За запошљавање битна подобност, а не способност?!

Када држава знање и способност стави на посљедње мјесто, на том ће мјесту бити на свим листама које мјере успјех у економији, привреди, и другим областима. Дугогодишње страначко запошљавање створило је нестручан кадар гдје на примјер возач преко ноћи постане помоћник министра или дојучерашњи конобар ради послове државног секретара.

Република Српска 05.02.2020 | 16:08
За запошљавање битна подобност, а не способност?!

Док у приватним фирмама траже да трговац буде дипломирани економиста, у јавној управи високи фунционер може постати и особа са основном школом. Ресори се дијеле по партијама које даље своје људе, углавном подобне, распоређују на функције које су им припале. Томе у прилог иде и чињеница да је велики број стручњака власник лажних купљених диплома.

 „Имамо појаву да су министри, посланици, људи који раде у јавној управи, јавним предузећима веома ниског образовања тј.посједују дипломе али је стручност и образовање упитно. Ми смо дошли у ситуацију да кад поменете Владу РС прва асоцијација је страначко запошљавање, купљене дипломе радна мјеста преко везе, сматра Дарко Кузмановић, политички аналитичар.

Да су нестручни људи на кључним функцијама показује чак и извјештај испред Међународног монетарног фонда који каже да је 548 јавних предузећа са подручја цијеле БиХ задужено више од 8 милијарди марака.

Аналитичари кажу да су странкама најдражи кадрови који не испуњавају услове за одређене функције јер би прави стручњак имао избор, мишљење и захтјеве. Међутим, то није пожељно јер неће пристати да ради оно што одговара политичарима. 

 „Ја бих рекла да је то довело до стања ароганције и бахатости оних људи који су на позицијама одлучивања јер се шаље лоша порука младим људима да не треба да се школују улажу у знање већ да су партијска и родбинска припадност нешто што ће доминантно одредити њихов положај у друштву“, истиче Тања Топић, политички аналитичар.

Подобност, а не способност одавно је постала основни критеријум запошљавања, сагласни су аналитичари. Тврде да ће грађани тек за пет или десет година плаћати велики цех незнања које тренутно влада јер нестручни кадрови уништавају и економију и привреду и многе дјелатности.

 „Не треба се питати зашто економија стагнира ја искрено речено са оваквим кадром се свако јутро чудим како уопште имамо било шта и да једемо  али ваљда захваљујући онима који носе све то, али ти са знањем кад оду више неће имати ко ни да ради нити да креира било шта ми се вртимо у кругу корупције незнања и примитивизма“, истиче Светлана Ценић, економиста.

Посљедњи примјер страначког запошљавања је Електропривреда Републике Српске која је најавила отпуштање више од 600 радника уз стимулативне отпремнине. Томе је допринијело дугогодишње запошљавање пред изборе када су новозапослени постајали страначка војска и били обавезни да гласају за странку преко које су добили послове. Сада је очигледно дошло вријеме за наплату погрешно вођене кадровске политике. 

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Влад Тепеш

05.02.2020 16:17

Ма за шта требају бити способни, да претурају папире из руке у руку, из регистратора у регистратор. Ма дај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фајронт

05.02.2020 16:19

Предалеко је ово отисло,срамота срамоту стизе.Опростите цасни конобари и возаци ,/уз дузно постовање васих професија/али је ово је добра порука за вас,да не морате напустати земљу у потрази за бољим зивотом.О томе нека размисљају они сто су позаврсавали факултете и они који своју цаст и достојанство неби замијенили за било какву цланску карту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.02.2020 07:51

Ово је залосно и трагицно за РС. Ти јадни људи сто су покуповали дипломе су толико препознатљиви, у првом контакту образована особа то примијети. Обицно немају елементарне културе, бахати су и преотентни. Оне испод себе сиканирају, а овима изнад себе се улизују и додворавају, те изврсавају све сто им се нареди. Струцни људи су са својим ставом и мисљењем и зато нису подобни.

ОДГОВОРИТЕ