Старосна структура запослених у УИО БиХ највећи проблем

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ ради око 2.500 особа, махом са високом стручном спремом, а најновија анализа показује да је добар дио службеника пред пензијом.

Република Српска 10.02.2020 | 07:45
Старосна структура запослених у УИО БиХ највећи проблем

УИО је у врху институција на нивоу БиХ по броју запослених, а проблеме са којима се сусрећу су побројали у извјештају о раду у 2019. години, гдје наводе да им старосна структура запослених све више представља проблем.

Послове из законом утврђене надлежности УИО посљедњег дана децембра 2019. године обављало је 2.417 извршилаца, те још седам у организационим јединицама Управног одбора УИО. Од тога је 2.270 службеника запослено на неодређено вријеме, а 147 извршилаца на одређено вријеме. У регионалним центрима УИО БиХ, односно у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли распоређено је 1.987 службеника, а 430 ради у сједишту Управе у Бањалуци.

Посљедњи пресјек стања је показао да више од 1.220 запослених у Управи и Управном одбору има високу стручну спрему, вишу и четворогодишњу средњу школу неколико стотина запослених, а међу кадром је и 16 лица са дипломом трогодишње средње школе, те 27 који су завршили само основну школу.

Анализа по организационим јединицама је показала да им недостаје одређен број извршилаца, посебно у областима управног рјешавања, ревизије и контроле, те анализе ризика, царинске тарифе и поријекла робе.

- Обим послова је знатно повећан и пословне активности су све сложеније у односу на раније године функционисања Управе. Неповољна је старосна структура запослених. Око 200 запослених има 61 и више година старости, док они старости од 50 до 60 година чине око 40 одсто свих радника - потврдили су у Управи.

Такво стање старосне структуре запослених, додали су, захтијева озбиљан приступ како би благовремено обезбиједили кадрове за обављање послова који захтијевају посебне врсте знања и искуства у сегментима из области индиректних пореза, а које искуство стичу кроз вишегодишњи рад на конкретним пословима.

Други у низу проблема је и мањак новца за спровођење стручне едукације запослених у УИО и обвезника индиректних пореза, али и мањак адекватне финансијске мотивације за рад, односно ниске плате у односу на сложеност послова које запослени у УИО обављају.

- У том смислу је присутно незадовољство запослених, а истовремено и немогућност интерног премјештаја ради попуне појединих мјеста када то захтијева обим послова - наводе у УИО.

На примјер, како додају, дешавале су се опструкције приликом премјештаја овлашћеног службеног лица на радно мјесто истог нивоа на којем извршилац нема право на додатак на плату по основу овлашћења, на начин да су премјештени службеници посезали за боловањима.

- При томе немамо адекватне механизме за провјеру оправданости боловања. И у случају извршених провјера одсуства премјештеног службеника са посла због боловања нисмо имали разумијевање здравствених установа - навели су у Управи, у чије редове би ускоро требало да стигну 133 службеника.

Проблема, с друге стране, УИО није имао у прикупљању прихода. У каси је лани завршило 7,987 милијарди КМ, што је за око 390 милиона КМ више у односу на исти период 2018. године. Највише новца је прикупљено од ПДВ-а, односно више од пет милијарди.

Разлози одласка радника у 2019.

41- одлазак у пензију

11- добровољан одлазак

7 - непродужење уговора о раду

3- дисциплинске мјере

2  - отказ уговора о раду

1- издржавање затворске казне

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор

10.02.2020 07:55

Легло олоса .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема наде

10.02.2020 12:44

Сада це ти врли будуци пензионери на своја мјеста угурати цланове СВОЈЕ породице и опет це сви који су, дупе излизали, студирајуци остати без наде за посао. Докле це олос коло водити не зна се, накотило их се толико да опозиција скоро и ме постоји!

ОДГОВОРИТЕ