Видимо да је цар го, али нико не смије да то гласно каже

Годинама слушамо приче о референдумима који се никад нису десили, о Русима који долазе, а никако да дођу, о обојеним револуцијама и навали спољњих и унутрашњих непријатеља, и све то с једним циљем – тјерањем мисли грађана од стварних проблема.

Република Српска 08.02.2020 | 07:11
Видимо да је цар го, али нико не смије да то гласно каже

Саговорници Српскаинфо, свако из угла своје струке, објашњавају феномен заглупљивања или замајавања народа отвореним лажима или вјештим манипулацијама. Сви они су сагласни у једном: циљ оваквих маневара јесте власт и новац.

Комуниколог мр Борислав Вукојевић подсјећа да смо посљедњих неколико дана сведоци још једне обмане.

– Мјесецима смо слушали како БиХ неће у НАТО, замајавали су тиме не само јавност, него и Народну скупштину РС, а онда, одједном друга прича. Дешавају се сличне ствари и у другим, развијенијим друштвима, али са сасвим другачијим епилогом. Због оваквих ствари у некој другој земљи би избио скандал, оставке, можда и ванредни избори, код нас то заврши по принципу ником ништа. Слична је ситуација била и са Ђокићевом лажном дипломом и са лажним дипломама других политичара – каже Вукојевић.

Кад се и лаж и истина тако релативизују, оцјењује Вукојевић,  кад медији, уључујући и јавни сервис, проносе лажне вијести и пропагандне обмане, онда је јасно да нема никакве одговорности.

– Јасно је, дакле, да је то активна стратегија у комуникацији. А кад имамо такву стварност у политици, не треба да нас чуде обмане компанија, лажна снижења у тржним центрима, општа култура неодговорности у свим областима. То се може зауставити само едукацијом грађана, како би они могли препознати лаж и манипулацију и на одговарајући начин одреаговати – закључује Вукојевић.

Социјални психолог др Срђан Пухало сматра да само едукација, без других “лијекова”, не би донијела напредак.

– Не ради се о заглупљивању, него о замајавању народа, скретањем пажње јавности са важног на неважно, а ради се и о систематском тренирању послушности. У том процесу нема невиних. Власт креира јавно мњење како њој одговара, користећи сва средства. Настоје да контролишу јавне сервисе, новинске агенције које су на буџету, а посредно и неке друге медије. То су канали комуникације, али они не желе да контролишу само канале комуникације, него и све остало – каже Пухало.

Истиче контролу над образовним системом, у коме, како каже, “не учимо дјецу да мисле, него их индоктринирамо да усвоје само оно што ми мислимо да она треба да знају”. Преко контроле над јавним установама и јавним предузећима власт контролише и понашања великог броја запослених.

– То нико не каже јавно, али толико смо већ истренирани да сами ослушкујемо шта политичари мисле и шта очекују од нас, да бисмо своје понашање прилагодили томе. Ми се у 19.30, када почне дневник, не информишено о томе шта се дешава, него слушамо шта ће сутра бити пожељно да се каже. То су ставови које не треба пропитивати, бар не гласно, иначе слиједе санкције. Споља изгледа да смо глупи, али то није тачно, ми смо само истренирани за послушност – тврди Пухало.

Истиче да није ни чудо што у људима нема храбрости, ако знамо да не функционишу механизми заштите и да ће храбри, ако упадну у невољу, бити препуштени сами себи.

– Тако сви пристају на оно у што не вјерују. Видимо да је цар го, али нико не смије да то гласно каже. Уствари, они ријетки који то и изговоре су скрајнути, па се њихов глас не чује – закључује Пухало.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци, др Ђорђе Вуковић, каже да је категорије паметан или глуп бесмислено примјењивати на народ. Не само да би то биле расистичке, етноцентричне предрасуде, већ погрешни судови. Подсјећа, међутим, да је још  Платон говорио да “полис може остати здрав, само ако сви знају истину”. Али, истиче он, моћницима није до истине, јер је необавијештеним, слуђеним и дезоријентисаним људима много лакше манипулисати.

– Ако политика, медији, компаније, образовни систем не воде рачуна о здрављу друштва, јавном интересу, ако не његују истину, универзалне вриједности, повјерење, саосјећање, разликовање истине од лажи, добро од зла, него нас, због партикуларних интереса, индоктринирају маркетингом и пропагандом, онда смо у озбиљном проблему – каже Вуковић.
Комуниколог др Младен Бубоњић истиче да утицај на грађане врше прије свега они који су на разне начине “освојили, или чак отели привилегије”, па сада не бирају средства да их задрже.

– Они пласирају наратив који њима погодује, а то је националистички наратив и прича о угрожености националних интереса. Они тај наратив деценијама не мијењају, а и зашто би, када у друштвеним односима, као и у електротехници вриједи правило: док ради, не мијењај – каже Бубоњић, додајући да не оправдава такав став, него само објашњава технологију комуницирања и владања.

Поквареност као вриједност

– Народ заглупљује свако ко сакрива истину, коцка се са судбином заједнице, узурпира друштвено кормило, а властиту поквареност афирмише као колективну вриједност, свако ко лишава људе одговорности и дужности да учествују у одлукама од општег значаја – каже др Ђорђе Вуковић.

Додаје да живимо у друштву у којем политичари лове бираче, компаније купце и платише, а факултетске дипломе и медијски садржаји су роба на тржишту.

Тита одавно нема, а Русију баш брига за нас

Једна од заблуда коју политичари упорно продају народу је и она о наводним намјерама великих сила на нашем подручју, сматра др Младен Бубоњић.

– У српском народу проноси се прича да смо ми битни за Русију, а то није истина. Русима су у првом кругу интереса сусједне земље, попут Украјине и Бјелорусије, па црноморске земље, па чак и неке арапске земље су испред нас. Ми смо им тек у четвртом или петом кругу интереса, као „братски народ сличне културе“, али ето, прича о браћи Русима користи нашим политичарима, а Русији не смета – каже Бубоњић и додаје да је слична ситуација са САД и западним земљама.

Хладни рат је, подсјећа он, одавно завршен, свуда осим у нашим главама.

– Једино је Тито успијевао и Истоку и Западу два пута продавати исту робу, али Тито је био можда најбољи балансеро у историји човјечанства. Тога више нема. Нити смо ми СФРЈ, нити су данашњи политичари налик Титу, нити је данашњи свијет онај из прошлог вијека, подијељен гвозденом завјесом – закључује Бубоњић.

(Српскаинфо)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Xx

08.02.2020 06:31

Па некиде сви као то не зеле а даим је иц у европску унију радит и напустају бих иду у њемацку аустриу мастају за европон нико није отисо зивит у русиу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поданици

08.02.2020 07:00

Овај народ има поданицки менталитет,сања о великим водјама,бар ми Срби,дивимо се таквим,мозда.су кроз историју ти који су били водје монархистицког типа са историјом и културом заснованог у презимену монархије донекле и били праве водје,ал овај слејацки преварант и лазни тракториста Лактасенко је веце зло за овај српски него да нас је куга побила.Цорона

Name

Игор

08.02.2020 07:24

Ја имам руско име али ми са Русијом и Русима немамо никакве везе . Срео сам стотине Руса и ми њих не интересујемо и они нас не дозивљавају , људи гледају од цега се зиви као и сви остали на свијету . Данас се све купује и продаје а људи најлаксе .

Name

Глпбоснц

08.02.2020 08:19

Људи иду ријетко у Русију јер нам је то насљедје из социјализма. Ја сам јос као младиц исао у сопинг у Италију (фармерке) и Њемацку (техницка роба), а на Русију нико није ни помисљао..

Name

СТА ЦИНИТИ

08.02.2020 09:26

СУСТИНА ЈЕ У ТОМЕ ДА ОВО ДРУСТВО ТРЕБА МЈЕЊАТИ НЕ ДОЗВОЉАВАТИ ДА СЕ УЦАУРЕ ТУ ГДЈЕ СУ , САМО ПРОМЈЕНЕ , КОНСТАНТНО

Name

Коментар

08.02.2020 09:39

Најгора власт је сељацка власт...

Name

Види се

08.02.2020 14:42

У Русију се иде због културних вриједности. А гдје су ти фармерице и та техника?!

Name

Вупер

08.02.2020 06:36

Из свега овог крива власт Власт ту ништа није крива, шта су тражили народ им ке дао и омогућио Народ бира и подржава Народ не зна шта хоће Народ је подивљо и излудио Народ је гласао за ову политику и опет ће то све подрзати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2020 08:04

У сколу

Name

за вупера

08.02.2020 08:17

народ је добро гласо на задњим изборима али је покраден, запамти то и не криви народ напацени

Name

Ре Ре

08.02.2020 08:19

Касно је, закаснио за школу..

Name

Ко је крив?

08.02.2020 09:31

Кад погледас која пустиња по рс. људи бјезе цитаве породице исељава се српска полако, а нама прицају о НАТО о застави где треба да стоји, о корумпираном политицару са црне листе САД, о Србима у Ц.Г. о еко. напретку Србије а ми банкрот тотални банкрот, и Федерација је испред нас.

Name

Тацно

08.02.2020 06:42

Констатовано и једно и друго и треце. Не постоји у овом систему какав су наметнули јавни интерес, него само лицни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2020 07:28

Политичко мафијашки систем се добро разгранао по свијету.

Name

Ре

08.02.2020 08:03

Едукација, то знаци за тебе опет у сколу.

Name

Рале

08.02.2020 08:38

Па нас интерес је пељески мост.

Name

Рале

08.02.2020 06:50

Добро ти је онолико колико се борис за себе и дјецу. Сиротиња не води бригу ниоцему и зато је овако и зато су сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не овисно о материјалном

08.02.2020 07:23

Мозе ли данас ико реци,у оваквом разваљеном друству да се добро изборио управо за своју породицу дјецу. Мислим да није, цак ни они сто су ово друство и растурили!

Name

Милос

08.02.2020 06:56

Морас бити глуп , али рекордно глуп , да повјерујес у прице о страним слузбама , агентима , руситељима, вилењацима итд ..Никога немам у својој близини , који не мисли да је цар го , а го је вец деценију ,и заиста не знам како успјева да остане на власти толико времена .Или краде на изборима ,или су људи овде глупи за гиниса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.02.2020 07:16

Није тачно да нико не смије рећи да је цар го. Рекла је опозиција, рекло је бар пола грађана па и ми овде на порталу говоримо сваки дан...ал' џабе све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2020 08:54

Поздрав Скептик и поштовање! Много пута се слажем са твојим мишљењем, које је , уосталом, и мишљење већине нормалних грађана овог ентитета, али овог пута ти морам противуријечити! И кажемо ми, нпр на овом порталу да је "цар го", каже то и пар опозиционера (конкретно 3 људи), ал брате то је као кап воде у мору! Мора се дићи и на улице изаћи бар четвртина, здравих становника овог ентитете, а да та четвртина зна да има бар још четвртину иза себе ( што млађе дјеце, што старих који не могу изаћи на улице) и углас викнути ЦАР ЈЕ ГО! Онако, како су изашла наша браћа на улице градова Црне Горе! Тако треба, изаћи и викнути, и не престати док цар сам не побјегне хеликоптером, дал у гаћама Ил без гаћа! И још нешто, треба имати вођу, предводника, те половине, или четвртине! Онаквог као Митрополит Амфилохије, што је! Међутим, ја се бојим да га ми немамо!

Name

Не само го

08.02.2020 09:07

Него потпуно прозиран.

Name

Зоки Ре

08.02.2020 09:36

РЕ овом је народу супер добро,зато и не излази на улице,да му је лосе изасао бих.Народ је изабрао ову власт јер му она одговара и опет це их на изборима подрзати.Сутра да власт организује протесте,сви це изаци из разлога сто се Народ простро под ноге лопова на власт,а они који се успротиве продје као Вукелиц и остали.Овај Народ је затрован лазима,мрзњом и подјелама,а овог зла це се теско ријесити без слоге и борбе.

Name

Рашо

08.02.2020 09:41

@Скептик. Док ми говоримо на порталу Дрина тече ли тече

Name

Рви Бијељина

08.02.2020 07:16

Заборавили сте мало завирити по маркетима у БН.Све је пуно.касе блокиране и народ никада боље није зивио.Неце људи да раде тако васпитавају и дјецу .Пустите супљи прица.Ко хоце да ради има посла а коме је мало има Њемацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рви

08.02.2020 09:59

Због таквих глупих нам и јесте овако!Оцито си тески инвалид ,ал у мозак!Само ти додик мозе помоци,инаце ти спаса нема!

Name

Мањина

08.02.2020 07:16

Најлосијих нељуди, угњетава вецину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

08.02.2020 07:23

Није проблем што је цар го, проблем је што је народ слијеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2020 08:08

Народ је дебилан, затуцан и безобразан. То су главне особине нашег народа.

Name

Едисон

08.02.2020 08:12

Ево читам данас да 25 % становништва нема приступа Интернету, па шта то говори? Да са тим људима може да управља ко и како хоће а ти исти људи су главни и нај већи гласачи актуелне власти. Значи кад би ти људи били тачно информисани имали би другачију слку на политичкој сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

08.02.2020 08:18

Па и ови ваши "паметњаковићи" сви причају само како њима и шта њима одговара тако да се понашају исто као и политичари. Ја ја и само ја. Мени мени и само мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трола

08.02.2020 08:58

Размишљај својом главом, а не како ти се намеће. Власт свакодневно показује своју бахатост и користољубље.Њима је битно да си подобан, а не способан. Казнити власт у октобру на изборима! Док се не деси "милосрдни анђео" од Русије мишљења сам да нам је руски народ и пријатељски и братски настројен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

08.02.2020 09:05

Постоје разне врсте инвалидитета. На залост, у сваком слуцају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободарски грађанин Пала

08.02.2020 09:18

Ови момци су некада били љепши, страх ме да их је јед наружио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаги

08.02.2020 09:28

Све струцњаци..Xивјела Дрзава Република Српска...Поцркајте дусмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

08.02.2020 21:10

"Xивјела"

Name

Обруц..

08.02.2020 09:30

Пролази вријеме стампања пара и повратку у реалне оквире.Сто их висе стампају,плате им све мање а паре безвредније.Јацањем Евроазијског блока,запад пропада..и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

08.02.2020 10:41

Не праскачи терапију......

Name

Све

08.02.2020 09:34

Садашње странке свој програм заснивају искључиво на национализму и међу њима нема никакве идеолошке па чак ни политичке разлике. Политичарима није циљ добробит народа него лично богаћење. Зато је свеједно која ће бити на власти. Нама недостаје једна аутентична радничка и социјалистичка странка која ће се борити за интересе обесправљене народне већине јер су све садашње странке, и на власти и у опозицији, само средства за остваривање интереса домаћег и страног крупног капитала насталог дивљом првобитном акумулацијом капитала у ратном и послератном периоду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободарски грађанин Пала

08.02.2020 10:05

Национализам критикују они Срби који су то само по етничкој припадности, док по културној и националној то нису. То је велики проблем за њих! Човјек не може да буде поптуно одвојен од било каквог односа са неком националном културом јер је то дио суштине да се буде човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2020 12:50

Проблем је у томе што се цјелокупно биће човјека своди на његову националну припадност. Човјека не одређује само случајност што је рођен као Србин, Хрват или Кинез него много више чинилаца:породица, друштво, свијет у којем живи. Сводити човјека само на његову националну припадност и тврдити да нема и неке друге интересе је узрок свих наших невоља. Не могу имати исти интерес и исти положај у друштву радник на минималцу и новопечени тајкун.

Name

Мргуд

08.02.2020 21:05

Цитајуци коментаре, као да гледас филм "Три карте за Холивуд".

ОДГОВОРИТЕ