Данас је Светски дан кишобрана!

Пошто је толико користан, има и свој дан – Светски дан кишобрана обележава се десетог фебруара. Претпоставка је да је први изум налик данашњем кишобрану направљен у 11. веку пре нове ере. Следи шест ствари које можда нисте знали о кишобрану.

Занимљивости 10.02.2020 | 16:32
Данас је Светски дан кишобрана!

Датира из доба пре нове ере - Доказ о најранијем коришћењу ове корисне справе је споменик цару Саргону, подигнут око 2.300. године пре нове ере, на коме је Саргон, владар Акада, приказан како јаше испред своје војске са слугом, који иза њега носи нешто налик кишобрану/сунцобрану. 

Симбол престижа - Постојбина „модернијег“ кишобрана је Кина. Прве примерке, са наменом да их штите од сунчеве светлости, Кинези су правили од свиле, и били су симбол моћи, престижа и припадања племству.

Премазивање воском - Када је кишобран почео да се користи и за заштиту од падавина, Кинези су своје свилене сунцобране почели да праве и од папира. Да би били водоотпорни и постали „прави“ кишобрани, премазивали су их воском.

Постали су расклопиви тек у 19. веку - Најранији први познати расклопиви кишобран креиран је у Енглеској, тек у 19. веку, где су му дограђене челичне жице. Тада се називао „коктелски кишобран“.

Прва продавница кишобрана ради и данас - Прва продавница кишобрана звала се „Џејмс Смит и синови“. Продавница је отворена 1830. године и још се налази у Оксфордској улици, у Лондону.

„Не смеш да га отвориш у кући!“ - Кишобран је попут црне мачке и разбијеног огледала предмет сујеверја. Неки људи сматрају да се кишобран никада не сме отворити у кући, јер ће то донети несрећу свима који у њој живе.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар