Рекордно висока температура на Јужном полу

Свјетска метеоролошка агенција саопштила је данас да је аргентинска истраживачка база на крајњем сјеверу Антарктика пријавила температуру која би, уколико буде потврђена, могла бити рекордно висока за овај континент.

Занимљивости 07.02.2020 | 21:23
Рекордно висока температура на Јужном полу

Портпарол Агенције, наводећи податке из аргентинске базе, рекао је да је јучер забиљежена температура од 18,3 степени целзија, чиме је оборен ранији рекорд од 17,5 степени у марту 2015. године.

Очекује се да ће комитет Агенције који је задужен за временску у климатски архиву потврдити да ли нови подаци представљају рекорд.

"Све што смо до сада видјели указује на највјероватније легитиман рекорд, али почет ћемо званичну процјену након што добијемо све податке", нагласио је званичник Агенције Рандалл Цервенy.

Према подацима Свјетске метеоролошке агенције, Антарктичко полуострво је међу најбрже загријаваним регионима на Земљи и то за скоро три степена целзија у протеклих пола вијека.

Око 87 посто глечера дуж западне обале полуострва се повукло у протеклих 50 година, а најбрже забиљежено "повлачење" је у посљедњих 12 година.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коментар

07.02.2020 22:54

Лед се повлаци са сјеверног пола брзе него млади из РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

08.02.2020 06:22

Да имају образа и карактер неби то били да им мозе све под капу стати

ОДГОВОРИТЕ