Случај Ивановић: Сви оптужени негирали кривицу за убиство

Пред Специјалним судом у Приштини одржано припремно рочиште пред суђење за убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића.

Србија 11.02.2020 | 12:53
Случај Ивановић: Сви оптужени негирали кривицу за убиство

Ивановић је убијен 6. јануара 2018. године у Косовској Митровици.

Ово рочиште је 30. децембра било одложено јер одбрани није стигао превод на спрски језик допуњене оптужнице, а одбрана је у међувремену добила допуњену преведену оптужницу од 40 страна и 12.500 страна документације, с доказима из тог предмета.

Следеће рочиште заказано је за 16. март, преноси Косово онлине, а данас је прочитана оптужница против шесторо Срба, који су потом негирали да имају везе са убиством Ивановића.

Тужилац Бљерим Исуфај прочитао оптужницу којом су обухваћени Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић, као и тројица оптужених који нису доступни косовским органима - Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и Жељко Бојић.

Тужилац сматра да су они деловали као организована криминална група која није формирана случајно, већ делује од 2002. године.

Према оптужници групу предводе Звонко Веселиновић и Милан Радоичић и Жељко Бојић који су групу основали у циљу успостављања политичке и економске контроле на северу Косова.

Организована криминална група припремала је и убиство Оливера Ивановића, преноси Косово онлине наводе оптужнице, у којој се даље тврди да је Ивановићева секретарица Силвана Арсовић искључила камере у канцеларијама седишта Грађанске иницијативе "јер је радила као администратор и у овим просторијама је била једина пристуна особа када је извршено убиство".

Арсовићева се терети за саучесништво у убиству. Косово онлине додаје да се у оптужници наводи и ватрено оружје које је пронађено код појединих окривљених током претреса њихових кућа и станова.

Адвокати оптужених имају рок од месец дана да поднесу приговоре на оптужницу, након чега ће судија одлучити да ли ће заказати суђење.

У наставку данашњег рочишта окривљени су негирали кривицу у вези са кривичним делом убиства. Недељко Спасојевић и Жарко Јовановић су признали кривицу само за нелегално поседовање оружја.

СиИвана Арсовић је изјавила да се не осећа кривом ни по једној тачки оптужнице, док је начелник полиције за крвне деликте у Косовској Митровици Раде Басара током изјашњења нагласио да се за време убиства Оливера Ивановића налазио у Хрватској у периоду од 7. до 27. јануара 2018.

Поводом признања кривице двојице оптужених за нелегално поседовање оружја, судија Вељон Куртај је навео да ће то кривично дело пресудити истом пресудом, којом ће одлучити и о свим осталим кривичним делима за која се оптужени терете.

"Свакако ће се признање дела кривице бити узето као олакшавајућа околност прилком изрицања коначне пресуде”, реко је судија.

У наставку рочишта бранилац Марка Рошића, адвокат Махмут Хаљими тражио је да се његовом брањенику укине притвор и замени кућим притвором или уз полагање јемства од 15.000 евра би обезбедио Рошићев отац.

Адвокат Јована Филиповић рекла је да су потпуно неосноване оптужбе да је њена клијенткиња Силвана Арсовић искључила камере, јер, како је тврдила СМС преписка која је изнета као доказ, нема никаве везе са случајем убиства Ивановића.

На почетку рочишта адвокати оптужених захтевали су да им се доставе снимци са безбедностних камера у северном делу Митровице, који, како тврде, дају видне описе доказа, и који су важни за овај процес.

Судија Вељон Куртај на почетку је саопштио да је суђење јавно, али је забранио медијима да снимају сам ток, осим уводних кадрова, рекавши да ће бити дозвољено снимање само у тренутку када се буде читала оптужница.

"На прошлој расправи је остало да се оптужница достави на српком језику и верујем да је то урађено", рекао је судија након чега је констатовано да су сви прусутни примили потребну документацију за суђење.

Специјално тужилаштво Косова подигло је 2. децембра оптужницу против шест особа - Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Драгише Марковића, Жарка Јовановића, Радета Басаре и Силване Арсовић, којом их терети за умешаност у убиство Ивановића.

Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења у новембру прошле године, Басара од октобра ове године, док се остали бране са слободе.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима у саизвршилаштву.

Нико од особа са ове оптужнице није оптужен за извршење самог убиства, односно починиоци су и даље непознати.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

11.02.2020 13:44

Све се зна а ниста се не зна !!! Кад додје друга власт мозда се и сазна ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПМ72

11.02.2020 14:46

да ли је иједан србин признао злочин?

ОДГОВОРИТЕ