Ево које факултете из БиХ Њемачка не признаје

Нашу земљу је од 2013. до 2019. године напустило више од 520 хиљада становника. Показују то посљедњи подаци Анкете о радној снази коју је објавила Агенција за статистику БиХ и Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ.

Босна и Херцеговина 11.02.2020 | 11:28
Ево које факултете из БиХ Њемачка не признаје

Неколико година

Млади, образовани људи напуштају земљу јер у њој не виде перспективу, а све више одлазе и цијеле породице. Држава нема стратегију којом би их задржала. Још је горе што многи не виде да ће у наредних неколико година бити боље. Зато је за многе Њемачка управо обећана земља. 

Но, ни тамо, објашњава Касим Рашидовић, адвокат који већ дуго тамо живи и ради, није увијек само мед и млијеко. Прије свега, савјетује он, треба се прије одласка добро распитати, нарочито што Њемачка не вреднује све бх. факултете.

Он објашњава да се на страници „Анабин“ налази листа са списком средњих школа и факултета, на којој су јасно истакнуте ознаке које дипломе се признају, а које не.

Два знака

- Ознака Х+ представља да су тај факултет или школу признали Нијемци, док Х- означава да бх. грађани с тим завршеним факултетом или школом ни не покушавају аплицирати за Њемачку. Постоји и знак Х+/-, што значи да, можда, вриједи покушати. Битно је истакнути да не значи да признавање факултета значи и аутоматско признавање дипломе - казао је Рашидовић. 

Појашњава да бх. грађани морају да знају да ни у Њемачкој није сјајно те да постоји низ проблема на које морају обратити пажњу уколико се одлуче на тај корак.

- Треба да буду свјесни да Нијемци о свему воде рачуна и да баш све провјере. Не смију се заслијепити цифром коју виде у уговору. Највише се тражи медицинско особље и занатлије свих врста. Овај нови закон од 1. марта важи за цијели свијет, па и о томе треба водити рачуна - казао је Рашидовић.

Ко је „у минусу“?

Ако је поред имена школе или факултета Х-, Рашидовић препоручује да се и не покушава с дипломом те образовне установе аплицирати за посао у Њемачкој.

Примјера ради, минус су зарадили Хотелски и туристички факултет у Лакташима, Универзитет за медицинске струке у Мостару, Виша пословна школа у Тузли, као и Средња школа за спољну трговину.

С друге стране, Интернационални универзитет у Травнику и Горажду те Бурцх Универзитет у Сарајеву, према оцјени њемачких стручњака, добили су Х+/-, што значи да шанса за прихватање апликације можда и постоји.

(Аваз)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

студент

11.02.2020 11:07

А,из Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.02.2020 11:50

Да си студент до сада би науцио неке основне ствари. Некада ти је боље, поготово паметније сутјети, а камоли не писати. Само једна од најтезих ствари на свијету је пре-сутјети.

Name

Поп

11.02.2020 12:07

Све ти је у тој табели и из Републике Српске.

Name

075

11.02.2020 12:42

Хотелски и туристички факултет у Лакташима, ха - ха, ха - ха!!

Name

ре студент

11.02.2020 23:25

ту је све Х- ,погледај детаљно.

Name

Берлин

11.02.2020 11:46

Ово је преузето из базе Анабин и скоро сви приватни факултети у БЛ спадају под категорију Х+/-. Х+/- не знаци мозда вриједи покусати него обухвата институције које на нивоу институције нису признате, али постоји могуцност признавања појединих студијских програма, тако да се мозе десити да неки студијски програм признају, а неки не. Универзитет Бања Лука је у категорији Х+ сто знаци да је као образовна институција призната у Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

11.02.2020 12:38

А ове сто су заврсили Наси и Васи политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

11.02.2020 14:28

А онај на Сокоцу, што је завршио К. Васић из Зворника, је'л он признат. Стварно ми Коле зрачи интелигенцијом и образовањем. Ако неко не може редовно завршити основну и средњу школу, а заврши факултет, та образовна институција је врх образовања. Вјероватно је међународно признат.

Name

Мито

11.02.2020 12:44

Доброј то има грађевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

12.02.2020 04:49

Ено Меркелово мјесто опет слободно. Којег нашег политичара да пошаљемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

357

12.02.2020 12:19

не пита те нико који си факултет заврсио него метлу у руке и само весело, боље и с метлом него медју Додиком и багром

ОДГОВОРИТЕ