Олуја "Кира" у Великој Британији ударила свом снагом

Олуја Киара погодила велику Британију и сверну Европу, са олујним ударима ветра и обилном кишом. Одложени авионски и железнички саобраћај. Затворене и луке.

Свијет 10.02.2020 | 07:17
Олуја "Кира" у Великој Британији ударила свом снагом

Власти земаља позвале су градјане да остану у кућама и затвореним просторима, подаље од дрвеће и грана које падају, преноси АП.

Олуја, названа по британској метеоролошкој служби, донела је широм земље јаке ударе ветра од око 150 километара на сат на Белом острву и села Абердарон на северу Велса, а поједине плаже и стене потпуно су нестале у великим таласима.

Метеоролошка служба је издала у Великој Британији више од 250 упозорења од поплава, а упозорени су и градјани и туристи да избегавају прилазе води ради прављења селфија.

Становници једног града на деверозападу Енглеске покушавају да заштите своје куће од поплаве због пораста нивоа реке Еден која је изашла из свог корита.

Најмање 10 британских железничких компанија издало је упозорење путницима да не путују, док је 20 компанија саопштило да се очекују кашњења.

Како ветар је оштетио електричне каблове, бројне железничке пруге закрчене су са грањем које је на њих пало, а иако радници на железници планирају да раде целе ноћи да би се проблеми отклонили, могу се очекивати велике гужве у понедељак ујутру.

Поједини летови су отказани са лондонских аеродрома, а на аеродрому Хитроу неколико авио-компанија је консолидовало летове како би се број отказаних летова смањио. Компанија бритиш ервејз понудила се да поново резервише летове корисницима домаћих и летова по Европи на аеродромима Хитроу, Гетвик и Лондон сити.

Луфтханза је најавила да ће најкасније до уторка ујутру летови бити отказивани. Летови су отказивани или одлагани и на бриселском аеродрому.

Две велике луке у Ламаншу - Довер у Енглеској и Кале у Француској прекинуле су саобраћај због великих таласа, а Довер је касније делимично отворен за нека пословања.

Трајекти нису саобраћали преко Ламанша и у региону, пре свега у Ирском и Северном мору.

Затворен је био и мост Хамбер на северу Енглеске, што је други пут у историји тог моста да се затвара.

Своје уобичајене активности је изменила чак и краљица Елизабета Друга која није присуствовала служби у Сандрингему, како би избегла олују.

У Ирској због олује није било струје,а метеоролошка служба је упозорила да комбинација високе плиме и лоши временски услови могу довести до приобалних поплава, пре свга на западу и северозападу земље.

Због невремена и север Француске је остао без струје, а власти те земље су упозорили градјане и туристе да остану у затвореном простору ради личне безбедности.

У Лилу и околним местима су гробља и паркови били затворени. У Луксембургу и немачком Келну наредјено је да у понедељак деца остану у кућама и не иду у школе како би избегли путовање по лошим условима.

У Данској су метеоролози упозорили на орканске ударе ветра, а отказани су и поједини авионски летови.

У тој земљи упозорени су и мотоциклисти да не возе и не прелазе велике мостове, укључујући и мост који повезује истичну и западну Данску.

Олуја се очекује и на југу Норвешке и западним деловима Шведске, док су у бројним земљамаотказане фудбалске утакмице, трке коња, рагби мечеви и друга дешавања, попут меча Премијер лиге измедју манчестер ситија и вестхема. Утакмице су отказане и у Холандији, Белгији и Немачкој. 

(Тањуг)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милун

10.02.2020 16:08

Жао ми је осталих држава које је погодила а Енглеску као колијевку зла нека прегази да ова народ одмори од овог зла.

ОДГОВОРИТЕ