ћути!

На питање кад ће довршити Музеј и дом, Есма је 2004. године рекла:

- Старији људи знају да кажу: 'Немој никад одмах довршити кућу. Остави барем нешто недовршено да имаш разлога да живиш.' Али бих ипак желела барем ове године да довршим Дом хуманости, како ће се звати музеј.

Певачица и њен супруг Стево Теодосиевски током живота усвојили су четрдесетседморо ромске деце, а Есма, која је имала велику породицу, финансијски је помагала и деци своје браће и сестара и бринула се о њима.

Међутим, након њене смрти дошло је до бројних проблема око поделе наследства.

Подсетимо, Есма Реџепова преминула је 11. децембра 2016. године, док је у јуну исте године почела је да пише тестамент. Најавила је да ће Музеј оставити Македонији, али око куће су почели да се отимају наследници. Како се наводи, почела је да се води битка између Хуманитарне задруге Есма и Стево Теодосиевски, којој је требало да припадне кућа и која је затим требало да постане власништво државе.

Међутим, томе су се успротивили певачицини наследници, али међу њима није било никога од Есмине усвојене деце. Они никад нису тражили наследна права, али су то учинили Есмини рођаци - деца и унуци њене браће и сестара. Иза певачице остало је право богатство и у интелектуалном власништву јер је Есма Реџепова била звезда чији су се ЦД-ови продавали у целој Европи. Тако су, осим на некретнине, рођаци полагали право и на ауторска права и награде од извођења њене музике, што им нико није оспоравао, али и на кућу коју је певачица желела да поклони својој домовини.

Прва се, како се даље наводи, на друштвеној мрежи Фејсбук јавила Васка Јанковска, певачица из бенда Горана Бреговића, која је рекла да сумња у истинитост Есминог тестамента и да би ауторска права требало да припадну Симеону Атанасову, који је Есму пратио на свим концертима и наступима и бринуо о њеној каријери након смрти супруга Стеве.

Такође, Есмина браћа, њихова деца и унуци најавили су судско оспоравање тестамента и борбу за Есмину кућу. Тако је Аднан Реџепов, унук Есминог брата, поручио из Немачке преко једног магазина да ће тражити своја права и тужити хуманитарну задругу за узурпирање имовине и лажирање тестамента.

Извор: Ало/24сата.хр Фото: ало/принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар