АИС и ФОНОГРАМ постигли договор са Инспекторатом РС

АИС и ФОНОГРАМ након недавно постигнутог споразума са Федералном инспекцијом о активнијем учешћу у спровођењу законом прописаних обавеза, настављају одлучно у заштити права музичких извођача и произвођача фонограма.

Република Српска 07.02.2020 | 17:06
АИС и ФОНОГРАМ постигли договор са Инспекторатом РС

Наиме, јучер је у Бањој Луци одржан састанак представника АИС-а и ФОНОГРАМ-а са челницима Инспектората Републике Српске, како би се побољшала и оснажила досадашња сарадња, те пронашли адекватни механизми спровођења Закона о ауторском и сродним правима и Закона о колективном остваривању ауторског и сродних права на подручју Републике Српске.

На заједничком састанку у име АИС-а присуствовали су потпредсједник АИС-а Славиша Гуја и члан Управног одбора АИС-а Мирослав Јањанин, у име ФОНОГРАМ-а члан Управног одбора Синиша Кајмаковић, док су у име Инспектората Републике Српске присуствовали директор Драгутин Шкребић и главни републички тржишни инспектор Борка Суртов.

Присутни су се сложили с чињеницом да је неинформисаност и неразумјевање законских обавеза од стране корисника музичких дјела, највећа кочница у раду колективних организација АИС-а и ФОНОГРАМ-а. Договорена је заједничка сарадња и партнерски наступ према корисницима, као и да ће у наредном периоду Инпекторијат Републике Српске дати пуну подршку у раду АИС-а и ФОНОГРАМ-а.

Потпредсједник АИС-а Славиша Гуја изразио је задовољство спремношћу Инспектората Републике Српске у правној заштити, те помоћи у регулисању извођачких и фонограмских права. Додао је да корисници музичких дјела који не регулишу накнаде за права извођача музичких дјела и права произвођача фонограма, налажост нису свјесни чињенице да је то кршење закона и повреда права.

АИС и ФОНОГРАМ од почетка постојања имају партнерски наступ према свим категоријама корисника музичких дјела, али свако избјегавање плаћања законом прописане накнаде у наредном периоду мора бити правно санкционисано.

Члан Управног одбора Синиша Кајмаковић изјавио је да је изузетно задовољан исходом заједнички одржаног састанка са представницима Инспектората Републике Српске. Нагласио је да се закон мора поштовати, те да корисници музичких дјела не могу избјећи плаћање накнаде за права извођача музичких дјела и права произвођача фонограма.

АИС и ФОНОГРАМ ће и даље активно радити на подизању свијести корисника о поштивању извођачких и фонограмских права, те су упутили још једном заједнички позив свим корисницима музичких дјела са територије Босне и Херцеговине да приступе закључивању уговора, како против њих не би биле подузете правне мјере предвиђене законом.

(Актуелности)

Коментари / 0

Оставите коментар