Доналд Трумп слави ослобађајућу пресуду

Амерички предсједник Доналд Трамп је дан након што га је Сенат ослободио обје тачке оптужбе одржао говор у Бијелој кући током којег је прославио ослобађање и, како наводи Реутерс, подцртао чињеницу да је остао на власти.

Свијет 06.02.2020 | 21:35
Доналд Трумп слави ослобађајућу пресуду

Трумп који се суочава са бучном предизборном кампањом пред пуном просторијом у којој су се налазили републикански заступници, чланови администрације и конзервативни представници поновио је како су демократе 'коруптивним' напорима покушали да поткопају његов предсједнички мандат.

"У животу сам чинио лоше ствари, признат ћу, али ово је крајњи резултат", рекао је Трумп док је у рукама издање новина Wасхингтон Пост са насловом 'Трумп ослобођен'.

Републикански Сенат ослободио је у сриједу Трумпа оптужби за злоупотребу моћи и ометање рада Конгреса које је против њега поднио Представнички дом Конгреса којег воде демократе. Трумп је трећи амерички предсједник у хисторији ове земље који је прошао процес опозива и био ослобођен у Сенату.

У одвојеним гласањима, ослобађајућу пресуду за злоупотребу положаја подржало је 52 републиканска сенатора. Свих 47 демократа плус републиканац Митт Ромнеy стали су иза оптужбе.

Ослобађајућу пресуду за опструкцију Конгреса подржало је свих 53 републиканска сенатора, док је 47 демократа било против.

За одлуку о Трамповом опозиву била је потребна двотрећинска већина од 67 гласова, што значи да 20 републиканских сенатора подржи иницијативу Демократске странке, што је била само теоретска могућност.

У говору у Бијелој кући Трумп је рекао да је процес опозива био "срамотан", поновио да је то била врло "нефер ситуација".

"То не треба да се икад више догоди ниједном предсједнику. Ми смо прошли кроз пакао, што није било фер. Нисмо ништа лоше урадили", рекао је амерички предсједник.

Док је говорио, у Источној сали у Бијелој кући налазиле су се бројне његове присталице међу њима и републикански сенатори који су гласали за његово ослобађање. Његова породица такођер је присуствовала говору, а Трумп им се на крају испричао због тога што су, како је рекао "морало проћи кроз трули, лажни процес који су покренули неки веома лоши и болесни људи."

Он је такође изјавио да Републиканска странка никада није била више уједињена те је рекао како предвиђа да ће га замах ослобађајуће пресуде одвести до поновне побједе на изборима овога новембра.

Једанаест демократских кандидата налази се у утрци за кандидата ове странке који ће у новембру на предсједничким изборима изазвати актуелног америчког предсједника.

(РСЕ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реља

07.02.2020 07:16

Тако је И код нас мањина би да се докопа власти хахаха пдп Исдс

ОДГОВОРИТЕ