Како завршавају судски поступци против политичара?

Злоупотреба положаја и овлаштења омиљена је радња политичара у БиХ који су имали проблем са законом, а таквих је сваким даном све више. Међутим, оптужнице и истраге су једно, а реалност су ослобађајуће пресуде или благе условне казне.

Република Српска 09.02.2020 | 11:26
Како завршавају судски поступци против политичара?

Поводом превирања у СП, под лупу јавности поново је дошао лидер те странке и министар у Влади РС Петар Ђокић и његова пресуда из 2007. за кривично дјело преваре тадашњег „Телекома РС“, када је осуђен на три мјесеца затвора.

Поступак протв Ђокића је својевремено дошао и до Уставног суда БиХ који је одбацио његову апелацију против пресуде Апелационог суда Брко дистркта.

У образложењу одлуке, Уставни суд се позива на налазе брчанског суда, који је утврдио да је су Ђокић и остали у „Интермаркету“ добили претплатничке бројеве на основу којих су супротно члану 7. Закона о комуникацијама омогућили једносмјерно повезивање телефонских претплатника из иностранства у БиХ на начин да тиме заобиђу међународне централе „Телекома РС“ и да су ти позиви регистровани са спорних телефонских бројева као локални и међумјесни.

Међутим, Ђокић је новинарима ЦИН, у чијој бази се могу наћи и подаци о судским поступцима против политичара, рекао да се више не води у евиденцији кажњених.

Свакако, Ђокић није једини ни најгори по овом питању од истакнутих политичара у Српској и БиХ.

Тужилаштво БиХ недавно је потврдило оптужницу против бившег министра безбједности, сада посланика СДС Драгана Мектића и неколико његових сарадника, за злоупотребу положаја под оптужбом да су починиле кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ у међудржавном пројекту кога финансира Делегација ЕУ.

Као и остали, Мектић сматра да је ово „политички монтирана оптужница“ против њега.

Мало је познато да је доскорашњи лидер ДНС Марко Павић у јулу 2005. признао кривицу да је као тадашњи министар саобраћаја и веза у Влади РС причинио штету буџету БиХ и РС тако што је приход од такси исплаћивао радницима мимо редовних примања.

Себи је исплатио износ од 11.680 КМ. За несавјестан рад у служби осуђен је на условну казну од шест мјесеци, новчану казну од 25.000 КМ и обавезу да уплати износ који је себи исплатио.

Цицкова три поступка

Начелник општине Соколац Милован Цицко Бјелица имао је три кривична поступка. Први пут је 2013. осуђен на условну казну затвора у трајању од једне године због оштећења повјерилаца.

Према пресуди, Бјелица је након гашења и ликвидације приватног предузећа био обавезан да исплати повјериоце, али је након тога имовину пренио на своју ћерку, чиме је изиграо оне клојима је остао дужан.

Други поступак је против њега покренут пред Судом БиХ због злоупотребе положаја и овлаштења, али је ослобођен 2006. године.

Трећи пут је осуђен 2009. на условну казну од десет мјесеци, такође за несавјесан рад у служби. Није познато да ли је било другостепених пресуда.

Његов страначки лидер Мирко Шаровић је 2005. био оптужен за организовани криминал, злоупотребу положаја и удруживање ради вршења кривичног дјела.

У притвору је провео годину дана те добио око 100.000 КМ одштете јер га је Суд БиХ на крају ослободио оптужби. Шаровић је оптужен да је 1998. као повјереник Града Источно (тада Српско) Сарајево потписао одлуку о оснивању предузећа „Матес“ са намјером прибављања користи предузећу.

Оптужница га је теретила да је због његових одлука корист имало и бијељинско предузеће „МанЦо“, власништво Момчила и Драженка Мандића те предузеће „Терпентин“.

Даље, делегат СНСД у Дому народа БиХ Лазар Продановић својевремено се нашао на оптуженичкој клупи за злоупотребу положаја у вријеме када је био директор Здравственог центра Зворник.

Оптужен је да је у периоду од 30. марта 1999. до 13. октобра 1999. омогућио Јавном фонду за здравствено осигурање РС да дође у посјед пословног простора од 25.100 КМ. Ослобођен је оптужби 2008.

Српски члан Предсједништва БиХ и председник СНСД Милорад Додик имао је неколико поступака пред правосуђем, али никада није проглашен кривим. У кривичном поступаку 2004. био је оптужен за злоупотребу службеног положаја или овлаштења, али је ослобођен 2006.

Додика су теретили да је у вријеме предсједавања Владом РС у намјери да себи и другима прибави имовинску корист злоупотребио службени положај у вези са куповином одијела и кориштењем станова чланова Владе. Успут речено, тужилац у том предмету био је актуелни предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија.

У Кривичном поступку из 2009. Додик је имао статус осумњиченог за наводне малверзације током градње зграде Владе РС. Тужилаштво БиХ је касније већи дио предмета пребацило тадашњем Специјалном тужилаштву РС које је неколико мјесеци касније обуставило истрагу због недостатка доказа.

У истом предмету, СИПА је 2009. осумњичила још 14 особа, међу којима и тадашњег министра саобраћаја, а сада предсједника НСРС Недељка Чубриловића. И против Чубриловића је истрага обустављена из истих разлога.

Бивши српски члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник ПДП Младен Иванић нашао се се на челу групе функционера које је Тужилаштво БиХ оптужило 2007. за злоупотребу положаја, злочиначко удруживање, подстрекавање на злоупотребу положаја, давање дара и других облика користи, али је ослобођен у јулу 2010.

У оптужници је било наведено даје Иванић, у то вријеме премијер РС, придобио корист за предузеће Тргокомерц д.о.о. у износу од 512.942 КМ истовремено наносећи штету ЈП „Српске шуме“ и општини Рибник.

Човић ветеран у суду

Лидер ХДЗ БиХ и члан Колегијума Дома народа БиХ Драган Човић иза себе има три суђења за злоупотребу положаја, али ни једну пресуду да је крив.

Први случај из 2005. заправо је имао  два судска поступка. Током првог је Човић првостепеном пресудом из 2006. осуђен на пет година затвора, да би се потом 2007. Суд БиХ прогласио ненадлежним и предмет прослиједио Кантоналном тужилаштву Сарајево.

Тај пренос је трајао скоро три године, при чему је велики дио доказа изгубљен. Првостепеном пресудом, Кантонални суд је Човића ослободио оптужби 2012, а ту одлуку је потврдио и Врховни суд ФБиХ.

У другом предмету, Човић и Едхем Бичакчић су оптужени да су током 1999. и 2000. године злоупотријебили положај министра финансија, односно премијера ФБиХ и ненамјенски потрошили 7,8 милиона КМ из буџетских резерви.

Тим новцем су купљени и реновирани станови запосленим у органима законодавне, извршне и судске власти. Ослобођени су због недостатка доказа.

Трећи пут, Човић и још шест особа су оптужени да су на три приватне фирме пренијели дуг од 4,7 милиона КМ, које је предузеће Хрватске поште и телеком (ХПТ) имало према тада већ непостојећем Министарству обране – ХВО.

Те фирме су послије наплатиле дуг у дионицама и тако постале већински власници Еронета, најпрофитабилнијег дијела ХПТ. Али, тада на сцену ступа „ефикасност“ правосуђа у БиХ – Кантонални суд ХНК је потврдио оптужницу 14. маја 2010. године, али је тражио да се предмет пребаци на Суд БиХ у Сарајеву.

Врховни суд ФБиХ је одлучио да се суђење одржи у Мостару. Човић је ослобођен оптужбе јер је наступила апсолутна застара кривичног гоњења.

Даље, делегат у Дому народа БиХ Муниб Јусуфовић (СББ) је 2004. осуђен на годину затвора је као начелник општине злоупотребом службеног положаја стекао станарско право у вријеме када није постојао општи акт из стамбене области за трајну додјелу станова. Казну није одслужио јер је, како је рекао, помилован и осуђен на условну казну.

Делегаткиња ХДЗ и дугогодишња министарка одбране БиХ Марина Пендеш је 2016. ослобођена од злоупотребе положаја, односно оптужби да је омогућила свом савјетнику и страначком колеги Иви Мири Јовићу да прима плату иако није редовно долазио на посао.

Петровићеве субвенције

И бивши начелник Добоја, а сада посланик у ПС БиХ Обрен Петровић је био оптужен за исто кривично дјело – да је користећи свој положај у намјери да другима прибави имовинску корист, код овлаштених лица у ЗДП „Електродобој” додијелио новчана средства по основу субвенције за електричну енергију у укупном износу од 123.430,94 КМ локалним спортским клубовима, радио и телевизији, страначким општинским одборима, приватним предузећима, иако је знао да они не спадају у најугроженију категорију становништва.

Међутим, Окружни суд у Добоју га је 2017. ослободио кривице.

Актуелни министар безбједности БиХ и лидер СББ Фахрудин Радончић је 2016. био оптужен за удруживање ради кривичних дела, ометање рада правосуђа и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем, али је, као што погађате, ослобођен.

Против шефа Клуба бошњачких делегата у Дому народа БиХ Асима Сарајлића у току је кривични поступак под оптужбом да је користећи свој положај који има као високи функционер СДА посредовао при запошљавању у „Електропривреди БиХ“.

Наравно, списак се овде на завршава и за набрајање свих случајева требало би много више простора. Међутим, свима им је заједничко да су ослобођени или благо кажњени.

Благовчанин: Три врсте проблема

Предсједавајући Управног одбора „Транспаренси интернешенел БиХ“ Срђан Благовчанин сматра да у овом случају постоје три нивоа проблема.

– Први ниво је да немамо ни један озбиљан случај политичке корупције процесуиран у БиХ. То према теорији и када гледамо у пракси говори о политичкој контроли над радом правосуђа. Други ниво проблема се односи на то да је правосуђе инструментализовано од стране центара моћи да процесуира људе у оним случајевима гдје не постоји довољно доказа. Треће, чак и када се деси процесуирање, то се обично заврши врло благим казнама, или условним пресудама. Ту је проблем и казнена политика јер се шаље порука да злоупотреба службеног положаја и корупција још нису друштвено толико опасни – каже Благовчанин за Српскаинфо.

Да ли се оваквим исходима судских поступака „перу“ биографије функционера огрезлих у безакоње, или се невини политичари провлаче кроз блато судских поступака, како би заувијек имали мрљу у каријери?

– Случајеви су различити. Када је правосуђе инструментализовано, некога ко је политички противник настоји да увуче у правосудни поступак без довољног броја доказа, да би се он бавио тим, а не неким политичким радом. У супротним случајевима имамо прање биографија јер закон забрањује да се два пута процесуира по истом предмету. Када имате судије и тужиоце који су на вашој страни, идете у поступак чији исход знате, да бисте опрали биографију, да бисте спријечили евентуално будуће кривично гоњење. Мислим да због свега овога треба да размишљамо о увођењу незастарјевања коруптивних кривичних дјела, да бисмо избјегли ове ситуације и створили претпоставке да се ова кривична дјела процесуирају некада када успијемо да направимо иоле солидно правосуђе – закључује Благовчанин.

(српскаинфо)

(Фото: РАС Србија)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хоп

09.02.2020 11:01

Мектиц нам је најјави, за све је истина, самонза њега монтирано. Ниста није урадио у цитавом мандату осим твитовао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.02.2020 13:43

Република Српска за 27 година изгубила 400.000 становника хттп://www.политика.рс/сцц/цланак/447499/Република-Српска-за-27-година-изгубила-400-000-становника страсно

Name

брав

09.02.2020 16:05

све лопови и увек се вуку по функцијама, живјела стока-кажу они.

Name

Остећени

09.02.2020 12:00

Јао оном коме суде Митрићке, Сандићи, Осмићи, Томићке, Бундале, Стефановићке, Селмани и остале корумпиране режимске судије⁉️?⁉️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бркало

09.02.2020 12:20

Све лопов до лопова.нема изузетака

Name

Миx

09.02.2020 12:54

То је наса плејада великана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.02.2020 13:10

АЛЕЈА ВЕЛИКАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин

09.02.2020 13:16

ГДЈ ЈЕ СУ НОВЦИ ИЗ ЦЕНТРЕКСА. НИКО НЕ ОДГОВАРА. ПРИЧА СЕ О 37 000 000,00 КМ. ПАПИРЕ, ОДНОСНО ДОКАЗЕ СУ ПАЛИЛИ 7 ДАНА, АЛИ ОСТАО ЈЕ ЗАДЊИ ИЗВОД У БАНЦИ И КО ЈЕ ПОДИГАО ТАЈ НОВАЦ. НАДЈМО СЕ ДА ЋЕ СЕ ТАЈ НОВАЦ ВРАТИТИ ДРЖАВИ И ЛОПОВИ КАЗНИТИ ПО ЗАКОНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

09.02.2020 13:54

Одузмите Спирицу књиге !!! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2020 14:28

Књиге је распродао и обогатио се. Објаснио је то..

Name

А

09.02.2020 14:30

Јесу ли Центрејс и Спирицеве књиге повезани???? Центрекс и Спирицби остала елита од рата довданас несмије бити Застарило!нема застаријевања овим лоповлуцима а има јос пунооо пуноооо!све у јавност и без застаре! Њемацка је после 50 година од рата плацала одстету заробљеницима! Ова дрзава и народ су опљацкани до коске !а милијардери и милионери се бахате у својем царству од Русије до Кипра итд итд! Страсно!народ нестаје

Name

Кратко и јасно

09.02.2020 14:14

Људи напустају огњисте због ових ствари.у БиХ нема правне дрзаве.мафија односно пилитицару су господари зивота и смрти Могу ти убити дијете и да то буде несретан слуxај.ко су Додик.Фахрудин Бакир.Цовиц удовица Рахметлије Тохица се хвали да јој је Суљо оставио 10 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воx попули

09.02.2020 14:25

Сиротиња је у судовима,не ови ликови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теодора

09.02.2020 14:41

Шта би са Синишом Додиком? Украо 3 и по милиона са Вукајловићем, побјегао годину и по дана у Србију, вратио се и никоме ништа. Ни оптужнице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: ре

09.02.2020 14:57

Само су папци мотивисани напредовањем у РС, а богами зато и наградјени. Та "идеологија" је утемељила Папакланд, веома проста рацуница. За остале који имају друге концепте рада и зараде преостаје исељавање!

ОДГОВОРИТЕ