Отисак прста ће показати ко је узимао кокаин

Развијен је једноставан и брз тест отиска прста који може идентификовати људе који узимају кокаин. Толико је поуздан да може у кратко вријеме направити разлику између оних који су га заиста конзумирали и оних који су дроги били изложени грешком. Тест ради чак и ако су људи претходно темељно опрали руке, пише Миррор.

Свијет 10.02.2020 | 07:14
Отисак прста ће показати ко је узимао кокаин

Нова технологија олакшала би провјере на радним и јавним мјестима, посебно оним гдје је безбједност проблематична. Тест се темељи на детекцији хемикалија које се луче преко зноја.

"Отисак прста је одличан начин за тестирање на дрогу, јер се брзо узима и долази до резултата. Помоћу наше методологије, могуће је анализирати узорак отиска прста за мање од два минута", каже коаутор студије Мин Јанг, с Одсјека за хемију Универзитета Сурреy.

Бензоилекгонин, молекула која се производи у организму након уношења кокаина, показује разлику између оних који су га конзумирали, и оних који су га само држали у рукама. Ова молекула није била присутна приликом тестирања код људи који нису конзумирали дрогу класе А, чак ни након доласка до тјелесног контакта с кокаином.

Овај принцип тестирања могао би се користити и за откривање корисника хероина, канабиса или амфетамина.

"Узбуђени смо због могућности тестирања преко отисака прстију. Осим забрањених дрога, открили смо да можемо детектирати и разне фармацеутске лијекове. Сада нас занима можемо ли помоћи пацијентима провјерити испоручује ли им се лијек у правој дози.

У низу експеримената, тест је прецизно и безболно изабрао кориснике кокаина, користећи свега један узорак. Отиске прстију су узимали од људи који су посјећивали установе за рехабилитацију и одвикавање од дрога, а који су признали да су узимали кокаин у претходна 24 сата.

Учесници експеримента је након тога требало темељно да оперу руке сапуном и водом, прије него што се подвргну још једном тесту. Исти поступак кориштен је и код људи који су у контакт с кокаином дошли на улици, али га нису конзумирали. Истраживачи су потом користили посебну технику скенирања како би упоредили резултате из обје групе.

Слично тестирање на дрогу испитивањем зноја већ користи компанија Интелигент Фингерпринтинг са сједиштем у Кембриџу.

"Ова лабораторија Универзитета Сурреy потврдила је приступ који је наша компанија већ користила када је комерцијализовала преносни систем за откривање дрога на бази отиска прста. Будући да наш комерцијално доступни тест открива трагове кокаина као и бензоилекгонин, наши корисници успјешно користе тестове на дрогу још од 2017. године како би утврдили да ли је кокаин заиста конзумиран", говори оснивач и главни научник, професор Давид Русселл.

Отприлике трећина одраслих особа у Великој Британији је у доби између 16 и 59 година узимала илегалне дроге у неком тренутку свог живота. Кокаин је друга најпопуларнија дрога, одмах послије канабиса.

(Индеx.хр)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зр

10.02.2020 08:54

МУП-РС

ОДГОВОРИТЕ