Хоће ли изборна година пробудити опозицију у Требињу?

„Можда постоје неки појединци који нешто покушавају, али опозициних партија овдје у Требињу немате у јавности. Да ли ће се пробудити сад пред изборе да би пронашли неке своје интересе, видјећемо", каже Колак.

Република Српска 10.02.2020 | 09:45
Хоће ли изборна година пробудити опозицију у Требињу?

Локални избори су све ближе. Како сада ствари стоје, власт у Требињу нема због чега да брине, не зато што је беспријекорна, већ зато што се не назире неко ко би јој био довољно добра алтернатива. Са тим се, ипак, не слаже посланик у Народној скупштини Републике Српске (НСРС) из Требиња Небојша Вукановић, који каже да би изборни резултат у октобру могао бити изненађујући.

Из опозиционих редова на локалном нивоу најављују да ће интензивирати своје активности.

Посљедње што јавност памти био је иступ одборника ПДП-а Саше Борјана када је цијепао своју факултетску диплому у знак протеста због политичке смјене са мјеста љекара у требињској Хитној помоћи, коју му је тада смјестио одборник СНСД-а Васо Мијановић. Тада се окупила тек неколицина чланова и симпатизера опозицје.

Након њихове шетње градским улицама све је стало, а опозиционо дјеловање се свело на покоју изјаву за медије након скупштинског засједања и на амандмане за које власт не жели ни да чује. Из опозиционих клупа се могу чути изјаве да власт није добра, али даље од тога опозиционари не иду. Зато се јавност с правом пита има ли власт СНСД-а алтернативу у Требињу.

Нисмо ми криви, медији су 

Проблем је, каже СДС-ов одборник Видомир Бегенишић, то што нема медија који би пратили њихов рад. Оно што је у скупштинским клупама остало од опозиције, по његовој оцјени, добро ради свој посао. И биће, каже, још боље.

„До сада се то сводило од скупштине до скупштине, али ово је јануар мјесец и будите сигурни да ће сада опозиције бити у медијима. Негдје с прољећа мислим да ће се издефинисати неке ствари, ако не кандидатуре онда ћемо видјети ко је то опозиција и шта жели да уради у Требињу и сигуран сам да ће то бити један нови концепт, који не знам хоће ли бити прихваћен од грађана“, рекао је Бегенишић за „Директ“.

За себе, Мирјану Ратковић и Боривоја Нинковића (одборнике СДС-а у Скупштини) каже да су само реална опозиција.

„Ја сам један примјер да је било опозиције и моје колеге из Клуба одборника СДС исто. СДС никада није вријеђао, није пљувао, није проглашавао некога криминалцем или лоповом, јер СДС још увијек вјерује у институције ове државе“, додао је он.

На изборе би заједно требало да изађу СДС и ПДП, али о детаљима још не желе да говоре. У обје странке кажу да сарађују у смислу скупштинских иступа, али признају да је значајније организационо дјеловање до сада изостајало.

Одборник ПДП-а Саша Борјан због својих ставова трпио је бројне притиске, уцјене, био премјештен са радног мјеста љекара у немедицински сектор, добијао и одбијао бројне понуде за куповину његовог наклона у скупштини. Каже да је у том смислу бити опозиција у Требињу врло тешко, али да је бунт неопходан.

„Скупштина Града Требиња је одавно изгубила легитимитет са појавом првих прелетача који су из редова опозиције прешли у власт. На тај начин је воља грађана Требиња изиграна и ту је једна група одборника која само жели да задовољи своје личне интересе. Видимо да се један број људи пасивизирао, што иде у прилог актуелној власти у Требињу, тако да је искрена опозициона борба незахвална“, каже Борјан.

Некадашњи ПДП-овац, сада одборник „Полиграфа“, Зоран Анђушић заузео је позицију -  између. Што је добро, каже, похвалиће, што није, критиковаће. На сљедећим изборима спреман је на преговоре са свима – и са странкама на власти и онима из опозиције.

„Сматрам да има опозиције и она је јасно видљива. Није бројна, али ми ћемо увијек подржавати све оно што је добро и јасно критиковати све оно што није. Нудићемо и рјешења. Мислим да смо на неки начин већ показали један такав однос“, рекао је Анђушић.

Петар Иванковић, одборник ДНС-а, о овоме није желио да говори за "Директ".

Осипање губитника
Шта се могло очекивати од опозицје у чијим је редовима био сада независни одборник Душан Ковач (у Скупштину ушао са листе СДС-а, прим. аут), за кога се и у изборној кампањи спекулисало како шурује са СНСД-ом. Амбициозан није био ни некадашњи ПДП-овац Ненад Шаренац, који је као и Ковач за нешто више од три године једино успио да уновчи повјерене му гласове.

Опозиција не треба да жали ни за бившим ПДП-овцем Здравком Кашиковићем, а одлуком да напусти ПДП и ушушка се у скуте власти није изненадио ни некадашњи замјеник градоначелника Славка Вучуревића Неђо Ћебеџија.

Као опозиционар није се прославио ни бивши требињски градоначелник Славко Вучуревић, упамћен по томе што се није либио да политичке противнике обасипа погрдним ријечима и увредама. Откако је отишао са мјеста првог човјека града из политичког живота му се губи сваки траг. Тек се из медија сазнало да је био амбасадор у Словенији. Када је животу на високој нози у Љубљани дошао крај уточиште му је понудио бизнисмен Родољуб Драшковић.

Посланик опозиције у НСРС из Требиња Небојша Вукановић признаје да протеких година није било довољно опозиционе борбе у Требињу, али вјерује да ће се то сада промијенити.

„Колико год ситуација дјеловала анемична, код људи је велико незадовољство и све је мање могућности за уцјене. Како год то вама сад изгледало, ја сам сигуран да опозиција може да сруши СНСД у октобру. Има простора за преокрет. Треба ангажовати младе људе и ујединити све опозиционе снаге и вјерујте да ћете бити изненађени резултатом“, рекао је Вукановић.

Новинар из Требиња Небојша Колак категоричан је – опозиција као коректив власти у Требињу у овом моменту не постоји.

„Можда постоје неки појединци који нешто покушавају, али опозициних партија овдје у Требињу немате у јавности. Да ли ће се пробудити сад пред изборе да би пронашли неке своје интересе, видјећемо", каже Колак.

Опозицију су, сматра он, ослабили такозвани папци, а дио опозиције се стопио с пасивном масом.

Настави ли се опозициони дубоки сан Требиње би се могло претворити у оазу једноумља без икаквих демократских потенцијала.

(Директ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ФАЦА

10.02.2020 11:22

СВЕ ПОМИЊЕТЕ А БОЈАНА ЧВОВОРУ ПРЕЋУТКУЈЕТЕ КОЈИ ЈЕ РАЗБИЈАЧ ОПОЗИЦИЈЕ И ПЕРЈАНИЦА ПРЕЛЕТАЧА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце

10.02.2020 14:45

Када схвате Гвидину улогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

10.02.2020 16:47

А тог Бојана Чвору чувеног прелетача чека Пударица због штетни уговора и кажњавање бизнисмена док је бијо градски инспектор нек му је са срећом.

ОДГОВОРИТЕ